Félreértelmezhették Tarr Béla szavait

2011.02.21. 10:26
Tarr Béla Tagesspiegelben szombaton megjelent interjúja nagy botrányt kavart a magyar sajtóban. A berlini filmfesztiválon A torinói ló című filmjével nyert Ezüstmedve-díja előtt adott interjút, melyben a német lap szerint többek között azt mondta: "a kormánynak kell mennie, nem nekem."

A Tagesspiegel cikkében Tarr Béla tiltakozik a magyar kormány kultúrpolitikája ellen, ami szerinte tönkreteszi az alkotók munkafeltételeit. "Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húsz évnyi hivatali időre rendezkedik be. A kormánynak kell mennie, nem nekem." Tarr a cikk szerint azt is mondta: a magyar kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki.

Szőcs Géza szerint félreértették

"Nagyon örültem Tarr Béla díjának, telefonon gratuláltam neki. Azt tudtam meg akkor, hogy nem szó szerint azokat mondta, amiket a Tagesspiegel a szájába adott - nyilatkozta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a Hír tévé Kontraszt műsorában. - Ezt nekem bizalmasan mondta el, nem tudom, hogy korrekciót kér-e. Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott".

A Mokép elhatárolódott Tarrtól

A filmet forgalmazó Mokép vezetője, Gulyás Balázs ugyanakkor  könnyelműnek és a teljes magyar művészvilágra ártalmasnak tartja a filmrendező szavait, hogy a kormány "Kulturkampf"-ot folytatna az értelmiség ellen. A filmesek állami támogatásainak leállításával kapcsolatban Gulyás az eddig megnevezett felelősök felemlegetését hiányolta a sajtónak küldött nyílt levelében az interjúból: a Medgyessy-kormány elmaradt támogatását és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a minisztériumi átutalások egy évnyi elmaradását.

Az állami forgalmazócég vezetője szerint az sem igaz, hogy a kormány olyan igazgatót nevezett ki, aki cenzorként önhatalmúlag hozhat döntéseket. Szerinte valóban a kormány fog véleményt mondani a biztos programjáról, de talán érdemes lenne megvárni a kritikákkal a program elkészültét vagy legalább egy esélyt adni.

A rendező a német újágíróval egyeztet

Tarr Béla egyelőre nem nyilatkozott erről az Indexnek, de úgy értesültünk, hogy a még Berlinben tartózkodó rendező ma délelőtt találkozik a Tagesspiegel újságírójával, hogy megvitassák a stiláris problémákat, amik esetleg tartalmi problémákká válhattak.