Andrew Vajna oldja meg a problémát?

2011.01.19. 16:45 Módosítva: 2011.01.19. 16:47
Nem beszél a terveiről Andrew G. Vajna: egyelőre szeretné feltérképezni a magyar filmipar jelenlegi helyzetét, írja a Screen Daily is, miután pénteken hírül adtuk, hogy a Terminátor és az Elemi ösztön-filmjeiről ismert producer kormánybiztosi kinevezést kapott egy évre. A jelenlegi helyzetről a kulturális tárcánál érdeklődtünk.

A filmipar versenyképessége az, amiről az amerikai lap is beszámolt, mint a filmért felelős magyar kormánybiztos egyetlen ismert célja. Vajna nem árult el az Indexnek azóta sem többet a terveiről, mint amit a hétvégi közleményében nyilatkozott, és amit a külföldi sajtónak is eljuttattak. Még két-három hétig ehhez tartja magát, amíg át nem látja a helyzetet, erősítette meg az Indexnek.

Vagyis: egy összefoglaló tanulmány elkészülte után születik egy terv, ami szerint majd a magyar film meglévő értékeinek fenntartása mellett a szakmát is teljes körűen megújítják. A munkáját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) segíti majd. A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) alá pedig az eddigi finanszírozó Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tartozik, a tavalyihoz képest negyedakkora büdzsével.

Vajna 9,7 millió dollár, azaz 2 milliárd forint felett dönthet, írta ma a lap. De előtte a budapesti filmkészítők bizalmát is vissza kell állítania, teszik hozzá, hisz sokak nem tudnak forgatni közfinanszírozás nélkül és rengetegen az államra mutogatnak. "Gyászos helyzetet örökölt, a helyi produkciók és koprodukciók leállnak, addig nem tudnak forgatni, amíg a kormányzat nem fizeti ki a korábban ígért támogatásokat. A filmfinanszírozást eddig intéző alapítvány kerete a negyedére csökkent 2011-re. A filmgyártó cégek bezárják irodáikat."

Még a hónapban összeülnek az alapítók

Legutóbb a szervezők bejelentették, hogy forráshiány miatt elhalasztják a 42. Magyar Filmszemlét, áll még a cikkben. Ezt valójában megtartja az MMKA a Nefmi szolgáltatta 70 millió forintból, de csak áprilisban, amikor a külföldi sajtónak a februári időpontnál kevésbé alkalmas, mert nem szabad a fesztiválnaptárjuk.

A szemle jelenlegi állásáról megkérdeztük a Nefmi sajtóreferensét: "A részletkérdésekre sajnos még nem tudunk választ adni, de az leszögezhető, hogy a filmszemle fő irányainak kialakításában részt kíván venni a Nefmi, a szervezésben nem". Az alapítványban talán ezért történt információink szerint az utóbbi időben annyi változás, hogy Tóth Erzsébetet, az alapítvány főtitkárát, aki az év végén lemondott, visszavették tanácsadónak.

Az MMK szerepének újragondolása most zajlik, még ebben a hónapban összehívja a KIM a közalapítvány alapítói értekezletét együttműködve a Nefmivel, írták még a tárcától. "Ott a Kormány alapítói joggyakorlása irányának, az ágazati érdekekre és az állami vagyon megtartására figyelemmel történő meghatározásáról, majd ennek érvényesítéséhez szükséges az alapító okirat módosítása meghozataláról és végrehajtásáról döntenek".

Adókedvezmény marad

A Screen Daily szerint mindez nem érinti előnytelenül a filmipart érintő adókedvezményt. A Nefminél sem tartanak attól, hogy ha a Filmtörvényt jogilag módosítják, leállna az adókedvezményt biztosító filmipar: "A mozgóképről szóló törvény módosítására valószínűleg szükség lesz a szervezeti átalakulás miatt. A törvény részletesen szabályozza az MMKA, mint fő támogató szervezet feladatait, működésének alapelveit. Ugyanakkor e módosítások, amennyiben nem érintik a filmgyártási támogatási feltételeket, amelyeket a bizottsági határozat rögzít, nem lesznek kihatással az adókedvezményre".

Tönkrementek a cégek

Sok producer még mindig arra az összegre vár, amit tavaly megítéltek számukra, árulták el a lapnak. A Taxidermia producere, Miskolczi Péter nincs jó helyzetben, úgy fogalmazott az amerikai lapnak, hogy a "csökkentett költségvetés nem tud kielégítően támogatni bármit is, ez pedig Magyarországot kevésbé érdekesen tünteti fel a koprodukciós felek számára". Szerinte ezzel az MMKA-nak befellegzett. Ugyanakkor Vajnáról elmondta: „Komoly producer rengeteg tapasztalattal a háta mögött”.

"Szörnyű helyzetben vagyunk" - kommentálta a helyzetet az épp berlini filmfesztiválra bejutó Tarr Béla, akinek a produkciós cége több projektet is felfüggesztett, mert nem kapta meg a beígért pénzeket. Hamarosan bezárhat.

„A helyzet egy kicsit abszurd és minket még mindig nem tájékoztattak azokkal a változásokkal, amelyekkel szembe kell néznünk” - mondta Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél filmjeinek a producere. Hozzátette, hogy ettől függetlenül a betervezett Mundruczó-filmek környékén nem történt eddig semmi változás. Ugyanakkor elismerte, hogy az MMKA túltermelésben szenvedett az eltelt időszakban és örült annak, hogy tanultak ezekből a hibákból. Szerinte ez egy igen jó alkalom, hogy a magyar filmeseket közelebb hozzák egymáshoz.

A Screen Daily így írja le a tavalyi változásokat:

"Tavaly nyáron Kőrösi Zoltán befagyasztotta az MMKA kifizetéseit, és azzal vádolta meg elődeit, hogy két kézzel szórták a milliókat és több millió eurós tartozásokat halmoztak fel. Decemberben aztán a magyar parlament úgy döntött, hogy az eddigi MMKA költségvetésnek csak a 20 százalékát hagyják meg. A parlament nem nyúlt az adókedvezményhez, viszont a megnyirbált büdzsé miatt Magyar Filmszemle megrendezése is veszélybe került. Az MMKA bejelentette, hogy a rendezvényt elhalasztják, de egyéb információval nem szolgált."