Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most megmutatja Dobó Kata, mit tud

2011.02.09. 11:15
Dyga Zsombor szexőrült pornóíróról készült mozija mellett a Halálkeringő című Dobó Kata-film is fent van az Indavideo Filmen. Egy Friderikusz rajongó útját is követhetjük a tévéshow-k mára muzeálisnak számító, 2003-as világában.

Halálkeringő

Nem sikerült jól az elsőfilmes Köves Krisztián Károly bemutatkozása a mozikban: csak 8 ezren látták a filmet, pedig legalább 50 ezret vártak. Most kiderülhet, hogy a nézőket a neten is elriasztja-e a késsel hadonászó Dobó Kata. Csak nem hiába drogozott terhesen a rövidre vágott hajú színésznő. "Dobó életében először volt jó, Kern András meg amúgy is jó, de a Halálkeringő nem lett elég ütős thriller: mert a rendező beleszeretett a saját filmjébe" - írta kritikusunk. A filmet a mogyoródi Astra stúdióban forgatták, és képlieg is rendben van, hisz az operatőr Dobóczi Balázs, Ragályi Elemér tanítványa. A Filmpartners mellett a TV2 is támogatta a 60 millióból készült krimit, de még nem adta le. Most megnézhetjük a 2010-es filmben, hogy mit tud Dobó Kata.

Tesó

"Komédia a harmadik évezred farkát nyalogató Békásmegyer, gettómeleg panelgyönyöréből" - mondta a rendező Dyga Zsombor, mikor arra kértük, határolja be az első nagyjátékfilmjének műfaját. A Tesó egy 2003-as romantikus vígjáték Artinról a huszonötévesen is kamasz lelkű zenebuziról és bátyjáról Natéról, a lyukról lyukra menekülő, szexőrült pornóíróról. Van még benne egy elvarázsolt trafikos, egy használt nagylakás, és egy örökölt kicsi, meg persze egy használtan örökölt nő. A film csak 15 millióba került, mozikban napszemüveges akcióval vetítették (két jegy után járt a szemüveg), de nem tolongtak a nézők, az Indavideo Film előtt a tévében talált a közönségére.

Hajónapló: Itthon

Az erősen stilizált Koccanás című Spiró György-adaptációja után Török Ferenc a Hajónapló-sorozatban egy újabb lecsupaszított, minimalista, filmet forgatott Spirótól. 2010-ben Csomós Mari főszereplésével rendezte az Álmodtam neked kötetből. Jó pár új dolgott beleszőtt a rendező: a postai veszekedés színészi improvizáció a Garas Dezső - Nagy Ervin-párostól, és a Budafok moziból lett bútorbolt sem volt benne az eredeti novellában.

A tévé és én

"Képzeljünk el egy középkorú asszonyt, aki úgy oldódik fel tévéisten imádatában, mint a legjámborabb apáca Krisztusban" - írta lelkes kritikusunk a film főszereplőjéről, Alexáról. Az ekkor elsőfilmes Papp Bojána 2003-as mozijában egy Friderikusz Sándor-rajongót követett 48 percen keresztül (maga a nyersanyag 24 órás volt), amint tévéműsorok felvételein vesz részt, és Friderikusz szülőhelyére, Nyíregyházára is elzarándokol. Az olaszországi Luccában rendezett 2004-es Esodoc-filmes képzésen a rendezőt rábeszélték, hogy ha nyugaton is sikert akar aratni a dokumentumfilmmel, rövidítenie kell rajta, így ez a változat már 36 perces. Szerepelt vele az Astra nagyszebeni fesztiválon is. A magyar szemlén különdíjat kapott, és a filmkritikusok díját is kiérdemelte 2004-ben. A magyar tévé (az M2, Duna, Hír tv) mellett a finn tévé svéd nyelvű programja is vetítette. Bojána három másik projekt mellett a Partizántól kurtizánig című filmen dolgozik.

Vidrasors

Az Animal Planeten mindenki látott már könnyfacsaró dokurealityt a családnál nevelkedő, árva kis oroszlánról, akiből mázsás csúcsragadozó lesz, és be kell adni egy rezervátumba, nehogy átharapja a pótmama torkát. Török Zoltán díjesővel jutalmazott természetfilmje is ugyanez hazai viszonyokra hangszerelve. Márta, a Vidrapark munkatársa otthon ápolgatja a szívbeteg, zuhanyrózsafüggő kis vidrát, a törzsőrmester kinézetű vadszakértő, Gera Pál viszont ragaszkodik hozzá, hogy az állat több időt töltsön a szabadban, különben még nehezebb lesz az elválás. Dráma, humor és két egymásnak feszülő nevelési stratégia, gyönyörű közeli, víz alatti és légi felvételekkel. Nemcsak Fekete István-rajongóknak kötelező.

Fejenként 3 nm

Ildikó és családja kálváriájáról az egyik roma újságíró kollégától hallott a sorozatot rendező Váradi Béla. Az önkormányzat szerint egy ötgyerekes cigányasszonynak cirkuszos lakókocsival is meg kell elégednie. Csak annyit segítenek, amennyit feltétlenül szükséges. Nem számít, hogy kilométereket kell a gyerekeknek gyalogolniuk az iskolába, és az sem, hogy ihatatlan a víz, amit használnak. A film elkészítését a Duna Televízió támogatta eszközökkel. Nehézséget csak az okozott, hogy Ildikó egy idő után már nem akart szerepelni, mert két forgatás közötti idő alatt rosszabb lett a helyzete. A Monori család még mindig a lakókocsiban él, helyzetük változatlan. A filmet decemberben a Szegénység Arcai Filmfesztiválon mutatták be.

Log Jam

A nyúl, a farkas meg a medve próbálnak egy zeneszámot eljátszani, de mindig közbejön valami. Ez Alexei Alexeev Log Jam című sorozata minden filmjének a kiindulópontja. A sorozat első része 2009-ben Annecy Filmfesztiválon elnyerte a legjobb zenéért járó SACEM díját, majd 35 további fesztivál díj után a Studio Baestartsnál a Nickelodeon UK pénzügyi támogatásával további 12 epizód készült. A sorozatot 2009-ben meghívták  Annecy-ba, és elnyerte a televíziós kategória nagydíját az Annecy Kristályt, majd a Brit filmakadémia BAFTA-díjra jelölte. A Canal+ megvette a francia vetítési jogot, a Nickelodeon rendelkezik előre a 13 rész kábelsugárzási jogával, és a netes terjesztés is elkelt: az Aardman vásárolta meg a mobilos terjesztéssel együtt. Magyarországon eddig csak a Puskin moziban vetítették, tévétársaság még nem jelentkezett érte.