Elhunyt Tony Curtis

2010.09.30. 12:17 Módosítva: 2010.09.30. 13:58
Nyolcvanöt éves korában, álmában hunyt el Tony Curtis. A Van, aki forrón szereti sztárjaként írta be magát a filmtörténetbe, de nem csak komédiákban szerepelt, a Megbilincseltekben Sidney Poitier oldalán küzdött a rasszizmus ellen, a Bostoni fojtogatóban pedig egy sorozatgyilkost személyiségét építette fel. A magyar származású színész Hollywood nőcsábásza volt a hatvanas években, majd a tévét hódította meg a Minden lében két kanállal, később kokainfüggő lett, de a szerelem és a festészet megmentette.

Nyolcvanöt éves korában, szeptember 30-án elhunyt Tony Curtis, magyar származású hollywoodi filmszínész. A hírt a sztár lánya, Jamie Lee Curtis is megerősítette.

A család szóvívője szerint Tony Curtist nevadai otthonában, álmában érte a halál.

Tony Curtis Bernard Schwartz néven született New Yorkban, 1925. június 3-án. Szülei, Emanuel és Helen Schwartz Mátészalkáról származtak. Tony Curtis csak a rendszerváltás után látogatott először édesapja szülővárosába.

A második világháború alatt  a haditengerészetnél szolgált, a háború után színésznek állt, saját állítása szerint azért, mert szeretett vívni és lovagolni. Az Universal stúdiónál vállalt állást, és legtöbb filmjét itt készítette. A kritikusok először 1956-ban, a Trapéz című filmben figyeltek fel rá, amiben artistát alakított, és színészi játékával sikerült kitörnie a sármos hollywoodi kalandfilmsztár skatulyájából. Ezt a filmet nem az Universalnál forgatta, a stúdió először nem is akarta elengedni a forgatásra.

Több mint százharminc filmben játszott, olyan nagy sikerű alkotásokban szerepelt, mint a Van, aki forrón szereti, a Spartacus vagy a Bostoni fojtogató, utóbbiban például egy sorozatgyilkos megformálásával bizonyította, hogy nem csak a komédiához ért.

Legfontosabb filmje a Billy Wilder rendezte Van, aki forrón szereti, amiben együtt játszott Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal.

A hetvenes években Roger Moore oldalán hódította meg a televíziót is a Minden lében két kanál című sorozat főszereplőjeként. Kétszeres Golden Globe-díjas, 1959-ben a Megbilincseltek című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Ebben a filmben együtt játszott Sidney Poitier-vel, a két összebilincselt rab barátságáról szóló film nagy szerepet játszott a feketék elleni előítéletek lebontásában.

1951-ben feleségül vette Janet Leigh színésznőt (akit a nézők leginkább a Psycho zuhanyjelenetéből ismerhetnek), a házasságból két lánya született, Kelly és Jamie Lee. Jamie Lee Curtis szülei nyomdokaiba lépve ismert színésznő lett.

1962-ben elvált, sok éven át nőügyeivel volt tele a sajtó. Még négyszer nősült, és számtalan kalandja is volt, a sztárok közül például Marilyn Monroe-val, Anita Ekberggel és Natalie Wooddal is hírbe hozták. További házasságaiból még négy gyereke született.

Ötvenéves korától kezdett lefelé ívelni a karrierje. A 80-as években kokainfüggő lett. Élete azóta rendeződött, hogy a 90-es években megismerkedett utolsó feleségével, a nála negyvenegy évvel fiatalabb Jill Vandenberggel.

A színész 1994-ben szívbillentyűműtéten esett át. Hetvenedik születésnapja előtt megírta önéletrajzi kötetét, mint ő maga mondta, azért, hogy ne csak mások mondjanak róla ítéletet. A kilencvenes években már kevés fimben tűnt fel, a Vérdij 2 vagy az Ilyen a boksz című filmekben vállalt kisebb szerepeket. Ekkor már inkább festészettel foglalkozott, 1994-es londoni kiállításán képeit igen jó áron kapkodták el.

2006 karácsonyán tüdőgyulladást kapott, kórházba került, és hosszú ideig lélegeztetőgép tartotta életben. A család szóvívője akkor arra kérte a rajongókat, hogy „mondjanak érte egy imát”.

Csak törve beszélte a magyart, de magyar újságíróknak mindig magyarul igyekezett válaszolni. Először 1996-ban járt Magyarországon, a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján, és ekkor a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével is kitüntették. 2003-ban Magyarországot reklámozta több, a tengerentúlon is vetített imidzsfilmben, amelyek főleg a nyugdíjas amerikaiakat célozták meg.

Tavaly áprilisban járt Magyarországon, amikor festménykiállításával egybekötve bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzi könyvét. Az Index itt készített vele utoljára interjút.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport