Ki a kedvenc tökös női akcióhősünk?

2010.09.12. 09:58

A héten két női akcióhőst is láthatunk a mozikban: Milla Jovoich zombikkal, Louise Bourgoin pedig egy pteroszaurusszal kergetőzik. De vajon ők is olyan karakteres főszereplők, mint az Alien-filmek Ripleyje vagy Sarah Connor a Terminátorból? Szavazzon a kedvenc tökös hősnőjére!

Adèle Blanc-Sec (Adèle és a múmiák rejtélye, 2010)

Luc Besson [5] szerencsére kigyógyult rajzfilmőrületéből, és női Indiana Jonesszal tért vissza a filmiparba. Adèle Blanc-Sec (Louise Bourgoin [7]) az 1910-es évek cinikus és láncdohányos kalandornője, aki két egyiptomi felfedezőútja között elszabadult pterodaktiluszt [3], halottakat feltámasztó mágust és Párizsban sétálgató múmiákat pesztrál. A 28 éves színésznő egyébként meglepően tehetséges, ahhoz képest, hogy korábban csak az időjárásjelentést mondta be a Canal+ tévécsatornán. Idén a Black Heaven című drámában láthatjuk újra, jövőre pedig, reméljük, a nagy sikerre tekintettel leforgatja Luc Besonnal az Adèle 2-t.

Alice (Kaptár-filmek, 2002, 2004, 2007, 2010)

Milla Jovovichban mindkét férje megtalálta a női akcióhőst: Luc Besson először extrém scifi-ruhákba, aztán lovagi páncélba öltöztette, Paul W. S. Anderson pedig piros koktélruhát és géppuskát adott neki. Az Alice Zombiországban tematikára épülő Resident Evil-sorozat töretlen népszerűségnek örvend, a 35 éves színésznő pedig negyedszerre is ugyanolyan lelkesen darálja az élőholtakat, mint 8 éve. Jovovich jelenleg a férjével készíti elő a Három testőr 3d-változatát, amiben Miladyként valószínűleg legalább annyit fog vívni meg muskétával lövöldözni, mint Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan.

Barbarella (Barbarella, 1968)

Roger Vadim Luc Bessonhoz hasonlóan szintén olyan francia rendező, aki a feleségének adja az akcióhős szerepét, és még meztelenül is megmutatja őt a közönségnek. Jane Fonda neve a sci-firajongóknak természetesen a súlytalanságban sztriptizelő Barbarellát jelenti, ahogy Linda Hamiltonról is egyből a Terminátorokkal harcoló Sarah Connor ugrik be. Barbarella nemcsak a fimtörténelem legpszichedelikusabb űrruháit horda, de a bolygóközi utazásai alatt olyan elképesztő, szexmániás alakokkal találkozott, mint az orgazmusorgonát építő tudós. A most 73 éves színésznő nemrég fejezett be két vígjátékot (Et si on vivait tous ensemble?, Peace, Love, & Misunderstanding), a 68-as kultscifijéből pedig Robert Rodriguez akar évek óta remake-et forgatni.

Coffy/Foxy (Coffy, 1973, Foxy Brown, 1974)

A rakétamellű, párductestű Pam Grier a 70-es évek blaxploitation akciófilmjeiben többnyire bosszúálló kurvaként lőtte halomra a szemét kábítószer-kereskedőket. A filmjei máig kultikusak, Tarantino például a Foxy Brown iránti tiszteletből forgatta le a Jackie Brownt (még a 74-es plakát betűtípusát is lenyúlta), Mike Myers pedig Grierről mintázta az Aranyszerszám afrofrizurás Foxxy Cleopátráját. A 61 éves blaxploitation-királynőt jövőre Tom Hanks vígjátékában, a Larry Crowne-ban láthatjuk.

Ellen Ripley (Alien-filmek, 1979, 1986, 1992, 1997)

Az Alien-fészket lángszóróval kitakarító, gyerekmentő Sigourney Weaver nemcsak a tökös női akcióhős iskolapéldája, de a mozitörténet egyik legemlékezetesebb karaktere is egyben. A 60 éves színésznő jelenleg a Vamps című vámpírfilmet forgatja, jövőre kerül mozikba a The Cold Light of Day, amiben Bruce Willis a partnere, és az Abduction című orvosi krimije, de állítólag visszatér az Avatar 2-ben és a Szellemirtók 3-ban is.

Fekete Mamba (Kill Bill 1-2, 2003, 2003)

Tarantino múzsája, Uma Thurman állítólag még a Ponyvaregény forgatásán találta ki, hogy kéne egyszer egy véres-szamurájkardozós filmet forgatni, amiben ő a főszereplő. (A Ponyvaregényben egyébként pont aról beszélt Mia Wallace-ként, hogy nem lett semmi a Dögös ötös című tévésorozatából, amiben egy női bérgyilkos-különítmény egyik tagját játszotta volna.) A Kill Bill 1-2. nem más, mint Tarantino tisztelgésdömpingje kedvenc kungfu- szamuráj- és westernfilmjei előtt (a Menyasszony sárga kezeslábasát például Bruce Lee hordta eredetileg a 78-as Game of Deathben). Állítólag 2014-ben jön a Kill Bill: Vol. 3, az idén 40 éves színésznőt addig főleg vígjátékokban láthatjuk.

Géppuskalábú Cherry (Terrorbolygó, 2007)

Tarantino után jöjjön a legjobb tanítványa, Robert Rodriguez, aki lassan jobb filmeket forgat, mint a mestere. A lábába épített géppuskával zombikat daráló Rose McGowan például zseniális karakter, a Terrorbolygó pont az ilyen ötletek miatt lett sokkal jobb grindhouse mozi, mint a párja, Tarantino Halálbiztosa. Rodriguez egyébként szintén az a fajta rendező, aki ZS-kategóriás filmben vall szerelmet (a Terrorbolygó forgatásán jött össze McGowannel), reméljük, az októberi szakításuk miatt nem adták fel végleg a Vörös Sonja- és a Barbarella-remake-ek terveit. A színésznőt, aki a múlt héten lett 37 éves, az új Conanban láthatjuk legközelebb.

Lara Croft (Tomb Raider-filmek, 2001, 2003)

A női akcióhősök listájából természetesen nem maradhat ki az Oscar-díjas Angelina Jolie sem, aki már a 93-as Cyborg 2-ben is ugrált és lövöldözött, csak utána átváltott a drámákra. 2001-ben gigamellű kincsvadászként tért vissza a műfajhoz, ami annyira bejött neki, hogy azóta is őt hívják, ha tökös női főszereplő kell egy filmbe. Bond-lány helyett mindig is maga James Bond akart lenni, ami teljesült a Salt ügynökkel, és valószínűleg elkészítheti a folytatást is. Addig a The Touristban láthatjuk, amiben szokás szerint titkosügynök lesz, és elcsábítja Johnny Deppet.

Sarah Connor (Terminátor 1-2, 1984, 1991)

A Terminator 2 [25] az élő cáfolata annak a teóriának, miszerint a folytatás mindig rosszabb az első résznél. Cameron a jól bevált Ellen Ripley-karaktert mentette át ide is, és Linda Hamiltonból [26] egy gyermekét védelmező, gerillaharcos Szűz Máriát csinált. Az idén 54 éves színésznő az elmúlt néhány évben csak sorozatszerepeket vállalt, idén viszont már a Refuge című krimiben is láthatjuk.