Először vetített nyugati filmet az észak-koreai állami tévé

2010.12.31. 15:10
A Csavard be, mint Beckham című angol-német-amerikai koprodukció volt az első nyugati filmalkotás, amelyet műsorára tűzött az észak-koreai állami televízió.

Nagy-Britannia dél-koreai nagykövete, Martin Uden egy csütörtök esti Twitter bejegyzésében számolt be arról, hogy először vetítettek nyugati filmet az észak-koreai állami televízióban. A 2002-ben készített Csavard be, mint Beckham bemutatásával emlékeztek meg a brit-észak-koreai diplomáciai kapcsolatok felvételének tízedik évfordulójáról – idézte a vetítés során elhangzott üzenetet a BBC.

A film címe a népszerű angol futballsztárra, David Beckhamre utal, aki jelenleg a Los Angeles Galaxy középpályása. A Parminder Nagra (Vészhelyzet) és Keira Knigthley (A Karib-tenger kalózai, Büszkeség és balítélet) főszereplésével készült alkotás két fiatal lányról szól, akiknek minden vágya, hogy példaképükhöz hasonlóan futballsztárok legyenek. A történetben számos olyan téma felbukkan, amely tabunak számít a kelet-ázsiai államban, köztük a például a homoszexualitás.

A foci hatalmas népszerűségnek örvend Észak-Koreában, a kelet-ázsiai ország labdarúgó-válogatottja az idei dél-afrikai világbajnokságra is kijutott. Szeptemberben pedig barátságos mérkőzésre az országba érkezett egy olyan angol női futballcsapat, amelynek székhelye még az 1966-os angliai világbajnokság alkalmával látta vendégül az észak-koreai válogatottat.