Ralph Fiennesszal versenyez Tarr Béla

2011.02.10. 00:52
Két filmmel versenyeznek a magyarok a február 10-én kezdődő 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A versenyben Tarr Béla Ralph Fiennesszal fog megmérkőzni, a főiskolás Kárpáti György Mór is fekete-fehér filmmel indul a kisfilmek kategóriájában. A fesztivál koprodukciós vásárára két tervet is meghívtak, bár magyar támogatás nélkül nincs esély a tervek megvalósítására.

A Berlináléra húsz filmet hívtak meg, ebből hatot versenyen kívül. A nyitófilm a Coen-fivérek A félszemű című westernje is az utóbbi kategóriába tartozik. A történetben egy 13 éves lány fogadja fel a mogorva és iszákos Rooster Cogburn békebírót, hogy kerítse kézre apja gyilkosát. Jeff Bridges mellett a tini Hailee Steinfeld játszik, akit az alakításért Oscarra jelölték.

True Grit 2010  12821061502744

Liam Neeson az Ismeretlen férfi akció-thriller történetével is információs vetítésre érkezik Berlinbe, maga a film is a német fővárosban játszódik.

Kevés nagy név az Aranymedvéért

Tarr Béla új filmjének, A torinói lónak a versenyfilmek között lesz világpremierje február 15-én. Évek óta nem versenyzett magyar játékfilm kint: utoljára 2005-ben Koltai Lajostól a Sorstalanság futott kint alkotói kérésre, 2002-ben a Kísértések versenyzett Kamondi Zoltántól. Tarr Béla többször azt nyilatkozta, hogy ez lesz az utolsó filmje, ami megint csak presztízsét emeli a mozinak. Cannes-ban tavaly majdnem versenyzett ez a projekt, de nem lett kész a berlininél rangosabb fesztiválra. Most is utolsó pillanatig a kópián dolgoznak.

A nagyjátékfilmes versenyprogramban A torinói ló mellett még 15 alkotás verseng a fesztivál fődíjáért, az Aranymedvéért, amiről az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri dönt. Tarr Béla kiemelkedik a mezőnyből a Caligari-díjjal, zsűrielismeréssel, hisz a versenyben alig akad más nagy Cannes-ban, Berlinben díjazott rendező.

Fotó: Marton Perlaki
Fotó: Marton Perlaki

Ralph Fiennes a Coriolanusszal érkezik, a produkciót maga Fiennes rendezte és a főszerepet is eljátszotta a modernizált Shakespeare-műben. Pénzügyi válságos thrillerrel indul az elsőfilmes Margin Call: egy befektetési bank 24 óráját meséli el a válság kirobbanása előtt egy sor híres színésszel: Kevin Spacey-vel, Jeremy Ironsszal és Paul Bettanyval.

Joshua Marston a The Forgiveness of Bloodban egy albán tinit mutat be a versenyprogramban a drogokkal való üzletelés világából, Victoria Mahoney színésznő meg első, 17 éves lányról készített rendezésével esélyes.

A Sundance-en futtatott Miranda July második rendezését válogatták be, a The Future-t. A németek közül Ulrich Köhler harmadik filmjével a Schlafkrankheit drámával jelentkezett, az eddig dokumentumfilmeket készítő Andres Veiel pedig a Wer wenn nicht wir forgatókönyvírójaként és rendezőjeként.

A fesztiválon két 3d filmet is futtatnak még versenyen kívül: Wim Wenders dokumentumfilmjét, ami a 2009-ben elhunyt német koreográfusról, Pina Bauschról szól, és a tavaly Velencében is versenyző, termékeny pályaszakaszban lévő Werner Herzog barlangrajzokról készített dokumentumfilmjét is bemutatják, a Cave of Forgetten Dreamet.

Meghívott magyarok

A Berlinale Shorts elnevezésű rövidfilmes kategóriában 24 alkotással versenyzik Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos végzős hallgatója negyedéves vizsgafilmjével, az Erdővel.

A meghívásos alapon működő koprodukciós vásáron (a 8. Co-Production Marketen) két magyar filmterv szerepel: itt idén Mundruczó Kornél és Nagypál Orsi új projektjei futnak, A repülő ember és a Balatoni tengeralattjáró címmel, de a főszereplők a producerek lesznek: Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc. Ami egyébként a marketre kerül, az a film általában meg is valósul, így járt Mundruczó később Cannes-ban szereplő Deltája is. Az idei marketen a szereplésünk azért érdekes, mert magyar állami támogatás befagyasztása miatt kétségessé válhat a megvalósuláshoz vezető magyar részvétel.

A magyar filmek nemzetközi forgalmazójaként működő Hungaricom idén részt vesz az európai filmes vásáron (az European Film Marketen), de támogatás hiányában nem vetíti a hozzá tartozó filmeket. A Dyga Zsombor Utolérjét és Miklauzic Bence Zöld sárkány gyermekeit azonban vetítik a jogtulajdonos külföldi forgalmazók.

A szakmai fórumon Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments, és Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című forgatókönyveinek fejlesztése folytatódik Berlinben.

Can Togay János a Collegium Hungaricum Berlin vezetője a fesztivált kísérő Cinema Total rendezvényt az eddiginél is fontosabb eseménynek szánja. A február 12-ei megnyitóra Claudia Schmied osztrák kulturális miniszterasszony jelezte részvételét. 13-án itt lesz a flmszakmai kerekasztal a tervek szerint Andrew Vajna, filmiparért felelős kormánybiztos és Bokor Attila, a kulturális tárca filmfőosztályvezetője részvételével, akik először ülnek egy pulpitushoz, hogy tájékoztassák a filmes szakmát, köztük a külföldi producereket is a leendő filmfinanszírozással kapcsolatban.

"Berlin a legfontosabb platform a külföldiek megnyugtatására. Hisz a szisztéma még nincs bejelentve, de jelezni kellene a külföldi koproducereknek, hogy folytatódni fog a filmgyártásban a magyar részvétel. Ez idén a legfontosabb feladatunk" - mondta erről a filmesből lett diplomata.

Irán a központi téma

Kérdőjel ugyan van a magyar filmesek helyzetével kapcsolatban a külföldi filmesekben, de az, hogy nehéz helyzetben lennének a magyar rendezők, még nem ütötte át annyira az ingerküszöböt, hogy a német sajtó is ezzel foglalkozzon.

Az idei Berlinale egyik legfontosabb témája Irán lesz, valamint a nemzetközi zsűri hiányzó tagja, a börtönbüntetéssel sújtott Dzsafár Panahi rendező. Az iráni Jonathan Sagall új művét, a Lipstikkát is beválogatták, illetve minden szekcióban vetítik Dzsafár Panahi filmjeit, köztük a 2006-ban Ezüstmedvével díjazott Pályán kívüljét. A második napon tiltakozást terveznek a vörös szőnyegen az iráni szólásszabadság előmozdítására, miután a "rendszerellenes propagandatevékenység" miatt hatévi börtönbüntetéssel sújtották a rendezőt.