Rekordbevétellel nyitott a Harry Potter 7.

2010.11.22. 10:36
125,1 millió dolláros hétvégi bevétellel startolt Amerikában a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész, amivel beelőzte az eddig csúcstartó Potter-mozit, a 102 millióval nyitó Tűz serlegét. Az amerikai forgalmazók csak az új Russell Crowe-thriller premierjét merték november 18. környékére időzíteni, és csak 6,75 milliót szedtek össze vele.

A 125,1 millió dolláros nyitóbevételével természetesen a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1.rész került az amerikai bevételi toplista első helyére. A kettészedett befejező rész első felvonását itthon sajnos csak november 25-től adják a mozik, mi viszont már megnéztük Pozsonyban. Megérte feldarabolni Harry Pottert, ez lett az egyik legjobban sikerült rész, a legutóbbi két filmváltozattal elégedetlen rajongók is nyugodtan megnézhetik, a 10 éven aluli, kiskorú varázslóknak viszont erősen ajánlott a szülői felügyelet, mert elképesztően sok a horrorba hajló rész.

Az amerikai toplista második helyére egy fergeteges Superman-paródia, a Megaagy című animációs film került 16,2 millió dollárral (ezt mi csak december 16-tól láthatjuk) a harmadik 13,1 millióval Tony Scott Száguldó bombája lett, amit kritikusunk csak úgy emlegetett, mint egy másfél órás vasútpornó. 9,15 millióval negyedik a Másnaposok rendezőjének új vígjátéka, a Terhes társaság, amiben Robert Downey Jr. neurotikus bunkót alakít, aki egy szőrös lúzerrel (Zach Galifianakis) kénytelen keresztülautózni Amerikán (kritika itt).

Gyengén nyitott Russell Crowe és az Oscar-díjas Bond-forgatókönyvíró, Paul Haggis új thrillere, a The Next Three Days: 6,75 millióval csak ötödik lett. 5, 23 millióval hatodik lett rachel McAdams vígjátéka, az Ébredj velünk (magyar premier. 2011. január 20.), az Alien Vs. Predator 2 miatt közutálatnak örvendő Strause-testvérek új sci-fije, a Skyline pedig csak 3,43 milliót kapart össze a hétvégén.

Bruce Willis nyuggerkommandója október óta kirobbanthatatlan az amerikai toplistából: a Red ezen a hétvégén 2,47 millió dollárt hozott (az eredeti Red-képregény véres brutalitást hiányoló kritikánk itt olvasható, a magyar premierig viszont december 9-ig kell várni). A toplista kilencedik helyére Janet Jackson drámája, a For Colored Girls került 2,4 millió dollárral, tizedik pedig Sean Penn és Naomi Watts politikai thrillere, a Fair Game lett 1,47 milliós hétvégi bevétellel.