Vitáznak az animációfilmek szemléjéről

2010.10.12. 17:32
Vita folyik arról, hogy az animációfilmesek a szemle versenyprogramjában szerepeljenek-e. A kecskemétfilmesek szerint ez rontana a rajzfilmek eddigi kiemeltségén, az MMKA elnöke szerint épp ez adna hangsúlyt a műfajnak.

Újra kiéleződött a vita, ami tavaly kezdődött, amikor 37 rendező írt alá egy petíciót arról, hogy a nemzeti animációs filmfesztivál maradjon a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) keretén belül, és a 42. Magyar Filmszemlén, ahogy eddig is, csak információs programban szerepeljenek a KAFF díjnyertes filmjei. Most Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) elnöke az animációs műfajt újra a filmszemlén szeretné versenyeztetni a játékfilm és a dokumentumfilmek mellett.

A KAFF-osok a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon szeretnék versenyeztetni a munkákat, mondta Mikulás Ferenc stúdióvezető. Jelenleg is folyik az egyeztetés emiatt.

"Én természetesnek találnám, hogy a szemlén induljanak, de várom, hogy a szakma döntsön" - mondta erről Kőrösi. A kuratórium a héten az alapítvány animációs szakosztályához fordult, mint hivatalos szervhez, hogy összegezze a szakma véleményét: kívánják-e, hogy legyen animációs versenyprogram a szemle keretén belül.

Kérdés, hogy lesz-e pénz a szemlére

Még mindig tart a tárgyalás a Kuratórium és Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) között az alapítvány 1,5 milliárd forintos zárolásának feloldásáról, aminek fedezete a központi költségvetés tartalékkerete lehetne. Jelenleg nem tudják, mennyi pénz lesz a filmszemle megrendezésére, de megalapították a szemle szervezőbizottságát.

A szemle helyszíne továbbra sem biztos, valószínűleg nem a CET lesz, hisz jelenleg bizonytalan, hogy elkészül-e. Tradicionális mozikat vonnának be a Corvintól az Uránián át az Odeonig.