Hermionét és Jessica Albát is bámulhatjuk

2010.11.25. 12:13
A Machete és az új Harry Potter jóval a világpremier után végre a hazai mozikba is eljutott. Lesz még chilei vígjáték, dél-koreai dráma és szakácsos olasz szerelmesfilm is a héten.

Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

A november 18-i világpremier után egy héttel végre a magyar mozikban is láthatjuk minden idők legborongósabb Harry Potter-filmjét. A befejező részben David Yates rendező végre összeszedte magát, és a sok robbantás, menekülés meg halálfaló közé lassú és érzelmes jeleneteket is rakott. A 250 millió dollárból kihozott Halál ereklyéi 1. a Potter-hasonmások mentőakciójától a Bodzapálca megszerzéséig dolgozta fel a hetedik regényt, így felváltva láthatjuk, hogyan keresi az utolsó roxforti tanévet ellógó Harry Ronnal és Hermionével a horcruxokat, Voldemort pedig a varázsvilág legbrutálisabb cuccait. A film annak ellenére 125 milliós rekordbevétellel nyitott Amerikában, hogy a Warner októberben visszavonta a 3D-bemutatót. Az összbevétele már 338 millió, az IMDb-n 8,3 pontot, a Rottentomatoeson 79 százalékot kapott. A sztárkritikus Roger Ebert szerint "ez a rész erősebb lett hangulatban és karakterekben, mint a korábbiak", a New York Magazine viszont fanyalgott: "A Halál ereklyéi első egy órája halálosan unalmas". Mi múlt héten egészen Pozsonyig autóztunk, hogy elsőként írhassuk le az új részről: "megérte feldarabolni Harry Pottert, a Halál ereklyéi nagyszabású és lassan hömpölygő, ám részleteiben gazdag történet lett". Néhány érdekesség: a rendezői székbe M. Night Shyamalan, Alfonso Cuarón és Guillermo del Toro is önként jelentkeztek, Hermione kínzása pedig annyira élethűre sikerült, hogy Helena Bonham Carter lelkiismeret-furdalástól gyötörve kért bocsánatot Emma Watsontól a felvételek szünetében. Később együtt találták ki, hogy Bellatrix belekarmolhatná Hermione karjába a sárvérű szót, ami eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben.

Machete

Robert Rodriguez 20 (mások szerint mindössze 10) millió dollárból hozta össze a 2007-es Terrorbolygó-kamutrailer, a Machete szélesvásznú verzióját. A szeptemberi bemutatója óta 36,1 milliót összeszedő filmben Danny Trejo bozótvágóval gyilkoló mexikóit alakít, akinek le kell lőnie egy amerikai szenátort (Robert De Niro), de a megbízója (a Lost-sorozat pilótája, Jeff Fahey) átveri, egy szamurájkardos drogbáró (Steven Seagal) a fejét akarja, és a bevándorlásügyiek dögös ügynöke (Jessica Alba) is után szaglászik. A filmben felbukkan még egy félszemű amazon (Michelle Rodriguez), a pisztolyt nyalogató Lindsay Lohan, Don Johnson mint seriff, és persze a Rodriguez-filmekből kihagyhatatlan Tom Savini (géppisztolyos verőlegény) Cheech Marin (shotgunnal gyóntató pap) és a kissrác a Kémkölykökből, aki közben megnőtt (Daryl Sabara). A Machete 7,3 pontot áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 72 százalékot kapott. A Hollywood Reporter cikkében "Rodriguez egy abszolút szórakoztató, ultraerőszakos exploitation filmmel tért vissza a grindhouse műfajhoz", az Associated Press szerint "pontosan azt nyújtja a fanoknak, amit a régi áltrailerben ígért", extrém lelkes kritikusunk pedig azt írta, "a Machete az Expendablesnél is jobb lett". Rodriguez volt egyébként a producere a Ragadozóknak is, és annyira jól összehaverkodott Antal Nimróddal, hogy a Machetében cameoszerepet is adott neki: az egyik jelenetben magyar származású testőrként cseszegeti Danny Trejót.

Szerelmes lettem

A dokumentumfilmes Luca Guadagnino két szakácsról, Antonióról (Edoardo Gabbriellini) és Edóról (Flavio Parenti) forgatott drámát. A séfek együtt vezetik az elit éttermüket, de megromlik a munkakapcsolatuk, miután Antonio Edo anyjának (Tilda Swinton) szeretője lesz. A Szerelmes lettem idén két fesztiváldíjat is kapott, az IMDb-n jelenleg 7,1 ponton áll.

Érzéki csalódás

A Cirkó egy ideje már nem mutat be skandináv kultfilmeket, van viszont helyettük 2009-es chilei abszurd vígjáték munkanélküli mérnökkel, újra látó vakkal és egy kleptomániás úriasszonyba beleszerető, proli biztonsági őrről.  Cristián Jiménez rendező Pozsonyból ezzel a filmmel hoza el a zsűri különdíját, az IMDb-n viszont csak 6,6 pontosra értékelték az Érzéki csalódást.

Poézis - Mégis szép az élet

A héten a dél-koreai drámák szerelmesei is örülhetnek, a Mokép elhozta nekik a Bűn és bűnhődés ázsiai verzióját. A Poézis főszereplője egy költő nagymama, akinek az unokája megerőszakolt és öngyilkosságba hajszolt egy lányt a haverjaival. A szülők le akarják fizetni az áldozat anyját, hogy ne tegyen feljelentést, így az álmodozó nagyi is komoly dilemma elé néz. A film 7,9 ponton áll az IMDb-n, a rendezője a korábban Velencében és Karlovy Varyban is díjazott Chang-dong Lee.