Stallone megvénült tesztoszteronklubja

2010.10.14. 09:15
A Feláldozhatókban végre előkerült mindenki, aki valaha számított az akciófilmekben. Kivéve Van Damme-ot, aki még mindig a karakterét keresi. De kik ők, és miért szeretjük a filmjeiket?

A nyolcvanas évek akciómoziját készítette el Sylvester Stallone, hogy tesztoszteronklubjának tagjaival visszaadja a klasszikus akciófilmek lényegét: erőszakot és izmos férfiakat. A Feláldozhatók (Expendables) egyetlen dolog miatt érdekes: feltűnik benne mindenki a fegyverraktárak és a gyúrótermek környékéről. Sorra vesszük, melyik megfáradt arcú férfit miért is szerettük. Stallone a filmgyártásra ültette át Tarantino Becstelen brigantykját: összeszedte az összes anyabaszót, hogy lenyomják a világot.

Rocky vs. Ivan Drago

A rendező és mindenes Sylvester Stallone nem rendezőként és színészként zseniális, hanem érző férfiként, mert minden időben képes megfejteni, mire van szüksége a mozinéző férfiaknak. Az Avatar-korszakban például a nyolcvanas évek akciójára és egyszerűségére van igény, jelzik a jegybevételek: a 80 millió dolláros büdzsével szép szám a 250 milliós bevétel. Az öregen Rockyként és Rambóként visszatérő Sly bizonyította a stúdiónak és önmagának, hogy van értelme a nyolcvanas évekkel mint stílussal és érzéssel foglalkozni, és még megújítani sem kell azt, elég ha összeszedi a műfaj legjobbjait. Jellemző rájuk, bárhogy is hívják őket: kigyúrtak, tudnak verekedni, nem nagyon beszélnek, és mindig borzasztóan egyszerű, robbantásra, gyilkolásra és pusztításra épülő filmekben játszanak.

1985-ben a Rocky 4-ben az orosz hegy, Ivan Drago szerepére választotta ki Stallone Dolph Lundgrent (53 éves, 196 cm), hogy az amerikai hős ellene vívja meg a szorítóban a hidegháborút. Hiába forgatott ugyanebben az évben Lundgren a James Bond-franchiseban is, ezzel lett sikere. A több nyelven beszélő 196 centis svéd színész nemcsak műszaki egyetemet végzett, de karate Európa-bajnokságot is nyert kétszer. Legismertebb szerepe Drago volt, utána rögtön a Tökéletes katona következik, amiben Jean-Claude Van Damme-mal alakítottak mechanikus, de érző gyilkológépeket. Lundgren soha nem lett olyan sztár, akire egy teljes film marketingjét rá lehetett bízni, helyette rendezett hét filmet, írt ötöt, valamint a legnépszerűbb svéd énekverseny műsorvezetője lett.

Kemény testűek

A csapat legtökösebb csávója, Randy Couture (47 éves, 185 cm) a küzdősportok egyik legkeményebb változatának, az MMA-nak a háromszoros nehézsúlyú bajnoka, 19 győzelem és 10 vereség után vonult vissza, a különleges csapatban a robbantásszakértő Toll Roadot alakítja. Szintén profi sportoló volt a fegyverszakértő Hale Caesar, az amerikai focista Terry Crews, aki hat évig játszott az NFL-ben, és ráadásul az egyik legszívtelenebb poszton, linebackerként. Felbukkant a Starsky és Hutchban, az új Terminatorban, a Kiképzésben, a Norbitban, Az utca királyaiban és még David Lynch Inland Empire című mozijában is. De amit színészként kiemelhetünk tőle: az őrült Old Spice reklámban ugráltatni tudja a mellizmát!

A Feláldozhatók csapatából kicsit kilóg Jet Li (47, éves, 163 cm), mert soha nem hatalmas erejéről vagy egyszerű, döngölő ütéseiről volt híres, hanem finom technikájáról, gyorsaságáról, amit a Dolph Lundgren elleni példás jelenetben megfigyelhetünk. A valódi karate kölyökként, tizenkét évesen kínai nemzeti wushubajnoki címet szerző Jet Li a hollywoodi filmek világába Mel Gibson Halálos fegyver 4. című filmje segítette. Legnépszerűbb filmje a Kínai történet, aminek folytatásaival óriási bevételeket szerzett, a pletykák szerint a triádok lövették le menedzserét is, olyan fontos személy lett. Hiába, nem túl sok emlékezetes hollywoodi produkció van mögötte, stílusa felismerhető és látványos. Jason Stathammel közös filmje a War volt, többet erről nem érdemes mondani.

Jason Statham (38 éves, 180 cm) pályája hanyatlásával lett keményfiú, mert a műugróbajnokból lett színész eleinte kicsi, de erős karakterszerepeket kapott, aminek általában köze volt az autóvezetéshez. De kinőtte őket. A ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a Blöff című mozik után Az olasz melóban játszott, és lett nagyon kedvelt. Később jött A szállító és a Crank, ez utóbbi már tényleg látványos akciófilm. Ütni, verni és kegyetlenkedni nagyon tud, ezért lett a Feláldozhatókban Stallone jobbkeze, aki még a szerelemről is beszél.

Kemény lelkűek

Mickey Rourke-ra (58 éves, 180 cm) most nem vesztegetünk sokat, mivel egyszer már hazavágta a színészi pályáját, de a 2008-ban elképesztő fesztiválsikereket hozó Darren Arronofsky-filmmel, A pankrátorral visszatért az ismeretlenből. A valaha volt szépfiú az életében bizonyította, milyen igazi kemény fiúnak lenni: mindent, amit nyert és veszített, részben az alkohol, a drog és a boksz hármasának köszönheti. A Vasember 2. részében orosz mérnököt alakított, most tetoválót, a kettő között jelentős különbségek nem voltak.

Rourke A pankrátor egyik díjazásakor külön ajnározta azt az Eric Robertset, akiről a Geekblogon találóan írták, hogy olyan a filmben, "mintha Gordon Gekko ment volna karibi szabadságra". Stallone ellensége volt A specialista című robbantós filmben, ahol Sharon Stone-ért is küzdeni kellett. A Riválisokra emlékszik valaki? A kigyúrt Eric Roberts (54 éves, 178 cm) konkrétan fél karral menti meg Amerika becsületét a koreai csapattal szemben egy jófajta karatefilmben, pontosan illene a csapatba, de ő már általában rosszfiú. Egyébként Eric Roberts is megcsúszott. 1981-ben tönkre törte magát, kómában is volt, majd kokain és marihuána birtoklásáért csukták le, később rendőrt akart verni, ahogy egyik csaját is. Talán A sötét lovag nyújtott gonoszsága hozta őt újra látótávolságba.

A jelenleg legjobban futó név Bruce Willisé (55 éves, 183 cm), aki elsősorban a Stallone-féle keményfiúk paródiájaként általában csapzottan és másnaposan tesz rendet. A filmben egy picit bukkan csak fel egy vicces jelenetben, amikor Stallonéval és Schwarzeneggerrel beszélnek. A Planet Hollywoodot együtt birtokló hármas szeret egymásra utalgatni a filmjeiben, gondoljunk csak a Pusztítóban a Schwarzenegger könyvtárra, vagy arra, hogy Az utolsó akcióhősben a videotékában Stallone alakítja a Terminatort.

És az ember, aki kimaradt

Jean-Claude Van Damme (50 éves, 175 cm). A nagyszerű rúgásairól ismert belga színészt is felkérte a rendező az all star-csapatba, de mivel nem derült ki számára semmi a karakterről, ezért nem ment bele. Sly pénzt ígért, illetve a hírnév visszaszerzését és jó akciójeleneteket, de a karakteréről nem mondott semmit, és a színésznek ez fontosabb volt. A JCVD című remek moziban is bizonyította, hogy neki rendes szerep kell, semmi blődség. A Feláldozhatókban ezt nem kapta volna meg, bár Stallone igazán adhatott volna egy nagy monológot neki, itt is megoldotta.