Melyik lesz az év legrosszabb filmje?

2011.01.05. 23:32
Az Utódomra ütök és az Alkonyat: Újhold is jelölt lehet az Arany Málnára. Angelina Jolie azért a szerepért lehet az év legrosszabb női színésze, amiért amúgy Golden Globe-ot is kaphat.

Ugyan csak január 24-én jelentik be hivatalosan az idei Arany Málna, vagyis a legrosszabb filmeknek járó díj nomináltjait, de a Los Angeles Times megbízható forrásokra hivatkozva már most közölte azt a listát, amin a 2010-es év legnézhetetlenebb alkotásait gyűjtötte össze a díjat odaítélő zsűri.

A leghitványabbak közt van az Utódomra ütök Robert de Niróval, Ben Stillerrel, Owen Wilsonnal, és számos pénzért mindenre kapható színésszel, a Szex és New York 2, a Feláldozhatóak, a Nagyfiúk című film Adam Sandlerrel, az Exférj újratöltve Jennifer Annistonnal, az Utolsó léghajlító, a Titánok harca és az Alkonyat-sorozat Újhold című darabja is.

Több tengerentúli kritikus szerint meglepő, hogy a Cher és Christina Aguilera főszerepésével forgatott Burlesque nem került rá a listára, a showtáncosok életét bemutató iszonyatosan rossz filmet nálunk egyébként hivatalosan csak február 3-án mutatják be a mozik. A filmet azért hát másik kategóriában jelölték az Arany Málnára, így a legrosszabb női és férfi mellékszereplő és a legrosszabb női mellékszereplő díjra is esélyesek a produkció színészei.

A legrosszabb női főszereplő díjára jó eséllyel pályázhat Angelina Jolie is a kiszámítható és unalmas Utazó című filmben nyújtott alakításáért. A meglepő, hogy ugyanezért a szerepért akár Golden Globe-ot is kaphat.

Az Arany Málna történetében először osztják ki a legrosszabb 3D-film díját, amiért esélyes  a Piranha 3D, a Resident Evil-széria legújabb darabja és a Diótörő 3D verziója. Ebben a kategóriában a kifejezetten rossz térhatású látványelemeket díjazzák, ezért érthetetlen, hogy M. Night Shyamalan Utolsó léghajlító című Nickelodeon-adaptációja miért nem került a nomináltak közé.

Az Arany Málna-díjat John Wilson alapította 1980-ban, a díjazottakra a díj alapítványának kuratóriumi tagsága szavazhat. Hagyományosan a nevezéseket egy nappal az Oscar-díj-nevezések előtt hirdetik ki, és a díjakat az Oscar-díj ceremónia előtt egy nappal osztják ki. Az Arany Málnát sokáig nem vették át a díjazottak, az utóbbi években azonban Halle Berry vagy éppen Sandra Bullock is bevállalta, hogy személyesen köszönje meg a legrosszabbaknak járó díjat.