A király beszéde tarolhat a Golden Globe-on

2010.12.14. 16:03
Bejelentették az Aranyglóbusz jelöltjeit, a Hollywoodban dolgozó külföldi sajtó képviselőinek díjaiból a későbbi Oscar-esélyekre lehet következtetni. A 68. díjkiosztó január 16-án lesz.

A jelölteket többek között Katie Holmes, és a Hollywood Foreign Press Association elnöke, Philip Berk jelentették be. Az esemény a Beverly Hilton Hotelben lesz, az est házigazdája a komikus Ricky Gervais. Hatalmas nézettséget várnak a 160 országban közvetítendő showtól.

A Legjobb film kategóriába a Fekete hattyú, a The Fighter, az Eredet, a A király beszéde és A közösségi háló került be, míg a legjobb vígjáték  jelöltjei a Red, az Alice Csodaországban, a Díva, a The Kids Are All Right és Az utazó lett.

Colin Firth, a Király beszédében
Colin Firth, a Király beszédében

Hét jelölést kapott a Colin Firth főszereplésével készült A király beszéde, hatot a The Fighter bokszdráma, amiben Mark Wahlberg lép a szorítóba. Szintén hat kategóriában indul A közösségi háló, Darren Aronofsky Fekete hattyúja. Az Eredet négy, a 127 Hours dráma  és az Alice Csodaországban fantasy három nominációt kapott. Legjobb férfi alakítás díjáért Johnny Depp a komédia kategóriában magával versenyez az Alice Csodaországban és Az utazó című filmekkel.

A VI. Györgyről készült film nemcsak a legjobb dráma vagy a legjobb drámai színész kategóriában lehet a legjobb, de a király beszédtanárát alakító Geoffrey Rush a férfiszínészek, a király partnere, Helena Bonham Carter a női mellékszereplők között lehet az első. David Fincher Facebook-filmje a legjobb dráma díján kívül esélyes a legjobb drámai színész, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb eredeti filmdal díjaira is. Christian Bale-nek megérte csontsoványra fogynia, a legjobb férfi mellékszereplő lehet a The Fighterrel.

A televíziós jelöltek közül a Glee – Sztárok leszünk viszi a prímet öt jelöléssel, mögötte három-három jelölést szerzett a 30 Rock, a Gengszterkorzó, a Dexter, A férjem védelmében, a Modern Family, a Pillars of the Earth, a Temple Gardin és a Reklámőrültek sorozatok.

A film-és televíziós díjat a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete alapította és először 1944-ben adták át. 1946-ban nyerte el végső formáját a manapság is ismert szobor. Eleinte csak filmeket díjaztak, 1956-től kezdve már televíziós alkotásokat is jelöltek. A teljes listát itt lehet megtekinteni.