Kaphat Oscart jövőre Helena Bonham Carter?

2010.12.09. 13:17
A színésznő idén három filmben is remekelt a kritikusok szerint, de még a jelölése is kétséges.
Helena Bonham Carter
Helena Bonham Carter

A királynő szerep már többeknek is Oscart hozott a konyhára, Helen Mirren (A királynő) és Judi Dench (Szerelmes Shakespeare) után azonban egyáltalán nem biztos, hogy Bonham Cartert is értékelni fogja az amerikai akadémia.  Több mint ötven filmmel és számos díjjal a háta mögött, a színésznőt idén két kékvérű szerepben is láttuk, az Alice Csodaországban zsarnoki  vörös királynőjeként és Erzsébet anyakirályné ifjú énjeként is, emellett Bellatrix Lestrangeként is szerepel a Potter sagában. Korábban Lady Jane Greyt és Boleyn Annát is megformálta már, a nemzetközi Emmyt pár hete zsebelte be a 2009-es Enid címszerepéért.

A színésznőt egyszer már jelölték Oscarra A galamb szárnyaiért, de nem váltotta díjra a különleges hangulatú, fájdalmasan szép film hősnőjeként kapott jelölést. Idővel kitört a fűzős szépségek skatulyájából, és számos műfajban kipróbálta magát, a Harcosok klubja és A majmok bolygója női főszereplőjeként is sikert aratott, emellett élettársa, Tim Burton extravagáns filmjeinek is állandó szereplője lett. Idén három teljesen eltérő mellékszerepben láttuk, a Hollywood Reporter szerint azonban valószínű, hogy ez még a jelöléshez sem lesz elég.

A király beszéde esélyes a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is, de a bíráló bizottságot bőven leköti annak eldöntése, hogy Geoffrey Rush vagy Colin Firth a sziporkázóbb. Az Alice látványvilága sajnos elnyomja a színészi alakításokat, a Potter hatalmas mellékszereplő stábjából pedig szinte lehetetlen kiemelkedni.

Akárhogy is, Bonham Carternek szerencsére nem függ a karrierje az Oscar meglétén vagy nemlétén, nemrég fejezte be egy újabb brit tévéfilm forgatását, és nyilatkozataiból kitűnik, hogy most igyekszik egy darabig az anyaságra koncentrálni, időközben ugyanis két gyermeke is született Tim Burtontől.