Hétfőn temetik Tony Curtist

2010.10.03. 16:42
Tony Curtist, Hollywood magyar származású legendáját hétfőn helyezik örök nyugalomra Las Vegasban, a Palm Green Valley Temetőben; a magyar kormány nevében Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul nyilvánítja részvétét a családnak.

A filmsztár 85 éves korában, szerda éjjel hunyt el hendersoni otthonában, Las Vegas közelében. A színész haláláról valamennyi jelentősebb amerikai napilap és tévéállomás beszámolt. A lapok a 140 filmjében nyújtott alakításai közül főleg a Van aki forrón szeretiben, A siker édes illatában, a Spartacusban és A megbilincseltekben játszott teljesítményét méltatták. Utóbbiért 1958-ban Oscar-díjra is jelölték.

Az újságok nekrológjaikban beszámoltak alkohol- és drogkálváriájáról is, amit azután járt be, hogy a hetvenes évek végétől már nem kapott vezető szerepeket. Sorsával megbékélve azonban szakított szenvedélyével, és elfogadta a neki felajánlott televíziós karakterszerepeket. Élete alkonyán Curtis alkotó energiáit a festészetnek szentelte és egy lovak számára létrehozott menedékhelyet üzemeltetett. Tony Curtis híres nőcsábász volt, akit olyan dívák is kitüntettek ölelésükkel, mint Marilyn Monroe és Natalie Wood. Első felesége Janet Leigh volt.

A színészóriás hatodik felesége, a nála 45 évvel fiatalabb Jill Vandenberg egy televíziós nyilatkozatban kijelentette, hogy Curtis csendben, álmában távozott. A szíve sok olyan dolgot túlélt, ami egy hétköznapi ember megölt volna. Ezúttal a szíve készen állt a távozásra - mondta az özvegy. Tony és én szegény családból való, zsidó gyerekek voltunk, akik nem hittek a szerencséjüknek, hogy hollywoodi sztárrá nőhetik ki magukat - nyilatkozott az Entertainment Weekly című lapnak a 94 éves Kirk Douglas, aki a Spartacus címszereplőjeként játszott együtt Tony Curtisszel.

Kim Novak, aki 1980-ban szerepelt együtt vele A kristálytükör meghasadt című filmben, elbűvölő férfinak nevezte a színészt, aki mindig derűlátóan nézett az élet dolgaira. Hugh Hefner, a Playboy alapító tulajdonosa igazi sokknak nevezte Curtis távozását. Hollywoodban a rajongók virágokkal borították el Curtis csillagát a Hírességek sétányán.

A közép-európai idő szerint 19 órakor kezdődő hétfői gyászszertartáson jelen lesz Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i magyar főkonzul, aki a magyar kormány nevében fejezi ki együttérzését az özvegynek, Jamie Lee Curtisnek, a világhírű hollywoodi sztár lányának, valamint a család többi tagjának. A nagykövet átadja majd Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős tárca vezetője részvétlevelét. A temetést halotti tor követi a Las Vegas Stripen fekvő Luxor szállodában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport