Virgil
0 °C
3 °C

Kocsis Ágit díjazta Miskolcon a nemzetközi zsűri

2010.09.19. 13:51
A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kinőtte magát. Fődíjat az iráni Nők férfiak nélkül című film kapta, a nemzetközi zsűri a Pál Adrienn című Kocsis Ági-filmet díjazta. Jancsó Miklós életműdíjat kapott.

A Jameson CineFest fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat, az iráni Shirin Neshat kapta Nők férfiak nélkül című művéért. Neshat a fesztivál vendége volt, a film vetítése utáni beszélgetés pedig a CineFest egyik legjobban sikerült programjának mondható.

A zsűri nagydíját a dán Mia Hansen-Love Gyermekeim apja című koprodukciós filmje nyerte. Horváth Lili Napszúrás című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, Briar March Volt egyszer egy sziget című alkotása pedig a legjobb dokumentumfilm. Az animációs blokk fődíját, amelyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére az idei évtől Dargay Attila-díjnak neveznek, Molnár Tünde Simon vagyok, a nemzetközi kritikusi zsűri díját pedig Kocsis Ági Pál Adriennje nyerte. A filmnek a cannes-i bemutató után itt volt a magyarországi premierje.

Az életműdíjat Jancsó Miklós kapta, aki mesterkurzust is tartott a fesztiválon. Emellett elindult a CineClassics című filmtörténeti programsorozat, kiállításokkal, workshoppal, filmvetítésekkel, ennek részeként nemzetközi konferencia keretében emlékeztek meg Korda Zoltánról, és Kertész Mihály- és Korda Sándor-némafilmeket is vetítettek. Volt továbbá dokumentumfilmes workshop a szakma koprodukciós lehetőségeiről, háromnapos szakmai program a digitális átállásról, kétnapos roma filmes és médiaprogram, kiállítás Vukról és Szaffiról Dargay Attila emlékére, és visegrádi fesztiváltalálkozó.

A Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon bemutattak tizennégy nagyjátékfilmet (valamennyi magyarországi ősbemutató), hat további játékfilmet versenyen kívül, ötvennégy animációs-, dokumentum- és kisjátékfilmet, négy filmklasszikust a CineClassics-blokkban, nyílt három kiállítás, rendeztek két workshopot és négy konferenciát.