A kritikák nemcsak a melle miatt dicsérték

2011.02.23. 13:47
Bodó Viktor 2001-es filmje mellett Herendi Gábor Lora című vicces romantikus mozija is felkerült az Indavideo Filmre. Az Orbán testvérek is bemutatkoznak.

Lora (film teljes méretben itt)

Két barátnő rivalizál a filmben egy pasiért, emlékezéses részekkel bonyolítva. Herendi Gábor rendező feleségével, Sárközi Andreával írta annak ötlete alapján a forgatókönyvet, így egy csajos film lett, majd meghívta Divinyi Réka forgatókönyvírót, aki szerencsére vicces dialógusokkal, szövegekkel és illő mennyiségű helyzetkomikummal spékelte meg a sztorit, írta a 2007-es filmről kritikusunk. Másik kritikusunk - ugyanitt - a bórkostoló vak főszereplőlány miatt magyar Sidewaysként jellemezte a mozit. Herendinek ez volt az első próbálkozása a vígjátéktól távolabb: személyes történet, árnyaltabb karakterekkel. A mai napig a legjobb filmjének tartja, de a műfaja miatt rosszabbul nézték, mint az előző munkáit, ami így is 100 ezer nézőt jelent. Herendi hónapokig próbálta megtalálni főszereplőnőjét a magyar felhozatalban, végül egy amerikai színésznőt választott, Lucia Brawleyt, aki minden elvárásának megfelelt. A kritikák sem csak a melle miatt dicsérték. A jó pasi Fekete Ernő , az öcs Nagy Péter, a rivális barátnő: Szamosi Zsófi.

Ki a macska?

A forgatókönyv a Twentieth Century Fox felkérésére született: Hajnóczy Péter Ki a macska? című novellája alapján készült négy fiú és egy macska főszereplésével. A történet valahol a lebombázott Budapesten játszódik a 2. világháború idején. A Berlinalén volt Mészáros Péter kisfilmjének világpremierje 2004-ben, Bilbaoban nagydíjat nyert.

Citromfej

A Művész mozi vetítette 2001-ben Betáról, több ezer fizető néző látta.  "Fantasztikus forgatás volt, talán 300 ezer forintból, az Inforg  Beta-kameráráját használták" - mondta a producer Muhi András. 2001-ben a Feri és az édes élet (Czabán György) és a Tündérdomb (Szőke András) mellett ugyanazon a héten mutatták be az addig színészi érdemeit villogtató Bodó Viktor első rendezését, a Citromfejet. "Valami lehet ott a színészeknél, hogy egyre többen adják fejüket a filmezésre - írta akkor kritikusunk. - Először a Kamaraszínház karakteres háttérszínésze, Mundruczó Kornél ment el rendezni, most meg Bodó Viktor (Jadviga párnája, Rosszfiúk, Nexxxt) nyargalt át a filmre, nem is reménytelenül". A film rendezője azóta színházi rendezőként is bizonyított. A Tasnádi Istvánnal jegyzett forgatókönyve egy banális és egyben örökzöld témát feszegetett: mit tennénk, ha egy nap úgy maradnánk, egy eszelős műmosollyal, ahogy a bemondónak készülő Citromfej. A filmben megmutatkozik a low-budget filmesek merészsége.

Üldözöttek

"A Lakatos családot többféleképpen is zaklatták: volt, hogy éjjelente a házuk elé hajtott egy egész motoros banda, olykor pedig gárdista egyenruhások vonultak fel a ház elé - indokolta a rendező Váradi Béla a dokumentumfilm témaválasztását. - Hogy hatásosabb legyen a fellépés, egy-két molotov koktél is berepült az udvarba. Mindezt a rendőrség is megerősítette. Az első forgatási napon a gyerekek félelme döbbentett meg leginkább. Megszólalni sem mertek. Egyikük - aki velünk volt akkor is, amikor kimentünk a férfiakkal a főtérre - nem mert kiszállni az apja autójából, csak amikor visszamentünk a házukhoz. Sajnálatos, hogy a mi forgatásunknak sem lett eredménye: a zaklatások miatt a család végül elköltözött Ceglédbercelről." A film a Duna TV és az Umbrella Kft. támogatásával készült el. A Szegénység Arcai Filmfesztiválon vetítették még decemberben.

Végső kérdés  - Orbán-testvérek

Kaposvári zsenik, mondta az Orbán-testvérpárról Szajki Péter, az Intim fejlövés rendezője, aki egy veszprémi filmfesztiválon zsűrizte őket. Orbán Koppány és Orbán Zalán nemcsak írta és rendezte ezt a kisfilmet, de a főszereplőt és a gyilkost is maguk játsszák. Az Örkény egypercesek nyolcpercben.

Gyerekdalok

Európa legnagyobb animációs fesztiválján, a franciaországi Annecy-n versenyzett a Studio Baestarts Log Jam című, díjazott sorozata mellett A Gyerekdalok. 2009-ben tévékategóriában futó film ismert magyar gyermekdalokat dolgoz fel, alkotója Hegyi Magdolna. A film koproducere a Minimax.

Logjam

A nyúl, a farkas meg a medve próbálnak egy zeneszámot eljátszani, de mindig közbejön valami. Ez Alexei Alexeev Log Jam című sorozata minden filmjének a kiindulópontja. A sorozat első része 2009-ben Annecy Filmfesztiválon elnyerte a legjobb zenéért járó SACEM díját, majd 35 további fesztivál díj után a Studio Baestartsnál a Nickelodeon UK pénzügyi támogatásával további 12 epizód készült. A sorozatot 2009-ben meghívták  Annecy-ba, és elnyerte a televíziós kategória nagydíját az Annecy Kristályt, majd a Brit filmakadémia BAFTA-díjra jelölte. A Canal+ megvette a francia vetítési jogot, a Nickelodeon rendelkezik előre a 13 rész kábelsugárzási jogával, és a netes terjesztés is elkelt: az Aardman vásárolta meg a mobilos terjesztéssel együtt. Magyarországon eddig csak a Puskinban vetítették, tévétársaság még nem jelentkezett érte.