A kormánynak kell mennie, nem nekem

MTI/Index
2011.02.20. 12:56
Tarr Bélával közölt interjút a berlini Der Tagesspiegel online kiadása. A rendezővel ezt azelőtt készítették, hogy Ezüstmedve díjat nyert a 61. Berlinale szombat esti zárógáláján A torinói ló című alkotásával.

"Már nem tudok több Tarr Béla-filmet csinálni. 55 éves vagyok, ahhoz, hogy nyugdíjba vonuljak, még fiatal, de öreg ahhoz, hogy újba kezdjek. Szabad ember vagyok, de nem egy szabad országban" - szögezte le az interjúban.

"A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen - tette hozzá. - Ennek a jele volt Schiff András zongoraművész nyilatkozata a kormány és annak rasszista uszítása ellen, valamint filmes alkotók tiltakozása munkafeltételeik tönkretétele ellen. Utóbbit kilenc magyar rendező és 40 külföldi kolléga is aláírta".

Tarr szerint Magyarországon ma olyasmi történik, amit Németországban kulturális harcnak neveznek. "A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait. Heller Ágnest azzal vádolják, hogy pénzt lopott az államtól, holott 81 éves, és azt sem tudja mi a pénz."

"A kormány minden támogatást megvont a filmszakmától. A producerek fele már csődbe jutott, mozik zárnak be, nekem három produkciós tervemet jegelik, jóllehet a pénzügyi partnerekkel mindent előkészítettünk - jellemezte a filmes helyzetet. - Csakhogy az állami támogatásról aláírt ígéret már csak annyit ér, mint egy WC-papír"

Pedig a támogatási rendszer szerinte jó volt. "Az alapítvány kuratóriumát demokratikus úton, a filmszakma képviselői választották meg. Most egy kormányzati igazgatót neveztek ki, aki egyfajta cenzorként önhatalmúlag hozhat döntéseket."

A német újságírónak arra kérdésére, hogy foglalkozik-e azzal a gondolattal, hogy külföldre távozzon, Tarr Béla leszögezte: "Magyar vagyok. Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húsz évnyi hivatali időre rendezkedik be. A kormánynak kell mennie, nem nekem. "