Árpád
-2 °C
3 °C

Horrormaraton Halloweenre 3000-ből

2010.10.31. 11:07 Módosítva: 2015-10-30 17:52:01
Horror kripta gyűjtemény fantázianéven, sírköves díszdobozban, 2990 forintért árulják együtt a spanyol [REC]-et, a Tüske című amerikai parazitamozit és a franciák vérben tocsogó Betolakodóját. Nem rossz filmek, de 3000 forintból sokkal több klasszikust össze lehet szedegetni egy Halloween-esti horrormaratonhoz, ha könyékig nyúlunk a Media Markt és a Tesco dvd-turkálóiban. Vhs-gyöngyszemek és remake-dömping a Cannibal Holocausttól az Evil Deaden át a Halloween 2-ig. A legjobb háromezer forintos összeállítások egyetlen cikkben.

Feltámasztott klasszikusok

Halloweenkor természetesen a Halloween-filmeké a főszerep. Csak sajnos a konyhakéssel mészároló Michael Meyers teljes életművét eddig még egyetlen forgalmazó sem volt képes egy tisztességes sorozatban kiadni. A 78-as első rész 2006-ban egy extrákkal telerakott díszkiadásban jelent meg, azóta semmi. A Rob Zombie-féle remake-et, ami az eredetihez képest jóval több kivillanó csöcsöt és spriccelő vért mutat, 590 forintért láttuk a Media Marktban, 690-ért a Tescóban. Ugyanennyi a Halloween 2 is, de nem árt ha tudjuk, ebben már nincs véres belezés, csak nő és ló, mint Jancsó Miklós Égi bárányában.

Ünnepelje Rob Zombie és Stuart Gordon filmjeivel a Halloweent!
Ünnepelje Rob Zombie és Stuart Gordon filmjeivel a Halloweent!

Nemcsak a Halloween-gyűjtemény, a Péntek 13.-sorozat is hiánycikk a hazai dvd-piacon. Ha mindenképpen Kristály-tavi mészárlást akarunk nézni október 31-én, be kell érnünk a 2009-es hokimaszkos Jasonnel (Péntek 13. remake, Media Markt: 1190 forint). Mivel a feltámasztott klasszikusokra 2400 forintot költöttünk eddig, csapjunk hozzá egy valóban tisztességes feldolgozást: a 2004-es Holtak hajnala, ami beindította Zack Snyder, a 300 és a Watchmen rendezőjének karrierjét, csak 590 forint a Media Marktban. (A remake-gyűjtemény 2960 forint.)

A vhs-korszak veleje

3000 forintból nyakig merülhetünk a 80-as és a 90-es évek vérben tocsogós horrorjaiban is, azokból is remek csomagot tudunk összeállítani. Carpenter ugye eredetileg egy több rendezőt is felvonultató horrormese-gyűjteménynek szánta a Halloween-szériáját (így született meg a sorozathoz csak a címével kötődő harmadik rész), és hasonló tervei voltak a Mesék a kriptából stábjának is. A 490-ért árult Démonlovag egy ilyen Halloween-trilógia nyitódarabja volt 95-ben (ebben Will Smith felesége, Jada Pinkett-Smith gyilkolja egy hotelban a rá támadó rémségeket), amit a Vérbordély című, vámpírkurva-vadászat követett 96-ban, de a fővámpírt alakító bugyimodell, Angie Everhart hiába csöcsörészte meg benne Erika Eleniakot, a film nem hozott elég bevételt a stúdiónak, így a trilógia záródarabja már sosem készült el.

Kicsit drágábban, 990 forintért árulják Sam Raimi kultfilmjét, az Evil Deadet, amiben ugyan még nincs Ashnek láncfűrész a keze helyén, de ennyiért kihagyhatatlan vétel. Bruce Campbellhez hasonló ikon lett a Lovecraft-adaptációk állandó főszereplője, Jeffrey Combs is, aki a Stuart Gordon-Brian Yuzna párossal forgatott filmjeiben mesterien ötvözte a lovecrafti hangulatot a mészárolós horror hagyományaival. Két másik vhs-gyöngyszemet, a Re-animátort és a Bride of the Re-Animatort is 390-ért láttuk az MM-ben: ezekben Herbert West, az újkori Dr. Frankenstein zöld löttyel élesztgeti fel a holtakat, akik természetesen ellene fordulnak, és jó kis vérengzést csapnak az arkhami kórházban. (Az öt vhs-klasszikus 2750 forint.)

A beteg angol

De dönthetünk úgy is, hogy a keretet brit horrorra költjük, és ha brit horror, akkor Haláli hullák hajnala. Szerintem ez a legviccesebb és legzseniálisabb véres zombifilm, közvetlenül Woody Harrelson Zombielandje után, 590 forintért kötelező vétel. Nagy-Britannia teszkógazdaságos horrorgyűjteménye egyébként külön polcot és egy csábító "Halloween-filmek 699 forintért" táblát kapott a Pólusban, itt láttuk Rob Green 2001-es Bunkerét és Neil Marshall 2002-es Démoni harcosokját is. Ezek klasszikus ponyvaelemeken alapuló, belezős-háborús akcióhorrorok: egy csapat katona egy rutinküldetés során természetfeletti ellenféllel kerül szembe, a különbség csak annyi, hogy a Bunkerben náci zombik, a Démoni harcosokban dühös vérfarkasok kaszabolják le őket.

Ugyanitt 699 forint Jude Law rendhagyó vámpírfilmje, a Krokodilok bölcsessége (Az megvan, hogy előbb-utóbb minden hollywoodi férfiszínészt utolér a vámpírszerep? Jim Carrey a 85-ös Csak egy harapásban, Kiefer Sutherland a 87-es Elveszett fiúkban, Nic Cage a 88-as Vampire's Kissben, Gary Oldman a 92-es Drakulában volt vérszívó, a 94-es Interjú a vámprral pedig Brad Pittet, Tom Cruise-t és Antonio Banderast is felvonultatta). A britt blokk 2687 forintból jött ki.

Olasz felvágott

Lucio Fulci, Dario Argento és Lamberto Bava természetesen kihagyhatatlan húzónevei egy horrortablónak, ha olcsó és jó kultfilmekről van szó. Fulci 390 forintért a City Of the Living Deadben önti nyakon vérnek látszó bazsalikomos paradicsomszósszal a bombanőket, Argento a kurvákra és Max von Sydowra vadászó sorozatgyilkossal képviseli a belezős italohorror műfajt (Álmatlanul, 699 forint), Bava pedig pestist terjesztő démonokkal sokkol (Démonok 2, 990 forint). És ugyan egy újabb 990 forintos dvd-vel már átlépjük a 3000 forintos határt, Ruggero Deodato Cannibal Holocaustja, a mozgóképtörténelem legdurvább kamudokuja, amit a kazettamásoló haverok mindig igazinak hazudtak, simán megér ennyi sumákolást (az olasz trancsírgyűjtemény 3069 forint).

Nem akarjuk persze elvenni a válogatás örömét a kedves olvasótól, viszont nagyon kíváncsiak vagyunk, ki milyen rémfilmmel készül az idei, vagy a 2011-es Halloweenre. A feladat adott: maximum 3000 forintból (na jó, a 3180 is még éppen belefér) a legjobb horrorfilmes dvd-csomagot összeállítani, lehetőleg valamilyen tematika mentén: például csak kanadai rendezők alkotásai, csak folytatások, csak 600 forint alatti filmek, csak Universal-klasszikusok, stb. A megoldásokat a kommentekben várjuk, a cikkírónak legjobban tetsző lista gazdája Zombieland dvd-t kap az Intercomtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?