55 film küzd a külföldiek Oscarjáért

2010.10.06. 18:42
Végleges Oscar-jelölést öt film kaphat a legjobb külföldi alkotás kategóriában, a Variety szerint a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu Biutifulja az egyik nagy esélyes. Magyarország Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalját nevezte be, de a Tirza című holland drámában is érdekeltek vagyunk: Szabó Gábor volt az operatőre.

Összesen 55 filmet neveztek idén Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában. Az Amerikai Filmakadémia ezekből végül ötöt jelöl majd a díjra, amit a győztes rendező 2011. február 27-én, vasárnap vehet majd át Los Angelesben, a 83. Oscar-gálán. 

Magyarország szeptemberben Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalját nevezte az Oscar-díjra. A Magyar Filmszemle fődíjával és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díjával kitüntetett film egy hároméves kislányát egyedül nevelő anya (Török-Illyés Orsolya) nyugat-európai utazásainak, és szerelmének története. A Szarajevóból is két díjat elhozó Hajdu-film mellett a Tirza című holland drámának is drukkolhatunk: az eltűnt lányát Namíbiában kereső, nyakkendős, európai apa pokoljárásáról szóló filmnek Szabó Gábor (Jób lázadása, Linda, Élve vagy halva) volt az operatőre.

Az egyes országok nevezései között vannak helyi kasszasikerek, mint az Utórengés című kínai katasztrófafilm, fesztiválnyertesek, mint az Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire című, Aranypálma-díjas thaiföldi dráma és meglepetésfilmek is bekerültek, például Paolo Virzi La prima bella cosa című munkája. A Variety szerint a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu Biutifulja az egyik nagy esélyes.

A szaklap szerint viszont az Oscar-versenyben az is nagyon fontos, hogy melyik forgalmazó viszi be Észak-Amerikába a jelölést filmeket. Az öt tavalyi Oscar-esélyes közül hármat a Sony forgalmazott, többek között a győztes Szemekbe zárt titkok című argentin misztikus drámát is. A Sony idén megint nagy energiát fordít a külföldi filmek amerikai kampányára: ők forgalmazzák az idei cannes-i nagydíjas Des hommes et des dieux című francia drámát, a kanadaiak Velencében és Torontóban is jó kritikát kapott Incendiesét és a dél-afrikai Life Above Allt is.