Nem csúszunk le a 3d Milla Jovovichról

2010.09.09. 16:17
A kaptár – Túlvilág 3D-t kivételesen az amerikai premierrel egy napon, szeptember 10-én mutatják be nálunk is. Nézhetünk még francia kalandfilmet, svéd drámát, amerikai vígjátékot, és egy magyar Frankenstein-átiratot.

A kaptár – Túlvilág 3D

A Resident Evil című, vízhatlan sminkbemutatóba oltott zombitrancsírozás negyedik részét kivételesen mi is az amerikai premiernaptól, szeptember 10-től láthatjuk a mozikban. Külföldi kritikák és bevételi adatok még nincsenek, az IMDb-n viszont 8,6 pontot kapott, 1750 szavazattal. A rendező ismét az első részt jegyző Paul W.S. Anderson volt, aki a főszerepet természetesen most is a feleségének, Milla Jovovichnak adta, és újra leszerződtette Ali Lartert , aki most gigaklopfolós zombióriással verekszik, ráadásul 3D-ben. A sorozatrajongók kedvéért a Szökés sztárja, Wentworth Miller is bekerült a 60 millió dollárból forgatott filmbe.

Adéle és a múmiák rejtélye

Luc Besson az utóbbi 10 évben csak animációs filmeket rendezett, és elvolt a Szállító- meg a Taxi-filmek forgatókönyveivel, most viszont egy női Indiana Jones-szal tért vissza. A 25 millió euróból forgatott Adéle-nak ő az egyszemélyes író-rendező-producere, ami egyfelől jó, mert azt vehetett át a 76 óta futó Adéle-képregénysorozatból, amit csak akart, de rossz is, mert senki sem szólt rá, hogy több infantilis poén már nem kéne. A játékidő felében ugyanis nem a címszereplő kalandornő (Louise Bourgoin) fosztogatja a piramisokat, hanem egy szerencsétlen felügyelő (Gilles Lellouche), egy béna vadász (Jean-Paul Rouve), egy bogaras varázsló (Jacky Nercessian) és egy lúzer tudóspalánta (Nicolas Giraud) próbálják elkapni a Párizst rettegésben tartó pteroszauruszt. A film az IMDb-n csak 6 pontot kapott, kritikusunknak viszont bejött, bár ő mindent szeret, amiben dinók és Indiana Jones-utánzatok vannak.

Szelíd teremtés – A Frankenstein terv

A Delta rendezője, Mundruczó Kornél német és osztrák koprodukcióban forgatta le a klasszikus Frankenstein-sztori magyar változatát. A film 400 millió forintból készült (ebből 150 millió volt MMK-támogatás) egy Ybl Miklós téri bérházban és néhány külső helyszínen. Idén megjárta Cannes-t, Szarajevóban díjat is nyert. Mundruczó igyekezett a lehető legjobban elszakadni Mary Shelley kultikus történetétől, és inkább apa-fiú filmet forgatott: az intézetből szökött kamasz fiú (Frecska Rudolf) elkeveredik egy filmforgatásra, ahol maga Mundruczó alakítja a rendezőt.

Hétmérföldes szerelem

Drew Barrymore sokadszorra is átlagos romantikus vígjátékot forgatott, ezúttal a nálunk nem túl ismert rendezővel, Nanette Bursteinnel , az elsőfilmes forgatókönyvíró, Geoff LaTulippe sztorijából. A 32 millió dollárba kerülő Hétmérföldes szerelem egy hét alatt 9,1 millió dollár bevételt termelt, úgyhogy még nyereséges is lehet. A történet egy főszereplői a távkapcsolatban élő Erin (Drew Barrymore) és Garrett (Justin Long), akik San Francisco-i és New York-i munkahelyeik között ingázva tudnak csak találkozni, ezért többnyire be kell érniük a telefonszexszel, és a barátaik hülye tanácsaival, ami az IMDb-n 6,5 pontot ért, a Rottentomatoeson 51 százalékot ért. A Washington Post szerint "majdnem olyan jó, mint Jud Apatow disznóvicces vígjátékai", USA Today viszont a gyenge forgatókönyv miatt fanyalgott.

Mamut

Az agyondíjazott svéd rendező, Lukas Moodysson 10 millió dollárból, dán és német partnerekkel forgatott drámát egy New York-i ápolónőről (Michelle Williams ) és egy Thaiföldön kurvázó szerelőről (Gael García Bernal ), akiknek a közös gyerekeik sokkal jobb fejnek tartják a bébiszittert, mint a saját szüleiket. A New York-i, svédországi, thaiföldi és fülöp-szigeteki helyszíneken forgatott film az IMDb-n 6,9 ponton áll, a Rottentomatoeson 62 százalékot kapott  A legendás kritikus, Roger Ebert a rendező egyszerű és letisztult stílusát magasztalta, a New York Times munkatársa viszont kiakadt a gyenge párbeszédeken, meg az olyan kliséhegyeken, mint a gazdag New York-i kisfiú ebédje után bevágott, síró fülöp-szigeteki kisfiú képsora.