Életmű-Oscart kapott Coppola és Godard

2010.11.15. 14:23
Két rendezőóriás, Francis Ford Coppola és - távollétében - Jean-Luc Godard is megkapta a hétvégén az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjait.

A 71 éves Coppolának George Lucas, a Star Wars atyja nyújtotta át az elismerést, aki méltatásában "fivérének" és "mentorának" nevezte. "Francis sohasem félt megtenni mindazt, amiről úgy gondolta, hogy szükséges művészi látomása megvalósításához" - emelte ki Lucas. Coppola a hetvenes évek elején A keresztapa I. és II. részével alapozta meg legendás filmrendezői státusát.

Hat évtizedes pályafutása alatt további olyan világhírű alkotások öregbítették hírnevét, mint a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis most, illetve A keresztapa-trilógia befejező része. Az olasz-amerikai családba született, New Yorkban felnőtt filmes producerként többek között Lucas Amerikai Graffitijén és lánya, Sofia Coppola Elveszett jelentés című románcán is dolgozott.

A nyolcvan esztendős Jean-Luc Godard - ahogy korábban jelezte is az akadémiának - nem vett részt a díjátadó díszvacsorán. Távollétében Tom Sherak, az Amerikai Filmakadémia elnöke méltatta filmtörténeti nagyságát. "Godard nem lehet itt velünk ma este. Ez szomorú. Ám távolléte nem csökkenti filmes munkássága iránti tiszteletünket. És szeretném, ha tudnák, hogy ez a díj sokat jelent számára" - mondta Sherak.

Godard többek között A kifulladásig, az Éli az életét, a Bolond Pierrot, a 2 vagy 3 dolgot tudok csak róla című filmjeivel írta be magát a filmtörténetbe. A francia újhullám kiemelkedő alkotójának kitüntetését némiképp beárnyékolta, hogy az amerikai médiában az utóbbi hetekben ismét elővették "antiszemitizmusát". Godard az évek során számos interjúban kritizálta az izraeli kormányt a palesztinok jogainak megsértése miatt, és többször utalt a "zsidók hollywoodi befolyására".

A Filmakadémia ezért szükségesnek tartotta a díjátadás előtt közleményben leszögezni, hogy miközben az antiszemitizmust természetesen sajnálatosnak tartja, Godard esetében nincs meggyőzve a gyanúsítások megalapozottságáról. A szombat esti ceremónián Kevin Bronlow brit filmtörténész és Eli Wallach, A Jó, a rossz és a csúf  95 esztendős sztárja is életműdíjat kapott.