Mátyás király helyett holland film kapta az Anilogue fődíját

2010.11.28. 16:15 Módosítva: 2010.11.28. 16:15
A holland Floris Kaayk A lények eredete című 12 perces alkotásával nyerte meg a budapesti Anilogue 2010 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. Cakó Ferenc új filmje és a Felméri Cecília Mátyás királyról szóló munkája nem kapott díjat.

A szerdán kezdődött, 8. Anilogue nemzetközi animációs filmfesztiválon a versenyprogramba választott 31 film közül a holland A lények eredete kapta a fődíjat. A zsűri (Theodore Ushev bolgár-kanadai animációs filmrendező, a horvát animációs filmproducer, Vanja Andrijevic és Igor Buharov, azaz Szilágyi Kornél rendező) Floris Kaayk futurisztikus víziójának filozófiai mélységét, lenyűgöző képi világát emelte ki indoklásában.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott díjkiosztón három különdíjat is kiosztott a zsűri: a német Andreas Hykade a Szerelem és lopás című filmjéért, Michael Klöfkorn A folyékony papír című alkotásáért, és Chintis Lundgren észt alkotó A nagy szürke gébics című filmjéért.

Idén először országos diákzsűri is értékelte a filmeket. A diákok elismerését a brit Elena Pomares kapta Tyúkól című munkájáért. A közönségdíjat a francia Ines Sedan nyerte el Az ember, aki aludt című 12 perces alkotásáért.

A régió egyik legjelentősebb animációs filmes versenyén a magyar animációt Cakó Ferenc új filmje, az Érintés és a magyar-román koprodukcióban, Felméri Cecília rendezésében készült Mátyás, Mátyás című film képviselte, amiben a rendező kolozsváriakat faggatott Mátyás királyról való viszonyukról.

A fesztivál vasárnaptól Bécsben a Topkino moziban folytatódik, immár verseny nélkül.