Velük tart az elütött prostituált

2010.12.30. 09:17 Módosítva: 2010.12.30. 09:21
A héten csak olyan filmet forgalmaznak elő és rendes vetítéseken itthon, ami valahogy eltér a megszokottól.

Sporthorgászat

Három év késéssel érkezett meg hozzánk a Sporthorgászat című román dráma, ami több filmfesztiválon is megfordult, és hat díjat gyűjtött be, többek között a főszereplő színésznőt és a forgatókönyvet ismerték el. A történetben egy kiránduló pár elüt egy prostituáltat, aki velük tart az utazásban. A film digitális kézikamerával készült: minden egyes jelenetet egy szereplő szemszögéből láthatunk. Nem épp a legjobb román film, meglehetősen haloványnak tűnik a 4 hónap, 3 hét, 2 nap mellett, de a magyarokhoz képest nem olyan rossz.

Rubber

December 30-tól elővetítik a Rubber francia vígjátékot, amiben egy gumiabroncs önállósítja magát a kaliforniai sivatagban, és semmi nem képes megállítani. Cannes-ban mutatták be Quentin Dupieux produkcióját, ahol csupa negatív kritikákat kapott. Jó ideje nem kísérleteztek efféle filmmel ebben a műfajban, de úgy 60 perc után már bőven kifogy belőle a szufla, és 85 perces. Túl sok idő megy el az értelmetlennek szánt film értelmetlennek szánt elemeivel, a végeredmény a kritikák szerint se nem ijesztő, se nem vicces, ráadásul nem is olyan ötletes, mint a fülszövegekben írták.

Északi karácsony

Az Északi karácsony című norvég-svéd-német vígjátékot az O'Horten és a Tótumfaktum filmeket jegyző Bent Hamer írta és rendezte. A színészek közül Joachim Calmeyert a Dalok a konyhából-moziból ismerhetjük. A történet egy norvég városkában játszódnak karácsony estéjén. Az északi fény alatt több ember is keresztezi egymás útját jó néhány drámai és szívszorító jeleneten keresztül. Láthatunk szomorú öregasszonyt, depressziós megcsalt karaktert és szerelmes tinit, de az egész filmet átitatja a gyengéd reménykedés. Mi imádtuk.

Az utazó

Nehezen valósult meg az Anthony Zimmer francia thriller amerikai feldolgozása, ami december 29-től fut a magyar mozikban. Eleinte Tom Cruise és Charlize Theron neve keringett a produkció körül, majd Sam Worthington is szóba jött Johnny Depp és Angelina Jolie előtt. Depp egy összetört szívű férfit játszik, aki olaszországi útja során megismerkedik Erinnel (Angelina Jolie), de a nyugodt szerelem helyett egy akciófilmbe csöppennek, mert a nő ügynök. A thriller a Golden Globe-on a legjobb vígjáték kategóriában indul. A kölcsönzött történet eléggé abszurd, még jó is lehetne, de nonstop idióta akciózás és az egyáltalán nem összeillő színészek rendesen lerontják. 21 százalék csak az átlaga a kritikáinak a Rottentomatoeson. Kritikusunk szerint Angelina Jolie ijesztően sovány.