A kamuribanc ne sírjon a kamuszex miatt

2010.10.30. 21:09
A dugós poénok unalmasak a moziban, egy találomra kiválasztott férfi és női kosárcsapat bármikor viccesebb és ízléstelenebb az Amerikai piténél és társainál. A Könnyű nőcske viszont kamuszexekkel operál, nevettünk is sokat. A főszereplő pár év múlva igazi sztár lesz, most megmondjuk, miért.

Az Amerikai pitében nem túl szórakoztatóan megdugták a sütit, de változnak az idők, a fiúknak már erre sincsen szükségük, bőven elég egy mindenre, de főleg kamuszexekre kapható lány. És tényleg így van, mert az eddig kevésbé ismert Emma Stone-nal a férfiak megkaphatnak mindent, humort és egy vampot, a nők meg irigykedhetnek rendesen. Szerepelt a Zombielandban, a Superbadben, A házinyusziban, Jeff Danielsnek a Paper Man című drámában a legfontosabb társa lett, de ez az első igazi főszerepe, amit ráadásul úgy old meg, ahogy kevesen.

Emma Stone nemcsak helyes, hanem irtó tehetséges is. Ha valaki azt a feladatot kapja a rendezőtől, hogy hitesse el előbb egy középiskolával, majd az egész világgal, hogy egy mindenre kapható ribanc, és mindezt ne a testével, hanem a humorával tegye, akkor az nem könnyű feladat. A Könnyű nőcske egy hatalmas monológ arról, hogyan lett a szürke középiskolásból, Olive-ból (Emma Stone) ribanc.

Emma megoldja, de legyünk igazságosak, elsősorban a forgatókönyv miatt, ami feszes és ritmusos, a dialógusok élnek, mert a vígjátéknál tényleg ez számít. A nyelvezete elég ronda volt eredetileg, káromkodtak benne sokat, de a rendezőnek volt figyelme arra hogy minden csúnya beszédes jelenetet kétszer forgasson le, mert a korhatárbizottságnál nem is ment volna át, így a végére kivágták a legtöbbet. Jót is tett neki. Helyette ott maradt visszatérő poénforrásnak a suli önkéntes keresztény erkölcskommandója, akik meg is kapják, hogy Tom Cruise a legfelsőbb mindenható, hogy a más kultúrák vallásai óra csak sci-fi.

Olive belesodródik egy hazugságspirálba, és hát azokból nem szokás könnyen kikeveredni, így a lány a folyamatos hazudozások miatt az iskola kiközösített ribanca lesz, aki étkezési jegyért, akciós kuponért és dollárért adja testét azoknak a lúzereknek, akinek szükségük van egy kamuszexre, hogy picit a figyelem középpontjába kerüljenek. A hazudozásban a lány elveszti a fonalat, de szerencséjére van két tökéletesre írt szülője, az apját Stanley Tucci (Komfortos menyország), anyját a szuperhajlékony szexualitásával büszkélkedő Patricia Clarkson alakítja úgy, hogy simán kaphatnának saját mozifilmet is. A filmben kicsi, de annál jobb szerepet kapott iskolapszichológusként Lisa Kudrow (az örök Phoebe) is, aki furán próbál meg segíteni a  diákokon.

A Könnyű nőcske igazán szórakoztató mozi: amikor az örökbe fogadott fekete fiától megkérdezi az apa, hogy honnan származik, az a film legjobb poénja, és most lelőttem? De ebben a filmben még Sylvia Plath halálával is viccelnek!

Emma Stone sztár lesz, mert humoros, vonzó, szép hangú és kacér, és bármit elhitet a férfiakkal, a Pókemberrel talán azt, hogy ő az igazi (mosoly+tekintet így együtt). Ráadásul ügyesen játszik, ennél több tényleg nem kell.