George Clooney és a puskája

2010.10.28. 13:22
George Clooney szomorkás bérgyilkosként az utolsó munkáját végzi. Kamudugásokkal arat sikert az új hollywoodi felfedezett. Hangulatos szerelmes szakítósfilm egy fiatal sráctól. A héten van két olcsó, de kifejezetten érdekes magyar film is.

Az amerikai

Miután Anton Corbijn fontos fotóssá vált zajos, fekete-fehér Depeche Mode-képeivel, majd miután a videoklipezés is jól ment neki, átruccant a filmgyártásba és elkészítette a Joy Division énekeséről szóló Control című filmet. Az ismerős terep után egy bérgyilkos történetet rendezett George Clooney Cary Grant-ihletettségű főszereplésével. Általában az ilyen bérgyilkosoknak mindig van egy utolsó melójuk, így Clooneynak is, amit egy olasz kisvárosban kell elvégeznie, ahol egy pappal és egy szép nővel is találkozik. Az olasz kisváros, Castel del Monte olyan picike, hogy a forgatáskor a lakosok száma megduplázódott. Clooney a filmben egy dolgot bizonyt, hogy bár jól áll neki a James Bond-pisztoly, ő mindig sokkal szomorúbb ügynök lett volna, mint Ian Fleming hőse.

Könnyű nőcske

Hány fiú életét mentheti meg Emma Stone, a Könnyű nőcske cuki főszereplője, aki igazi kamudugásokkal igyekszik a lelkibékéket helyretenni? Persze a suli középszerű lányából a véletlen csinál sztárt, mert elterjed róla, hogy bárkivel lefekszik, akinek nincs barátnője. Könnyed film, nagy sikere van a mozikban, és mivel szinte alig került valamibe, mindössze 8 millió dollárba, ezért nagyon jó a nyeresége is. A filmben feltűnik a Jóbarátok Phoebe-je, Lisa Kudrow, valamint a remek Stanley Tucci, aki rettegett gonosz volt a Komfortos mennyországban. Az amerikai középiskolába átültetett A skarlát betű nagyon jó visszajelzéseket kapott, főleg Emma Stone miatt, akinek a játékot sok fontos helyen dicsérik.

Mindszenty - Szeretlek, Faust

Jávor Pál az egyik sarokban, a másikban Mindszenty József. A helyszín a sopronkőhidai fegyház 1944-ben. Ha lenne pénz a magyar filmgyártásban, akkor ez a történet lehetne a válaszunk A mások életére. Tizenhat évig játszották színházban ugyanebben a felállásban: Lux Ádám és Kautzky Armand. Jávor Pál végigvezeti Mindszentyt életén. A teatralitás meglátszik már az előzetesen is, de ennek ellenére egy izgalmas történelmi kamaradrámát kapunk, amit miniköltségvetésből tett össze Pozsgai Zsolt.

Képzelt szerelmek

A hét egyik legkülönösebb és leghangulatosabb filmje lesz a 21 éves kanadai fiú, Xavier Dolan szakítós- vagy szerelemkereső filmje. Cannes-ban láttuk és szerettük, mert a rendező ügyesen bánik a színészekkel és a színekkel, irigylésre méltó képi fantáziája van, bár a kelleténél többet lassít. A történet roppant egyszerű, mint az élet maga: a meleg fiú és a visszafogott lány egyszerre látja meg a szőke, göndör hajú szuperfiút, aki nem elég, hogy szemtelenül jól néz ki, még szemtelen is, és hagyja, hogy elkezdődjön valamiféle verseny közöttük.

Dobogó kövek

A Dobogó kövek egy alacsony költségvetésből készült, igazi magyar független film, amiben négy debreceni arc próbál egy kis pénzhez jutni, hogy a helyi maffiózó ne törje el kezüket-lábukat. Műfaját tekintve vígjáték, olyan párbeszédekkel, amilyeneket már évek óta hiányolunk a magyar filmekből, és ez a forgatókönyvíró és rendező Martin Csaba legnagyobb érdeme, hogy a film a dialógusoknak köszönhetően él és lüktet, bár az, hogy nem 400 milliós büdzséből forgott, szinte minden képkockán látszik.