Két filmszemle is lehet a keveredésben

2011.01.06. 20:23
Szomjas György a Filmművész Szövetség élén fapados filmszemlét tervez februárra a tanácstalan filmesekkel, akik nem tudják, hogy a kérdésben az áprilisban megszűnő alapítvány vagy a húsz éve a szemlét az alapítvánnyal szervező szövetség mellé álljanak.

"Az a szándékunk, hogy megrendezzük a szemlét, februárban tartanánk. Még gyűjtjük az információt, hogy lehetne 10 millió forintból megoldani - mondta Szomjas György, a Magyar Filmművész Szövetség főtitkára, hogy milyen szemlét tudnának a szokásos 150 milliós helyett szervezni, miután a szövetséget is pénzelő fő pénzosztó szerv, a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) évi apanázsát ötödére, 1 milliárd forintra csökkentették 2011-re, és bejelentette, hogy nem tudja összehozni a februári szemlét.

A szövetséggel ellentétben áprilisi szemlét tervezett ugyanis az alapítvány, majd a december 20-ai hírlevelében bejelentette, hogy nincs a filmszemlére pénz, hacsak a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) írt keretből nem ad hozzá támogatást.

A magyar filmek nemzetközi promóciójával foglalkozó Magyar Filmunió pedig még a hírlevél előtt jelentette be, hogy nincs pénz a külföldi vendégek meghívására, akik miatt érdemes lett volna februárban tartani a szemlét, hisz akkor szabad a fesztiválnaptárjuk. Pontosabban: akik miatt egyáltalán érdemes lett volna megtartani a nemzeti szemlét, hisz nélkülük esély sincs arra, hogy beválogassák a nemzetközi fesztiválokra az újabb magyar filmeket. Persze költséges a külföldi tudósítók vendéglátása: tavaly 90 fölötti vendég volt külön vetítéssel, szinkrontolmácsolással, szállodai szállással. Már ez maga kétszerese a 10 milliós költségnek.

Ugyanakkor most úgy tűnik, két szemle készülődik. Információink szerint lesz egy 70 millió forintos NKA-s támogatás, az alapítvány jelezte, hogy igényt tart erre, de áprilisban megszüntetik a szervezetet. Az MMKA-t ötödmagával a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívül ellenőrzi, majd az utódszervezetről kormányzati szinten döntenek. Miután még nem mondtak le a pénzről, és nem engedték át a legalább aktivitást mutató Filmművész Szövetségnek, még mindig nem jelenthetjük ki, hogy nem lesz áprilisi szemle.

Nemzeti fesztivál

A nemzeti jellegű fesztivál nem szokványos Európában, ahol mind nemzetközi fesztivált szerveznek: talán a lengyel, holland, román a kivétel, utóbbi épp a magyar mintát követve tett be pár nemzeti napot a fesztiváljába. A nemzetközi fesztiválokon csak a fontosabb vendégeknek fizetik a részvételt. Dvd-ket lehetne küldeni a filmekről a válogatáshoz, tudósításhoz a meghívás helyett, ahogy a cseh filmpromóciós szervezet teszi, de a Filmunió csak dvd-kkel nem tudta helyettesíteni a szemlés válogatást. "Nem mindegy, hogy 1500 dvd között nézik meg a külföldi válogatók a benevezett filmeket, vagy nagyvásznon, moziban, az alkotókkal való személyes találkozás lehetőségével Budapesten" - mondta erről a Filmunió vezetője, Vezér Éva. Azt a vélekedést, hogy a meghívott vendégek fele 70 fölötti, Jancsó- és Mészáros-nosztalgiahullámokat lovagló szakember lenne, a szemlék után összeállított külföldi sajtóvisszhang-gyűjteményekkel cáfolták.

Toborozzák a fapados szemlét

Közben a Filmművész Szövetség napról-napra toborozza a februári szemle résztvevőit. Szomjas György, a fapados változat szervezője (ezt az utóbbi napokban már filmhétvégeként is emlegetik), nem tud aktuális alapítványi döntésről: "Kértük az MMKA-t, hogy szálljanak be a februári szervezésünkbe, de erre még nem válaszoltak". Ahogy az Indexnek sem válaszoltak a kuratórium részéről a szemléket érintő kérdésekre.

A mustrára egyébként 30 játékfilmet (17-et versenybe), 145 dokumentum-, 30 tévéfilmet, 60 animációt, 90 kis- és kísérleti, továbbá 50 tudományos-ismeretterjesztő filmet neveztek be. E művek korábban nyertek MMKA-támogatást, így ezeknek kötelező volt jelentkezniük.

A játékfilmeseknél idén nincs előzsűrizés, a többi műfajnál terveztek, de erre a kavarodásban nem volt idő. "A rövidfilmeseket felkértük, hogy döntsék el, le tudják-e zsűrizni az anyagot, ugyanis a bizonytalanság miatt nem kezdődött meg az előzsűrizés – magyarázta Szomjas a nehézségeket. – A dokumentaristák hétfőn üléseztek, és úgy döntöttek, hogy az idő rövidsége miatt nem tudják vállalni ezt a munkát."

Egyébként Szomjasék a szemlét úgy szerveznék, hogy februárban három-négy napra mozit bérelnének: szóba jött már helyszínként a MOM, az Uránia és az Átrium. A pénz és a mozi mellett szervezőket keresnek: a lebonyolításra profikat kérnének fel: profi filmeseket, akik "meg tudják oldani a lehetetlent".

A versenyfilmbe került producerek természetesen tanácstalanok. Mint elmondták, Szomjas Györgyék sorban teszik fel nekik a kérdést, hogy támogatják-e a filmszemlét, de azt gyakorlatilag nem részletezték, hogy milyen támogatásra gondoltak, vagyis, hogy milyen körülmények között, milyen színvonalon kerülne sor a filmszemlére.

A filmek költségvetése sem százas

Míg páran, köztük Elek Judit rendező, aki a Visszatérés című filmjével indulna, a februári időpont mellett voksolt, többen aggódnak a közeledő start miatt. "Nem méltó filmszemlére nem biztos, hogy oda szabad adni a filmet"  - mondta például Berger József producer, akinek Miklauzic Bence Zöld sárkány gyermekei című filmje Rátóti Zoltán, Bánfalvi Eszter és Yu Debin-hármas főszereplésével futna versenyben. "Vért izzadtunk a filmért a forgatás évei alatt, a költségvetést egyre csak csökkentettük. Ugyanakkor a film jól szerepelt a legnagyobb ázsiai fesztiválon, a pusanin is. Egy ad hoc megszervezett februári szemlécske nem biztos, hogy segítene rajta vagy akár a magyar filmes értékek újraigazolásában".

Bár a jelentkezés kötelező volt az elnapolt filmszemlére az alapítvány támogatásának fejében, az alapítvány radikálisan csökkentett költségvetése miatt a filmek között többnek a támogatása sincs kifizetve. Berger például a Hidegség című német-osztrák-magyar koprodukcióban készült holokauszttörténettel csak azért képviselhetné magát koproducerként az információs blokkban  - a Velencében díjazott Ölés eszenciája mellett -, mert a Tóth Orsolyával készült filmhez az MMKA 40 milliós tartozását az osztrák fél fedezte, így Bécsben is zavartalanul be tudják mutatni január 13-án a filmet. "De a finanszírozási probléma filmdiplomáciailag nagyon kellemetlen, mert már az osztrák nagykövetség is foglalkozik az üggyel".

Török Ferenc Isztambuljához is még 60 millió támogatással tartozik az MMKA, így azonban nemcsak a szemlén, de a február végi berlini filmfesztiválon sem mutathatnák be, hisz nincs kfizetve a stáb.

Most a Pál Adrienn című filmet sem lehet bemutatni az állami támogatások félbehagyása miatt, de amúgy sem valószínű, hogy februárban vetítenék ezen a szemlén a filmet, mondta Pusztai Ferenc producer a Cannes-ban Fipresci-díjjal jutalmazott Kocsis Ági-filmről.

Fesztiválon már bizonyítottak

Pedig a mezőny nem rossz: az elmúlt évek legsikeresebb fesztiválszerepléseit hozták ezek a filmek: a tavalyi művészfilmek között hat film volt A-kategóriás szemlén, az információsblokkból pedig kettő szerepelt. Mundruczó Kornél Frankensteinje kezdte cannes-i versenyfilmként a szezont. A közönségfilmeket pedig Rudolf Péter decemberben bemutatott Üvegtigris 3 című filmje képviseli.

"Inkább a március 3-ai mozibemutatóra koncentrálunk, mint ebben a zavarban és kapkodásban, filmhétvégén vagy filmszemlén elhamarkodjuk" - mondta Muhi András producer az új Fliegauf Benedek-filmről, a Wombról is, ami Locarnóban és Torontóban is szerepelt. A filmjei közül az Aglaja című Deák Krisztina-mozi nem készült el, így azzal nem is tudnának indulni.

Bognár Péter filmforgalmazó szakember is beszállt volna önkéntes alapon a februári változat szervezésébe: a Magyar Hangya közösségforgalmazó szervezet közreműködésével a filmeket az ország 25 mozijában forgalmazták volna, de erre az ötletének a megvalósítására most már kevés lehetőséget lát. "A Mozinet nevű forgalmazó, aminél most a legtöbb premier van, nem adta a filmjeit. Pedig csak úgy lenne értelme, ha egységes a filmes szakma, és minden rendező odaadja a szemle fapados változatára a filmet, illetve a játékfilmek közül akár mind a kilenc premierfilmet levetítenénk."

Kárpáti György, a Mozinet ügyvezetője azonban csak szerdán kapott
hivatalos felkérést Szomjaséktól: "Nem zárkózunk el az együttműködéstől. A célunk, hogy országos forgalmazásban a legszélesebb közönséghez jussanak el a filmek." Náluk van a Pál Adrienn, a Womb, az Isztambul és a Visszatérés, utóbbi országos bemutatója február 17-e. "A  cél, hogy legyen egy olyan szemle, ami reprezentatív, díjakat osztanak rajta, a külföldi sajtó jelen van, és ami az alkotók munkáját méltó módon mutatja be. Ez a februári azonban vállaltan nem az a típusú rendezvény lesz, ami eddig megszokott volt. Erről az új kezdeményezésről pedig nagyon kevés az információnk".

Hogy mi lesz az áprilisi rendezvénnyel, csak találgathatunk, nemcsak az MMKA kuratóriumát nem tudtuk megszólaltatni az ügyben, de a Nefmi filmfőosztály-vezetőjét, Bokor Attilát sem, aki jelenleg Németországban tartózkodik.

Filmszemle 2011

Az említett filmek mellett az idén bemutatásra váró játékfilmek változatosak: Hules Endrétől A halálba táncoltatott lány, az Álom.net rendezője, Forgács Gábor új filmje, a Pillangók, Vecsernyés János mozija, a Nyár utca, nem megy tovább, Vécsei Mártontól a Diamond Club, Kincses Réka koprodukciója, a Haza. Dézsy Zoltán: Az ügynökök a paradicsomba mennek, Dyga Zsombor Utolér című filmje, Elek Judittól a Visszatérés, Kaló B. Péter: Agora phobia című mozija, Pozsgai Zsolttól A föld szeretője, és Bodzsár Márk, Bollók Csaba, Hajdu Szabolcs, Török Ferenc filmje, az East Side Stories.

Mundruczó Kornél – Szelíd teremtés – A Frankenstein terv

Fliegauf Benedek – Womb (Anyaméh)

Kocsis Ágnes – Pál Adrienn

Rudolf Péter - Üvegtigris 3

Vécsei Márton – Diamond Club