Meghalt Leslie Nielsen

2010.11.29. 06:20 Módosítva: 2010.11.29. 07:23
Frank Drebin hadnagy halott: nyolcvannégy évesen elhunyt a világ egyik legismertebb komikusa, a Csupasz pisztoly-trilógia Frank Drebin kétbalkezes hadnagyaként elhíresült Leslie Nielsen.

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Leslie Nielsen, írja a BBC. A komikus szerepeiről ismertté vált, kanadai születésű filmszínészt egy floridai kórházban érte a halál, ahol tüdőgyulladással kezelték. Két hete vitték be, az állapota a hét végén rosszabbodott.

Unokaöccse, Doug Nielsen az AFP hírügynökségnek elmondta, a családja és a barátai mellette voltak, amikor örökre elaludt.

Leslie Nielsen 2009. október 20-án, a Stan Helsing című horrorparódia Los Angeles-i premierjén (Fotó: Robyn Beck)
Leslie Nielsen 2009. október 20-án, a Stan Helsing című horrorparódia Los Angeles-i premierjén (Fotó: Robyn Beck)

Noha több mint fél évszázados pályája során Nielsen rengeteg műfajban játszott - filmekben és televíziós műsorokban egyaránt -, legismertebb alakításai mégis vígjátékokhoz köthetők, elsősorban a Csupasz pisztoly-sorozathoz.

Az 1926-ban, Kanadában született Nielsen az ötvenes évektől különféle amerikai sorozatokban bukkant fel, majd a magas, jóképű színész hamar komolyabb szerepekhez jutott. Első filmszerepét az 1956-os Váltságdíj című krimiben kapta, majd főszerepet játszott az 1956-os Tiltott Bolygó című science fiction-ben, majd a Poszeidon-katasztrófa című filmben volt a hajóskapitány.

Évekkel később fordult a számára sikert, és világraszóló ismertséget hozó vígjátékok és filmparódiák felé, amikkel új műfajt alkotott. 56 évesen lett főszereplője a Nagyon különleges ügyosztály című amerikai vígjátéksorozatnak, ahol már a szétszórt Frank Drebin hadnagyot alakította, majd az Airplane! című moziban is a paródiavonalat erősítette.

A Csupasz pisztoly trilógia mellett láthattuk a Drakula halott és élvezi, a Drágám, add az életed!, a Mr. Magoo és a Sziki-szökevény filmek ügyetlen főszereplőiként.

Kétszer jelölték Emmy-díjra, először 1982-ben, a Nagyon különleges ügyosztályért, 1989-ben a Day by Day című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszerepéért.

Négyszer nősült, első felesége Monica Boyer volt az ötvenes években, majd Alisande Ullman, akivel már 1958–1973-ig élt együtt, és akitől két lánya született. Harmadik neje, Brooks Oliver két évig a nyolcvanas évek elején, jelenlegi, negyedik felesége, Barbaree Earl 2001-ben ment hozzá a színészhez.

Utoljára a Spanish Movie-vígjátékban állt a kamerák elé, a 2010-es Stonerville-nél producerként volt jelen, majd a 2011-ben megjelenő The Waterman Movie animációs filmet szinkronizálta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport