Tarr Béla: Kénytelen vagyok elhatárolódni

2011.02.21. 13:37 Módosítva: 2011.02.21. 13:54
"Kénytelen vagyok elhatárolódni a berlini Tagesspiegel február 20-án megjelent interjújától" - közölte a Berlinben tartózkodó filmrendező hétfőn a vele készített beszélgetésre utalva.

"Megalázónak tartom, hogy ez bekoszolja a filmünk sikerét és fogadtatását, és a napi politikai szintre süllyeszti le" - jelentette ki a német újságban megjelent cikkről a filmrendező, akinek A torinói ló című alkotása a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüstmedve díjat kapott szombaton. A cikk a díjátadó előtt készült, illetve azelőtt, hogy a rendező tudta volna, milyen díjban részesül. "Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon." Tény, hogy több tucat interjút adott a fesztivál alatt, és egyikben sem voltak ilyen radikális kifejezések.

A Tagesspiegel szombati cikkének szövege szerint Tarr tiltakozik a magyar kormány kultúrpolitikája ellen, ami szerinte tönkreteszi az alkotók munkafeltételeit. "Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húsz évnyi hivatali időre rendezkedik be. A kormánynak kell mennie, nem nekem." Tarr a cikk szerint azt is mondta: a magyar kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki.

Úgy értesültünk, hogy a még Berlinben tartózkodó rendező hétfő délelőtt találkozott a Tagesspiegel újságírójával, hogy megvitassák a stiláris problémákat, amik esetleg tartalmi problémákká válhattak.

Tarr Béla hétfői elhatárolódó nyilatkozatát megelőzte Szőcs Géza kulturális államtitkár interjúja a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című műsorában. "Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott" - fogalmazott az államtitkár, aki úgy vélte, a rendezőt megrázta az eset. Berlinben egyébként hisztérikus a hangulat: "A magyar liberális értelmiség úgy érzi, hogy veszélybe került az egzisztenciája. Ez nem igaz" - fogalmazott az államtitkár.

Közleményben határolódott el Tarr Bélától a német lapban megjelent interjú miatt hétfőn Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke a szövetség nevében, és ezt tette A torinói ló című film magyarországi forgalmazója, a Mokép igazgatója, Gulyás Balázs is.

Információink szerint a német lapban nem közölnek helyreigazítást.