Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Meghalt Mario Monicelli olasz filmrendező

2010.11.30. 07:11
399px-MarioMonicelli

Meghalt Mario Monicelli világhírű olasz filmrendező. A Magyarországon is jól ismert rendező - akit kétszer jelöltek Oscar-díjra - 95 éves korában, hétfő este öngyilkosságot követett el.

Monicellit prosztatarák miatt kórházban ápolták, és a rendező kivetette magát ötödik emeleti kórházi szobájának ablakából - jelentette be a szóban forgó római klinika.

Mario Monicelli Frederico Fellini és Michelangelo Antonioni mellett a háború utáni olasz filmművészet egyik legnagyobb rendezőjének számított. Az olasz vígjáték zsenijeként tartották számon, aki felejthetetlen filmeket alkotott, köztük háborús témájúkat is. Egyik legnagyobb filmje A nagy háború volt, amelyet 1959-ben készített, a főszerepben Alberto Sordival és Vittorio de Sicával. Első filmjét azonban még a háború előtt, 1935-ben, mindössze 20 évesen egy barátjával, Alberto Mondadorival  közösen rendezte, mégpedig Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből.

Monicelli mindig figyelemmel kísérte Olaszország politikai életét, é filmjeiben a való életet ironikus tükörben ábrázolta. A nagy háború mellett emlékezetes filmjei között voltak a többi között Az ismeretlen ismerősök, a Brancaleone ármádiája, az Egy egészen kicsi kispolgár és Az ezredeseket akarjuk. Az olasz film legnagyobb sztárjaival dolgozott együtt, a már említett Alberto Sordi és Vittorio de Sica mellett a többi között Vittorio Gassmannal, Marcello Mastroiannival, Monica Vittivel és Claudia Cardinaléval.

Az egyik legkiemelkedőbb olasz filmrendezőt - aki forgatókönyv-íróként is dolgozott - kétszer jelölték Oscar-díjra, mégpedig 1963-ban és 1965-ben.

Legutolsó filmjeinek egyikét, a második világháború idején egy líbiai oázisban játszódó A sivatag rózsáit 2006-ban, 91 évesen készítette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport