Tizenkét Oscarra jelölték A király beszédét

2011.01.25. 15:30 Módosítva: 2011.01.25. 15:32
A közösségi hálónak igazi ellenfele lett A király beszéde, amit a legtöbb díjra jelöltek. Colin Firth-t Javier Bardem, Natalie Portmant Annette Bening veszélyezteti. Kihirdették az Oscar-díj jelötjeit.

A tavalyi év legjobb női mellékszereplője, Mo'Nique jelentette be Tom Sherakkal, az Akadémia elnökével a jelölteket. A díjátadót február 27-én tartják, az est két házigazdája közül az egyik jelölt: James Franco a 127 órában vágja le a karját, hogy megmeneküljön. Társa Anne Hathaway lesz, aki az Aranyglóbusz után itt érthetően nem kapott jelölést a Szerelem és más drogokért. Egyébként még soha nem kapott Oscart házigazda.

A legtöbb jelölést A király beszéde kapta, tizenkettőt. Tízet a Coen-testvérek filmje, A félszemű. A közösségi háló hetet kapott, meglepetésre nem jelölték forgatókönyv kategóriában, mégis esélyesebb a fontosabb díjakra, az előzetes elvárásokat csap a producerek céhének díjazása zavarhatja meg. A fekete hattyút öt díjra jelölték, de Natalie Portmannek van igazán esélye nyerni.

A legjobb filmért versenyzik egyébként A király beszéde, A közösségi háló, A fekete hattyú, a Fighter, az Eredet, a Kids Are All Right, a Winter's Bone, A félszemű, a 127 óra és a Toy Story 3. Utóbbi megnyeri valószínűleg az animációs kategóriát is. Nagy kérdés, hogy az Oscaron kedvelt Coen-testvérek rengeteg pénzt hozó westernmozija mire lehet elég a gyors véghajrában. Jeff Bridges tavaly nyert, viszont a legjobb női mellékszereplő díjára esélyes a 14 éves Hailee Steinfeld, de kaptak jelölést legjobb film és legjobb rendező kategóriában is.

Sok díjra jelölték A király beszédét is. A producerek céhe egy hónappal a díjkiosztó előtt elbizonytalanította A közösségi hálóért rajongó nézőket, mert az utóbbi években mindig azé lett a legjobb film Oscarja, akikre ők böktek, így a Nem vénnek való vidék, a Gettómilliomos és A bombák földjén is nyert mindkért helyen. Ráadásul a producer, Harvey Weinstein erős kampánnyal lobbizik filmjéért. A legjobb férfi alakítás díjában lehet a legbiztosabb A király beszéde stábja. A saját dadogásával küzdő államférfit megformáló Colin Firth a legesélyesebb, akit egyébként tavaly is jelöltek A Single Man-ért.

A tavalyi év legjobb női mellékszereplője, Mo'Nique jelentette be Tom Sherakkal, az Akadémia elnökével a jelölteket
A tavalyi év legjobb női mellékszereplője, Mo'Nique jelentette be Tom Sherakkal, az Akadémia elnökével a jelölteket

A legjobb női alakítás díjára az Aranyglóbusszal díjazott Natalie Portman a legesélyesebb, aki A fekete hattyúban mutatta meg, hogyan tud beleőrülni balerinaként szerepébe. 2002-ben Nicole Kidmant jelölték először a Moulin Rouge-ért, de ő csak 2003-ban Az órákért kapta meg a díjat, mert korábban elvitte előle Halle Berry a Szörnyek keringőjével, most próbálkozhat megint. Húsz éve jelölték először Oscarra a Svindlerekért Annette Beninget, aki kapott jelölést az Amerikai szépségért és a Csodálatos Júliáért is, és leszbikus anyaként méltó kihívója lehet Portmannek.

A mellékszereplők között Christian Bale nagy napja lehet a díjátadó, mert az Aranyglóbusz után ezt is behúzhatja, kivéve, ha Geoffrey Rush megtáltosodik (A király beszéde).

A jelöltek (teljes lista itt):

A legjobb film
A király beszéde
127 óra
Fekete hattyú
The Fighter
Eredet
The Kids Are All Right
A közösségi háló
Winter's Bone
Toy Story 3.
A félszemű

A legjobb rendező
Darren Aronofsky - Fekete hattyú
David O. Russell - The Fighter
Ethan és Joel Coen - A félszemű
Tom Hooper - A király beszéde
David Fincher - A közösségi háló

A legjobb férfi alakítás
Jeff Bridges - A félszemű
Javier Bardem - Biutiful
Jesse Eisenberg - A közösségi háló
Colin Firth - A király beszéde
James Franco - 127 óra

A legjobb női alakítás
Annette Bening - The Kids Are All Right
Nicole Kidman - Rabbit Hole
Jennifer Lawrence - Winter's Bone
Natalie Portman - Fekete hattyú
Michelle Williams - Blue Valentine