Julia Roberts spirituális élményt ad

2010.10.14. 15:14
Dolph Lundgren, Jet Li, Mickey Rourke, Bruce Willis és Schwarzenegger közös nosztalgiaforgatása pár hónap késéssel került a magyar mozikba. Vágvölgyi B. András október 23 előtt egy héttel indítja a látványosnak szánt forradalmi mozit, az Ízek, imák, szerelmek pedig már itthon is válaszol a Bridget Jonesra.

The Expendables - A feláldozhatók

Sylvester Stallone 80 millió dollárból leszervezett egy közös nosztalgiaforgatást, és a retróvonal bejött a nézőknek: a film 7 pontot kapott az IMDb-n, és az augusztusi premier óta már 248 milliót szedett össze. Kritikánk a filmről itt olvasható. Amit eddig nem írtunk meg, azok a kimaradt szereplők: Wesley Snipes azért nem lett a kommandócsapat tagja, mert az adócsalási ügye miatt nem hagyhatta el az Egyesült Államokat, így nem tudott Stallone stábjával Brazíliába utazni. Danny Trejo egy mexikói nehézfiú lett volna (profi kaszkadőrként a verekedéseket is bevállalta volna), de nem jutott se idő, se pénz a jeleneteire. Van Damme nem érezte a neki szánt bunyós karakter mélységét, Steven Seagal pedig akkor mondta le a cameoszerepét, amikor megtudta, hogy a film producere Avi Lerner (korábban pénzügyi vitáik voltak a közösen készítette filmekről). A csapatot felbérelő volt CIA-ügynök eredetileg Kurt Russell lett volna, de tavaly még nem érdekelte a mozis visszatérés (a 2007-es Halálbiztos óta nem is volt új filmje), így Bruce Willis ugrott be az utolsó pillanatban, aki jól járt, a pletykák szerint az Expendables 2-ben már ő lesz a főgonosz.

Ízek, imák, szerelmek

Julia Roberts az Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű könyvéből készült filmben a Bridget Jones-filmre válaszol: egyél, jógázz, utazz és keress új szerelmet. Roberts Liz Gilbertet játssza, aki elválik férjétől és belevág egy másik kapcsolatba, de ez sem működik, ezért világkörüli útra indul. Billy Crudup, James Franco, Richard Jenkins és Javier Bardem is feltűnik a produkcióban. Ryan Murphy filmje eddig világszerte 145 millió dollárt hozott, de a pontozások alacsonyak: az imdb-n 4,9-en áll, a Rottentomatoeson pedig 37 százalék a kritikák átlaga. A produkció inkább csak a Travel Channel, a Food Network és Lifetime csatornák reklámja, véli a BDK Reviews. A Philadelphia Daily News szerint a film inkább azért nyújt erős spirituális élményt a nézők többségének, mert azért imádkoznak, hogy legyen vége.

Kolorádó Kid

Vágvölgyi B. András elsősorban filmszakíróként ismert, mint a Tarantino mozija-könyv írója, 1997-ben pedig dokumentumfilmet forgatott A nagy testvér árnyékában címmel, de sokat megélt Tarr Béla gyártásvezetőjeként is. Első nagyjátékfilmje, a Kolorádó Kid hét éve készül, majd az idei filmszemléről két elismeréssel távozott, például a legjobb látványtervezés kategóriában győzött. Kreuzer Béla 1959-ben a lovin nagy nyereményre tesz szert, de a titkosrendőrség rájön, hogy miképp sikerült ekkora pénzhez hozzájutni és letartóztatják. Csak a kihallgatáskor jönnek rá, hogy a férfi az 56-os forradalomban szerepet töltött be. Nagy Zsolt és Sárosdi Lilla a főszereplők, T34-es tankkal Gulyás-Kiss Zoltán kaszkadőrrel és pár akcióelemmel látványos forradalmi mozi volt a rendező célja.

Babák - Az első év

Négy baba első évét mutatja be a film, egyikük sem egy helyen, hanem a világ különböző pontjain tartózkodik: Namíbiában, Mongóliában, Tokióban és San Franciscóban. A kritikusoknak több, mint 2/3-a kedvelte, és dicsérték, hogy a különböző kultúrákba és nevelési módszerekbe enged a film betekintést. A Quad City Times azt írja, hogy a filmnek nincs tartalma, és nem is narrálják, a New Yorker szerint pedig túl házivideós lett.