Azt sem tudtuk, mi az a meszkalin

2010.12.04. 19:06 Módosítva: 2015.12.11. 17:08
A Facebookon már 8663 követője van a netes prosztóhumor gyöngyszemének, a Narancs, Tetves és Dugó-trilógiának, pedig a Robotkurva, a Parapéntek és a Retekegér 2001-ben voltak a szmóker szubkultúra kultfilmjei. Thavid, aMGee és HankóG 18 évesen hozták össze minden idők legtrágárabb razfilmszinkronjait, azóta egyikőjük multicégnél dolgozik, másikuk öltönyben-nyakkendőben népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést, az egerek pedig saját vállalkozásban dolgoznak. Idén a BP Forex kosárcsapatában is együtt játszanak, az edzésükön faggattuk ki őket.

A Facebook-rajongóitok között rengeteg bombanő van. Bedobtátok valaha is csajozós szövegnek, hogy ti vagytok Narancs, Tetves és Dugó?

Thavid: Szerencsére nincs szükségünk ilyen trükkökre, inkább utólag szoktuk bevallani. Elég vicces volt, amikor a barátnőm hangosan felkiáltott, hogy „Te vagy Tetves?”.

Dugó is te vagy?

Thavid: Igen, és Don Gatto is. Narancs és Vörös Harry hangja aMGee volt, Geri kapta meg Omlást, a Retekegeret és Félszemű Babylont. Sosem voltam elégedett a saját hangommal, ezért mindegyik szereplőnél eltorzítottam. Sokan amúgy azt hiszik, héliumot szívtam, és attól vinnyogok így.

Narancs, Tetves/Dugó és Omlás, 9 évvel a trágár rajzfilmszinkron után
Narancs, Tetves/Dugó és Omlás, 9 évvel a trágár rajzfilmszinkron után

Ha már szívás: mennyi hasis és fű fogyott el, mire összeraktátok a három részt?

HankóG: Röhögni fogsz, egyikünk sem drogozott, se akkor, se most. Nem voltunk berúgva, se beszívva, egyszerűen csak dőlt belőlünk a színtiszta hülyeség. A drogos vonal amúgy is csak a második résztől jött elő, mert oda ki kellett valami pluszt találnunk miattam, azaz Omlás, a fekete macska miatt.

aMGee: A drogos dumákat a Cypress Hill-szövegekből vettük, 17-18 évesen csak ezt hallgattuk. A Parapéntekben a bong hangeffektjét konkrétan a Hits from the Bong szám elejéről nyúltuk le. Aztán ott volt még a Félelem és reszketés Las Vegasban, innen került be a "két teli bőrönd van a csomagtartóban"-duma. A könyvet többször is elolvastuk és végigröhögtük, pedig azt se tudtuk, mi az a meszkalin.

Thavid: Pia csak a legelején volt. Valamikor a 90-es években durván berúgtunk egy balatonfüredi nyaralóban, ahol találtunk egy szekrénnyi vhs-kazettát, Szív TV-ről felvett, B-kategóriás akciófilmekkel. Kinyomtuk a hangot, és részegen rászinkronizáltunk mindenféle baromságot. A folytatás 98-ban jött, akkor már volt saját videónk, és a faterom szerzett egy kazettányi Inci és Finci rajzfilmet a húgomnak. Ez ugye a világ legszarabb Tom&Jerry-utánzata, szóval azonnal bevillant az ötlet, hogy ide trágár szinkron kell, és már hívtam is aMGee-t, hogy összerakjuk a Robotkurvát egy szilveszteri bulira.

Itt még elég kezdetleges volt a technikai háttér, ugye?

Thavid: Az első rész még csak kreatív kísérletezgetés volt, az informatikus beállítottságom miatt. Nem volt erősítőnk, se keverőpultunk, csak egy Sony mikrofon meg egy Pentium 1-es, 850 megás vincseszterrel. Beraktam az Inci és Finci videókazettát, levettem a hangot, aztán nyomtuk freestyle-ban a hülyeséget. A szöveggel egy nap alatt megvoltunk, utána 2-3 napig csak vágtam. A hanganyag elfoglalta a vinyóm 70 százalékát, és a szilveszteri bulin úgy kellett összehangolni, hogy egyszerre induljon el a vhs-kazi meg a hang. Ha elcsesztük, tekerhettük vissza az elejére.

aMGee: A bulin mindenki visítozva röhögött a Robotkurván, de mi annyira megszenvedtünk vele, hogy utána évekig elő se szedtük. A végleges változat csak 2001-ben, egy prágai sörtúrára készült el, ahová egy 40 fős csapattal, csupa gimis haverral mentünk. Ekkorra már sokkal jobb gépe volt Dávidnak, pikk-pakk be tudtuk digitalizálni az első részt. Felmondtam a végére, hogy „Mi van, puncikám?”, meg még pár hiányzó szöveget, és beraktuk az Onyxtól a Slamet is. Annyira belejöttünk, hogy kitaláltuk, legyen egy második, meglepetés rész is, mert milyen jó lesz majd Prága felé a buszban ezen röhögni.

Mi alapján választottátok ki az új epizódokat?

aMGee: Lepörgettük újra az Inci és Finci kazettát, és mivel már Geri is csatlakozott, eleve olyan részt vadásztunk, amiben legalább egy vendégszereplő van. Nagy volt a választék, ott volt például a palackba zárt dzsinn epizódja is, de a fekete macskára azonnal ráugrottunk, hogy csakis ő kell. Az elején persze még nem tudtuk, mi lesz a szerepe, aztán Geri benyögte hülye hangon, hogy „Hoztam füvet.” Röhögtünk egyet, és kitaláltuk, hogy akkor ez egy feka macska, aki mindig be van tépve. És a sztori szépen felépítette önmagát.

Tényleg nem nyomtatok sör-Seduxen kombót a Parapéntek alatt?

Thavid: Tényleg nem. Egyszerűen csak túl akartuk licitálni egymást a hülyeségben. Alapvetően az volt a felállás, hogy mindig csak egy 10 másodperces jelenetet néztünk meg, amiben mondjuk Narancs és Omlás beszélt. Aztán az adott szereplőnek a kezébe nyomtam a mikrofont, hogy na most te jössz, rögtönözz valamit. Csak azt tartottuk meg, amin mindenki röhögött. Ha valamin csak ketten nevettünk, azt kíméletlenül újravettük. És persze azt is, ha valaki köhögött vagy lihegett.

aMGee: Viszont káromkodva ordibálni csak halkan lehetett, nehogy Dávid anyja átjöjjön a szomszéd szobából.

HankóG: A szöveg hamar megvolt, viszont irgalmatlan meló volt megcsinálni a hangeffekteket, a netről 2001-ben még nem lehetett ilyesmiket csak úgy leszedni. Emlékszem, a gereblyébe lépős pendülést Dávid bátyjának a zenész haverja szerezte meg, „STUDIO 1" feliratú másolt cédén. Szereztünk egy Magic Music Maker nevű programot is, a slattyogás meg a robotkurva zörgése mind onnan voltak. Ezzel tudtuk levinni és megemelni Don Gatto meg az egerek hangszínét.

Mikor készült el a harmadik rész?

Thavid: Még a Parapéntek vágásakor feljött a haver, aki a csehországi sörtúrát szervezte, és annyira bejött neki az új videó, hogy rábeszélt minket a harmadikra is. A Retekegér hanganyagát két éjszaka vettük fel, utána egy nap elment a vágásra, másnap hajnalban meg már indultunk is Prágába.

Kellett valamit változtatni a munkamódszeren?

HankóG: Itt már úgy emlékszem, pukkantottunk egy-két üveg vörösbort, hogy időben meglegyünk.

Thavid: Igen, mert a sorozat történetében először leültünk, és megbeszéltük, hogy nagyvonalakban miről szóljon a mi verziónk. Az új egérszereplőről kitaláltuk, hogy legyen parasztos, hadarjon, és harapja el a szöveg végét, mint az iskolázatlan tahók. Sokan még most is azt hiszik, hogy „gecis" tájszólása van, pedig az „keszis” tájszólás, mert Budakeszire jártunk gimibe.

Ennyi év után eláruljátok, mit mond igazából Retek?

aMGee: Mi sem tudjuk. Csak dobáltuk be egymás után az ötleteket, Geri viszont végig szó nélkül ült mellettünk. Aztán megkapta a mikrofont, hogy akkor az eddigiek alapján nyomjon élesben 7 másodpercnyi szöveget. Erre kapásból ledarált egy iszonyatosan durva, „kóbásztsörtidegeciesszej”-stílusú monológot Retekegér hangján, mi meg egy óráig könnyezve fetrengtünk a földön a röhögéstől.

Hogyan lett a prágai út után netes kultfilm a Parapéntekből és a többi részből?

Thavid: Azt akartam, hogy legyen egy olyan közösségi oldal, ahová az emberek feltölthetik a kreatív videóikat, és beindulhasson egy jó kis műhelymunka. Ez lett a ma már nem létező thavid.hu, viszont nem nagyon tudtuk reklámozni, ezért a Narancs, tetves és Dugó-epizódokat már úgy töltöttük fel a netre, hogy a thavid.hu link látszódjon benne. Sajnos végül csak páran küldtek saját videót. Viszont közöttük volt a Star Wars igen szpesöl edisön, amiben volt pár jó poén.

Azaz a netre szabadítottátok a trágárszinkron műfajt?

Thavid: Valahogy úgy. Persze sokan azt mondják, csak a Dallas-paródiát próbáltuk utánozni. Pedig nem is láttuk.

aMGee: Van már azóta baszdmegelős Barátok közt, meg Star Wars-paródia is. Szörnyűek. Mindegyiken érződik, hogy régi magnóval vagy mikrofonos webkamerával vették fel. A Harry Potter-paródiában Harry Narancs erőltetett torokhangján próbál káromkodni, de az eredmény nagyon gyenge. Természetesen nem az a baj, hogy utánoznak bennünket, hanem hogy nem képesek belevinni semmi eredetit. Egyedül egy másik Hanna-Barbera rajzfilm, a Top Cat paródiája lett vicces.

Most melyik korosztályban vagytok népszerűek?

Thavid: Szerencsére mindegyikben. A mostani harmincasok ugye még cédére másolva adogatták kölcsön a videóinkat, miután egész éjszaka várták, hogy az 56K-s modem letöltse. És itt vannak 14-20 évesek is, akik 2001-ben még nem ismerhették Narancsékat, de most van idejük YouTube-videókat nézegetni és megosztani.

HankóG: Nagyon durva volt szembesülni azzal, hogy már nem mi mutogatjuk a haveroknak a videókat, hanem évekkel később ismeretlen arcok idéznek belőle. Egyik haverom például a Mátrába ment busszal. Valaki hátul benyögte a Parapéntekből, hogy „Hoztam füvet”, elöl meg tinédzser diákok kiabálták vigyorogva a folytatást.

aMGee: Engem egyszer az EFOTT-ról hívott fel egy ismerős csaj, hogy a nagysátorban épp a Retekegeret vetítik a falra, orkánszerű röhögés ment a háttérben. Valamelyik évben meg a Schönherz koliból projektorról nyomták egy lakótelepi ház falára az egyik részt.

Van még hasonló sztoritok, sikoltozó rajongókkal?

Thavid: Nekem már 2001-ben annyi gratuláló mailt küldtek, hogy lebénult a levelezésem. És nemcsak Magyarországról írtak, Ausztriából, Romániából, Szlovéniából is. Szlovákiában még Narancs, Tetves és Dugó Fan Clubot is alakult. A thavid.hun csináltunk egy statisztikai oldalt is, ahol az IP címeket is meg lehetett nézni. A Honvédelmi Minisztériumban például naponta megnézték a Narancs, Tetves és Dugót.

aMGee: Arra vagyok a legbüszkébb, hogy sporttörténelmet írtunk. Koman Vladimir ugyanis Félszemű Babylont utánozta, amikor gólt lőtt szeptemberben, a Moldva ellen az EB-selejtezőn. Fülöp Marcival beszélte meg, hogy ez lesz a gólöröm jele, mert az edzőtáborukban a fél válogatott a Retekegéren röhögött.

HankóG: Volt egy másik focis sztorink is: Dávid születésnapját  egy kocsmában ünnepeltük, ahol az asztalok felét a Fradi B-közép foglalta e. Egy győztes meccset meg egy szülinapost ünnepeltek. Meghívták Dávidot is pár kör pálinkára, aztán valamelyik haverom benyögte, hogy most ittak együtt Don Gattóval, az meg ott mellette Narancs. Az összes kopasz, nagydarab, vigyorgó vadember közös fotót akart velünk.

Kérdezték, hogy lesz-e negyedik rész?

aMGee: Mindenki ezt kérdezi. De nem lesz, mert ez a három epizód így kerek. A mozitrilógiákat is mindig csak elrontják a negyedik részek, mi meg 10 év után már nem akarunk lehúzni egy újabb bőrt erről.

Thavid: Valamit azért majd kitalálunk a rajongóknak. Meg lehetne például szerezni hd-minőségben az eredeti Inci és Finci rajzfilmeket, és az alá berakni a hangot. És otthon még megvan a vágatlan verzió is, a bakikkal együtt, amire egy egész vállalatbirodalmat építhetnénk. Sokkal több baromságot vettünk fel, mint ami a végleges verziókba bekerült.

HankóG: Mondjuk ha már Hanna-Barbera-rajzfilmek, akkor egy Maci Laci-paródiára újra összeállhatnánk, úgyis jön a mozifilm. Biztos horzsolna.

Thavid: Jó lenne visszatérni megint a kreatív vonalra. Ha van rá igény, szívesen leporolnám egy régi animációs filmes ötletemet is, ami évek óta csak rajzolóra vár.