Crowe-ból még mindig kijön a Gladiátor

2011.01.20. 11:16
Csak két filmet indítottak a magyar forgalmazók a héten: Russell Crowe moralizálós thrillere mellett megnézhetjük életünk első csád filmjét.

A következő három nap

Paul Haggis, az Ütközésekért Oscar-díjat nyert író-rendező ezúttal a Pour Elle című, 2008-as francia krimit dolgozta fel. A történet szerint John Brennan feleségét gyilkosság vádjával letartóztatják, majd elítélik. A férj, aki hisz neje ártatlanságában a hivatalos, jogi út sikertelensége után elhatározza, hogy megszökteti. Russell Crowe mellett Elizabeth Banks, Olivia Wilde, Liam Neeson, Brian Dennehy is felbukkan a filmben, de a kritikák közülük csak Crowe-val foglalkoznak: képes érzékeny, átlagos fickót játszani, aki ha kiborul, veszélyesen keménnyé válik, írják. Amikor ott találjuk felfegyverkezve a bank előtt, vagy amikor egy égő gyufát tart egy alkohollal teli tál felett, elég félelmetesnek tűnik ahhoz, hogy megmutassa, még benne lakozik a Gladiátor. A thrillerre kevesebben mentek el a vártnál: a 30 millió dollárba került film eddig csak 21 milliót termelt Amerikában, összbevétele pedig 45 millió. De az imdb-n jó szavazatokat kapott: 7,4-et a 10-ből. A film megosztotta a kritikusokat is: a Rotten Tomatoeson 48 százalékos az átlaga. Habár próbálkoznak vele, de a francia film remake-je soha nem képes nagy magasságokba emelni a feszültséget a Hollywood Reporter szerint, az Entertainment Weekly azonban úgy véli, a film pont jól építkezik a feszültséggel.

Egy néma kiáltás

Mahamat-Saleh Haroun drámája a tavalyi cannes-i fesztiválon megkapta a zsűri díját, a 2006-os Daratt című műve pedig még a Velencei Filmfesztiválon nyerte el a zsűri nagydíját. Az újabb művészfilmje az imdb-n 7,2 ponton áll. A Le Monde kritikusa szerint a dráma gyönyörű, de kiaknázatlan. A rendező ráirányította a reflektort arra az eseményre, ami a legtöbb moziba járó számára teljesen ismeretlen, mégis erőteljességében alulmarad a vártnál. A francia-belga-csádi koprodukcióban készült dráma a polgárháború szélén egyensúlyozó Csád Köztársaságban játszódik. Középpontban Adam áll, aki egykor úszóbajnok volt, mára egy szálloda úszómestere lett, akit az új kínai tulajdonos miatt lefokoztak portássá. A hatóságok mindenkitől elvárják, hogy pénzzel vagy önkéntesek állításával segítsék az országot a nehéz helyzetben. Adamnek ez jó alkalom arra, hogy visszaszerezze a kínai főnöktől az állását, és nehéz tettre szánja el magát.