Börtönbe kerül a Die Hard rendezője

2010.10.05. 10:00
Lehallgatási botrány és az FBI félrevezetése miatt egyéves szabadságvesztésre ítélték John McTiernan amerikai rendezőt, akinek nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Die Hard vagy a Vadászat a Vörös októberre.

Az 59 éves filmest 100 ezer dolláros pénzbírsággal is sújtották az egyéves börtönbüntetés mellett a helyi idő szerint hétfőn született bírósági ítéletben, írja a Hollywood Reporter.

John McTiernan
John McTiernan

Akár 20 év börtönt is kaphatott volna, miután a 15 éves börtönbüntetését töltő Anthony Pellicano után nyomozó FBI-ügynököknek letagadta, hogy megbízást adott a magánnyomozónak Charles Roven producer lehallgatására.

McTiernant előzőleg - 2007-ben - négy hónapos szabadságvesztésre és 100 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélték a lehallgatási és zsarolási ügy miatt, amiben hat társával együtt a gyanúsítottak voltak, fő vádlott Pellicano, az egykori magándetektív. A fellebbezési bíróság azonban 2008-ban felfüggesztette a verdiktet, mielőtt a rendező megkezdhette volna büntetése letöltését. 2009-ben újabb vádak merültek fel, az ügyben most született ítélet.

A filmes szakember várhatóan óvadék ellenében szabadlábon lehet, míg eldől, hogy folyamodik-e jogorvoslathoz a döntés ellen.