A piranhák vagy a nők rágják szívünket?

2011.01.07. 10:20
A héten a fiatal férfinak meg kell küzdenie szerelme minden exével, de Scott Pilgrimnek így is sokkal jobb, mint a piranhákkal 3D-ben küzdőknek. Lesz két bemutató a Cannes-i Filmfesztiválról, az egyikben jócsaj és humor van, a másikban remek színésznő, Juliette Binoche.

Tamara Drewe

Sajnálnánk, ha nem szeretnének kacagni a héten. A királynő, a Pop, csajok satöbbi, a Svindlerek és a Veszedelmes viszonyok rendezőjének, Stephen Frearsnek az új mozija, amiben a szabadosság mutatkozik meg a tanyasi tájleírásban pont egy vicces film. A Thomas Hardy-regényből, illetve az azt feldolgozó, Guardianben heti rendszerességgel futó comic stripből készült romantikus vígjáték a jó alakú főszereplőlánnyal egy angol kis faluban játszódik, ahol a helyi alkotóházban történik meg sok minden, ami vicces és durva. "Meglepődve röhögős film" - írtuk a cannes-i bemutató után, és ezt tartjuk a mai napig, mert ez a jófajta angol humor és kész. Ráadásul Gemma Aterton (Rocknrolla, Perzsia hercege) piszok jól néz ki, de a szerelmes tini a legviccesebb.

Hiteles másolat

Juliette Binoche remek színésznő, az iráni Kiarostami fontos rendező, Cannes-ban meg is kapták a magukét. A legjobb színésznő díjat például, vagy Cannes-ban az értetlenséget, ez utóbbi miatt mi akkor be sem ültünk megnézni. Most eldől, hiba volt-e. A Hiteles másolat című könyvét népszerűsítő angol író (William Shimell) találkozik utazása során egy galériatulajdonosnővel (Binoche): a férfi az eredeti és másolt viszonyáról írt könyvet, és mily meglepő, a nő eredeti és másolt képeket árul. Már csak egy kérdés maradt: kettőjük kapcsolata eredeti vagy másolat? Ugye-ugye.

Scott Pilgrim a világ ellen

Elkészült végre egy értelmes, harcos romantikus film, amiben minden férfi utolsó feladatát kell a hősnek, Scott Pilgrimnek megoldania: a szerelemért le kell győznie az összes, a kiszemelt fejében és életében lévő exet. Brian Lee O'Malley sikeres képregényéből Edgar Wright (Vaskabátok) készített egész jó mozit, ami csak helyenként fullad bele saját képregényszerűségébe. A Michael Cera (Juno, Superbad) alakította Scott Pilgrim huszonéves lődörgő, akinek van egy féltehetséges zenekara, és aki, hopp, hirtelen szerelmes lesz egy lila hajú lányba. A lúzerből akcióhős lesz, mert az exeknek el kell esniük ahhoz, hogy megnyerje magának a lányt. A 60 millió dolláros büdzsével készült film közepesen teljesít a mozikban, pedig a rendező megmutatta az első vágást Tarantinónak, Jason Reitmannak, Kevin Smithnek. Minden konzolgeeknek és képregénybuzinak kötelező, és mindenki másnak, aki harcolt már az exek szellemével!

Szerelem és más drogok

A gyógyszeripari ügynök könyve alapján készült romantikus komédia egy kufircolós Viagra árus és egy szabad szellemű lány találkozásáról szólna, ha a lány betegsége nem árnyékolná be kapcsolatukat. Anne Hathaway és Jake Gyllenhaal már a Túl a barátságonban is jó párost alkotott,  mindkettőt Aranyglóbuszra jelölték az alakításáért. Edward Zwick a Véres gyémánt és az Ellenállók után biztos kézzel rendezett szórakoztató filmet, ezzel visszatérve a kezdetekhez, hiszen rendezői debütálása is e műfajban volt (Mi történt tegnap éjjel?) Demi Moore-ral a főszerepben. A kritikák vegyesek, bár a film igyekszik mélyebbre ásni, mint ahogy azt a kategóriájában szokás. Sokan felróják, hogy a bátor kérdésfelvetéseket nem követi markáns válaszadás, mások lelkendeznek a gyógyszeripar álságos világának bemutatása miatt. Néhányak szerint egyszerűen a Love Story rút lenyúlása a történet.

Piranha 3D

Bulizni vágyó társaság gyülekezik a Függetlenség napjának ünneplésére a Viktória-tó partjainál, de a remélt tivornya nem várt fordulatot vesz, mikor egy víz alatti földrengés miatt őskorból itt maradt emberevő halak szabadulnak el. Az egymásrautalt társaság tagjai között van Elisabeth Sue (Las Vegas, végállomás), és Jerry O’Connell (Jog/Ászok, Jerry Maguire), de Richard Dreyfuss (A cápa) is feltűnik egy kis szerepben.
A cím megtévesztő lehet , de az új horror az 1978-as Piranha mozi újraforgatása, amit Reali-D technikával varázsolták háromdimenzióssá. Az eredeti tervek szerint az első két rész direktorai, Joe Dante és James Cameron is szerepelt volna a filmben egy rövid jelenet erejéig, de egyéb elfoglaltságuk miatt ez nem jött össze. A rendező Alexandre Aja már gyakorlott a remake-készítésben, a Sziklák szeme és a Tükrök is korábbi filmek felújítása volt. A kritikusok szerint leginkább a pubertás-korú közönség élvezi majd a filmet, mert azt kapják, amit a legjobban szeretnek: melleket és alvadt vért háromdimenzióban, tudományos fejtegetéssel körítve.