Veszélyben a filmszemle

2010.11.17. 12:22
A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatása ötödével csökkent jövőre, így a banki tartozások részleteinek kifizetése után még a filmszemlére sem marad pénzük.

A Népszabadság információi szerint nem csak a magyar filmgyártás kerül veszélybe azzal, hogy a kormány tervei szerint jövőre 5 milliárdról egy milliárdra csökkentik a Magyart Mozgókép Közalapítvány támogatását. A Népszabadság szerint ugyanis a 2011-es költségvetésben szereplő 1,035 milliárdos támogatásból félmilliárd azonnal elmegy a kereskedelmi bankoknak járó kamattartozásra, a fennmaradó félmilliárd pedig nem elég arra sem, hogy az MMK eleget tegyen minden törvényi kötelezettségének.

A közalapítvány feladata a magyar filmek külföldi fesztiválszerepléseinek finanszírozása a Filmunión keresztül, ennek a költsége önmagában meghaladja az évi 100 milliót. Emellett az MMK fizeti a Magyar Mozgókép Mestere címekkel járó apanázsokat, támogatja a filmterjesztést, a filmes oktatást, a szakkiadványokat, a filmszakma külföldi szervezetekben viselt tagságával járó díjakat, és mindezek mellett még évente átlagosan 150 millió forinttal támogatja a Magyar Filmszemle megrendezését.

A Népszabadság kormányközeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy eredetileg 4,5 milliárd forintos támogatást kapott volna az MMK jövőre, de ezt maga Orbán Viktor változtatta meg végül. A napilap szerint azért, hogy így hozza helyzetbe Andrew Vajna producert, aki a kereskedelmileg értékes műfaji filmek, azaz a nem művészfilmek finanszírozásával foglalkozna a Nemzeti Gazdasági Minisztérium alatt.