Mégis bemutatják itthon a Pál Adriennt

2011.02.14. 15:52 Módosítva: 2011.02.14. 16:00
Március 17- most a határidő, miután a tavaly már Cannes-ban díjnyertes film januárra kitűzött premierjét szerzői jogi problémák és pénzhiány miatt nem sikerült bemutatni. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium állítólag most segít.

Március 17-én mutatják be Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjét, amelynek szerzői jogi problémáit a kulturális kormányzat segítségével sikerült rendezni - mondta Pusztai Ferenc producer.

A tavalyi cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI-díjat nyert Pál Adrienn premierjét eredetileg január 13-ra tűzték ki, ezt azonban el kellett halasztani, mert a film szerzői jogi problémáinak megoldására nem sikerült anyagi fedezetet biztosítani.

"Most ígéretet kaptunk a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, hogy segítenek megoldani ezeket a problémákat" - fogalmazott a producer a kultúráért felelős tárca által kilátásba helyezett anyagi támogatás kapcsán.

Pusztai Ferenc a Pál Adrienn forgalmazásának részleteiről egyelőre nem tudott beszámolni, azt azonban elmondta: jelenlegi terveik szerint Kocsis Ágnes alkotása három-hat kópiával kerülhet a magyarországi mozikba.

A Cannes-ban FIPRESCI-díjjal elismert nagyjátékfilmet 2010 második felében több tucat nemzetközi fesztiválon vetítették szakmai és közönségsiker mellett. A Pál Adriennt itthon eddig mindössze két fesztiválon, a CinePécsen, illetve a miskolci CineFesten láthatták a nézők.

Csak külföldön

A filmet készítő KMH Film már 2010 novemberében jelezte, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) körül kialakult helyzet miatt bizonytalanná vált a Pál Adrienn hivatalos magyarországi premierje. Az akkori tájékoztatás szerint nem sikerült rendezni a film zenei jogdíjait, illetve a terjesztési támogatási rendszer 2011. évi bizonytalanságai miatt nem élhetnek azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek eddig a magyar és art besorolású filmek mozibemutatóját segítették. A jogi problémák miatt a filmet eddig kizárólag fesztiválokon lehetett vetíteni, a mozi-, tévé-, és DVD-forgalmazás a tartozások rendezéséig sem itthon, sem külföldön nem volt lehetséges.

Kocsis Ágnes második játékfilmjét tavaly májusban a 63. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában vetítették először: a Pál Adrienn elnyerte a kritikusok nemzetközi szövetségének FIPRESCI-díját. A filmet később Rigában, Zürichben és Moszkvában is díjazták.

Az MMKA támogatásával magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült Pál Adrienn egy túlsúlyos ápolónő belső világát, érzelmi fejlődését jeleníti meg. A Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film műhelyében készült filmdráma forgatókönyvét Kocsis Ágnes rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt, a főszerepben Gábor Éva amatőr színész látható.