Depardieu ismét hedonista üzemmódban

2010.09.30. 16:12
A Tőzsdecápa 2 mellett egy abszurd rendőrvígjátékot egy iráni művészfilmet, egy groteszk animációt, egy 3d teknősfilmet és egy francia kosztümös filmet indítanak a magyar mozikban.

Pancser Police

Will Ferrell és Mark Wahlberg aktatologató zsaruk, akik csak álmodoznak arról, hogy egyszer majd olyan híresek lesznek, mint a Dwayne Johnson és Samuel L. Jackson alakította kemény kopópáros. Az események arra késztetik őket, hogy bizonyítsanak. Damon Wayans Jr., Eva Mendes és Michael Keaton is feltűnik az akció-vígjátékban. Adam McKay rendező már a negyedik mozifilmjét készíti Ferrell-lel: a Taplógáz, A híres – Ron Burgundy legendája és a Tesó-tusa sikere után a Pancser police is bejött anyagilag: 132 millió dollárt gyűjtött össze világszerte (Amerikában 117 milliót). Még a Rottentomatoes kritikagyűjtőoldalon is 77 százalékon áll (IMDb-n 7 ponton a 10-ből). MacKay és társírója, Dave Henchy folyamatosan adagolja a poénokat, ami egy 107 perces komikus szkeccsfimet ad ki. A Scorecard Review kritikusa szerint a Halálos fegyvert és a Csupasz pisztolyt próbálták ötvözni, de mellélőttek.

Mary és Max

Mary egy ausztrál városkában élő tini, Max pedig egy egyedül élő brooklyni nyugdíjas, akik még sosem találkoztak, de levelezni kezdenek egymással. Adam Elliot animációs kisfilmeket készített, 2003-ban a Harvie Krumpetért átvehette az Oscart, a Mary és Max az első egészestés műve. A közönség kedvelte (az imdb-s 8,2-es átlagon áll). A film szívbemarkoló, mégis vicces, Barry Humphrie bódítóan narrálja végig a produkciót, a mese látványvilága pedig groteszk. Az In Film Australia fanyalog, hogy a történet papírvékony és olykor túlságosan is elnyújtják a sztorit, amit a szereplők őszintesége és könnybe lábadó szemek mentenek.

Dumas

Alexandre Dumas A három testőr című klasszikus regényében Auguste Maquet is társszerző volt. A két férfi merőben különbözik egymástól, mégis a legjobb barátok, amíg egy lány egy félreértés miatt össze nem keveri őket. Dumast Gérard Depardieu formálja meg, míg Maquetet Benoît Poelvoorde játssza, a lányt Mélanie Thierry. Az üdítően friss humor és a jó színészi játék egy szokásos kosztümös francia drámában egyesül. A Variety szerint a a film egy elbűvölően és nagyszerűen elmondott mese, Depardieu hedonista üzemmódban játssza végig a filmet, többször inkább úgy fest, mint egy rapsztár. Poelvoorde pedig önuralommal és tisztelettel játssza el Dumas szellemíróját.

Tőzsdecápák - A pénz nem alszik

Michael Douglas színészi teljesítményét eddig egyszer jutalmazta az Akadémia, a Tőzsdecápákért kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. Több, mint 20 évvel az első rész után Oliver Stone a pénzügyi válság miatt rendezett újra. A második részben Gordon Gekko (Douglas) kijön a börtönből, és hirdeti, hogy hamarosan nagy problémával fog szembenézni a pénzügyi világ, de senki nem hallgat rá. LaBeouf játssza a fiatal brókert, Gekko lányát Carey Mulligan alakítja, míg Josh Brolin a negatív főhős. Az első rész 4,1 millióval nyitott, ami akkoriban jónak számított, és 43,8 milliót ért el a mozikban. Most 70 milliót jósolnak a folytatás összbevételének a nyitása alapján, ami közepesen jó eredménynek számít. A film promóciós körútján a főszereplő Michael Douglas torokrákja miatt nem vett részt, New Yorkot kivéve. (Kritikánk a filmről itt olvasható.)

Nők férfiak nélkül

A produkció a híres iráni írónő Shahrnush Parsipur regényéből készült. Miután művét Iránban betiltották, nem léphet az ország területére, a filmet sem engedték levetíteni. A történet az 1953-as iráni puccs után zajlik. Négy ismeretlen nő találkozik és barátkozik össze egy férfiak számára tiltott kertben, egyikük a Mundruczó-filmekből ismert Tóth Orsolya. Shirin Neshat rendezőnő a 2009-es Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, ezen kívül Arany Oroszlánra is jelölték. Neshat didaktikus dialógusokat írt, de ez könnyen megbocsátható az alakítások és a jelenetek tükrében. A Rottentomatoeson 69 százalék az aránya, a Globe and Mail szerint film egy költői, komoly szimbolikus tanulmány, ami túl komolyan veszi magát.

Sammy nagy kalandja - A titkos átjáró

Ben Stassen a Szafari 3d - A dél-afrikai kaland és a Légy a Holdon című belga animációs filmek után ismét egy hasonló, 3d alkotással jelentkezik. A produkció főszereplője Sammy teknős, aki Kalifornia partjainál születik és beleszeret Shellybe, a teknőslányba, akit hamar el is veszít, hogy aztán 50 éven át a három óceánban keresse. Az imdb-n 6,7-en áll.