Váratlanul meghalt A bukás producere

2011.01.26. 11:21
Hatvanegy éves korában szívrohamban halt meg Los Angelesben Bernd Eichinger német producer, akinek A bukás című film mellett a Végtelen történet és a Rózsa neve filmadaptációját is köszönhetjük. A leghíresebb német producer nevéhez fűződik emellett a Parfüm és Baader Meinhof csoport is, sőt még a Manta, Manta című vígjáték is.

Váratlanul elhunyt Bernd Eichinger német filmproducer, akinek olyan filmek fűződtek a nevéhez, mint A rózsa neve,A bukás vagy A kaptár. Halálhíre megrázta a német filmszakmát.

000 DV697435

A 61 esztendős producer halálát hétfőn este szívroham okozta Los Angeles-i otthonában, ahol éppen barátai és családja körében vacsorázott - közölte produkciós vállalata, a Constantin Media.

"A utóbbi évtized legsikeresebb producerét, egy szenvedélyes álmodozót veszítette el a német filmvilág. Milliók köszönhettek neki feledhetetlen filmes pillanatokat" - méltatta szerdán a filmest Angela Merkel német kancellár.

A német filmszakmát és hollywoodi kollégáit is mélyen megdöbbentette a producer halálhíre. Wolfgang Petersen Hollywoodban dolgozó német filmrendezőt sokkolta barátja halálhíre. "Olyan volt, mintha testvérem, barátom és partnerem lett volna egy személyben" - emlékezett rá, kiemelve Eichinger rendkívüli alkotói lendületét.

"Határtalan szomorúsággal" töltötte el barátja halála - reagált a hírre Til Schweiger német színész Berlinben. Mint mondta: "senki sem érhet a nyomába". Schweiger a Manta, Manta és a Mindenki másképp kívánja című filmeken dolgozott együtt a producerrel.

Eichinger olyan tabudöntő filmeket is jegyzett, mint a Christiane F., amely egy berlini drogos kamasz igaz történetét dolgozta fel, vagy A bukás - Hitler utolsó napjai, amely először mutatta esendő emberként a náci diktátort.

Népszerű produkciói közé tartozott a Végtelen történet című fantáziafilm és A rózsa neve című középkori thriller Umberto Eco regénye nyomán. Eichinger bábáskodásával készült a Parfüm: Egy gyilkos története című dráma, amelynek forgatókönyvét is ő írta Patrick Süskind regényéből. A két éve bemutatott A Baader Meinhof csoport című drámája, amit ugyancsak forgatókönyvíróként és producerként jegyzett, a radikális baloldali Vörös Hadsereg Frakció gerilláiról szólt.

Eichinger 2004-ben Oscar-jelölést kapott A bukás forgatókönyvéért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport