Állatokat gyilkol a francia gumiabroncs

2011.01.13. 11:01
A héten Seth Rogen, az Apatow-vígjátékok dagi lúzere képregényhős lesz, a Rubber című horrorban egy gumiabroncs terrorizálja az állatokat, a Cirkóban pedig megnézhetjük a tavalyi Cannes-győztes, lélekvándorlásos thai filmet.

Zöld darázs

A Felkoppintva és a Zack és Miri pornót forgat dagi lúzere, Seth Rogen képregényhős lett: nappal csajozós médiacézár, éjjel viszont kalapban és Zorro-álarcban, egy Bruce Lee-hasonmás harcművésszel (Jay Chou) üldözi a bűnt. A kötelező jó nő ezúttal Cameron Diaz lett, a gonosz főellenfél pedig az Oscar-díjas Christoph Waltz. A Zöld darázs egyelőre 80 százalékon áll a Rottentomatoeson, de a nagy amerikai lapok még nem írtak róla kritikát (14-én lesz a világpremier), és IMDb átlaga sincs. A film a 60-as évek azonos című tévésorozata alapján készült, amiben még Bruce Lee játszotta a kalapos főhős ázsiai sidekickjét, a tuningolt verdák és a kávék mesterét, Katót. Green Hornet persze jóval régebbi hős: a 30-as években már önálló rádiójátéka volt, 1940-től pedig saját képregényfüzetet kapott. A mozifilm forgatókönyvét a főszereplő, Seth Rogen írta, a rendező pedig a Tekerd vissza, haver!-t is jegyző Michel Gondry lett, aki már 2009-ben leforgatta a filmet Los Angles-i helyszíneken, de a Sony és a Columbia 2010 nyaráról áttolta 2011 januárjára a premiert, hogy legyen elég idő a 3D-be konvertáláshoz.

Rubber

Quentin Dupieux 500 ezer dollárból forgatott szürreális francia horrort: egy eldobott gumiabroncs váratlanul életre kel a kaliforniai sivatagban, és elkezdni terrorizálni a környék nyulait és madarait. Hogy a dolog még abszurdabb legyen, néhány csöves távcsövekkel figyeli a gyilkos kedvű kereket, mintha csak a National Geographic egyik dokuját néznék egy random afrikai csúcsragadozóról. A film 6,8 ponton áll az IMDb-n, annak ellenére, hogy több kommentelő is számon kéri a cselekmény hiányát. Utóbbi egyébként a készítők tudatos koncepciója volt: még a bevezetőben is elmondják, hogy a Rubber csak egy "tisztelgés az értelem nélküliségnek".

Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire

A Cirko 2011-ben is megbízhatóan szállítja majd a művészfilmeket: a sort idén a lélekvándorlásos Boonmee bácsival kezdik, ami tavaly Aranypálmát nyert Cannes-ban. Apichatpong Weerasethakul filmjében a címszereplő Boonmee bácsit csendes vidéki magányában meglátogatja a felesége és a fia szelleme, és az öreg velük együtt indul el a különös lényekkel teli dzsungelbe, megnézni azokat a helyeket, ahol előző életében élt. A spirituális utazást bemutató film 7,1 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 84 százalékot kapott. "Vicces és fura alkotás" - írta a Total Film, és hasonló véleményen volt a Financial Times kritikusa is: "Abszolút mestermunka: elbüvőlő, bizarr, összetett és eredeti." A Cirkóban egyébként Weerasethaku két másik filmjét, a 2004-es Tropical Malady-t és a 2006-os Syndromes and a Centuryt is elcsíphetjük a hétvégén.