Hány Oscart kapott a Star Wars?

2011.02.26. 17:59
2003 óta mindenki tudja, hogy A király visszatér 11 Oscar-díjat nyert, pont ugyanannyit, mint a Titanic és a Ben Hur. De arra is emlékszünk, hány díjat kapott a Frigyláda vagy a Terminátor 2? A Bond- vagy Bourne-filmek alkotóinak van több aranyszobra? Összegyűjtöttük a vhs-korszak legismertebb franchise-ait, fotókkal és videókkal mutatjuk be az ismert és kevésbé ismert, Oscar-díjas díszlettervezőket, hangmérnököket és maszkmestereket. Írja meg, ha kimaradt a kedvence!

James Bond két és fél Oscarja

A híres mozgóképtörténeti franchise-ok közül legelőször Bond kapott aranyszobrot: stílusosan az 1964-es Goldfingerért, amiben a címbéli, ördögi főgonosz (Gert Fröbe) aranyba mártotta az epizód egyik jócsaját, Shirley Eatont. Az Oscar viszont nem ezért a látványeffektekért és a híresen jó Bond-kütyükért járt, hanem Norman Wanstall hangmérnök-csapatának.

A második, és egyben utolsó Bond-Oscart 1966-ban a Tűzgolyó kapta, teljesen megérdemelten. John Stears trükkmester valóban összerakta a film elején látható hátirakétát, amivel Bond elmenekül a kastélyból, a legendás Aston Martin DB5-ösökbe tényleg beépítette a pajzsot meg a vízágyút, igazi cápák közé dobatta be Connery-dublőrét, Bill Cummingst, a szigonnyal lövöldöző búvárok harcát pedig azóta is etalonként emlegeti minden tengerimádó filmes. Bár hivatalosan nem számít Oscarnak, a Bond-filmek producere, Albert R. Broccoli a 82-es gálán a korszak 007-esétől, Roger Moore-tól vehette át a Filmakadémia Irving G. Thalberg-emlékdíját, pont 20 évvel a Dr. No premierje után.

Díjeső a Csillagok háborújának

John Stears az Oscar-díja után a Bond-filmek állandó trükkgyárosa lett, benne volt a Csak kétszer élsz, az Őfelsége titkosszolgálatában és Az aranypisztolyos férfi stábjában is. Második speciális effekt-díját viszont már a 77-es Csillagok háborújáért kapta: Stears tervezte a fénykardokat, Luke terepsiklóját és a Halálcsillag makettjét, de ő rakta össze az első guruló-csipogó R2D2-t is. Szintén speciális effekt-díjat kapott a modellkészítő Grant McCune, Robert Blalack, valamint John Dykstra és Richard Edlund, akik külön a filmhez fejlesztettek ki egy új kameratechnikát.

Ralph McQuarrie quarrie

A Star Wars természetesen több kategóriában is tarolt az 1978-as Oscar-gálán. Díjazták többek között John Mollo jelmeztervezőt, aki 76-ban készítette el Ralph McQuarrie illusztrátorral közösen Darth Vader kultikus sisakját, a német rohambili és a gázálarcos űrbogár szerelemgyerekét (naplórészleteiből kiderül: a jókat cowboyszerkóba, a gonoszokat náci egyenruhába kellett öltöztetnie). Látványtervezői Oscart kapott Leslie Dilley és Roger Christian, az űrhajóbelsők és a tatuini épületek felelősei, akik Sterling géppisztolyokból buherálták össze az első sugárvetőket (ők ketten álmodták meg egy évvel később a Nostromo szervízfolyosóit is), valamint John Barry és az asszisztense, Norman Reynolds, akik a londoni Elstree stúdióban építették fel a díszlet-Millenium Falcont.

John Barry és Norman Reynolds a Falcon díszletét építik (forrás: starwarsaficionado.blogspot.com)
John Barry és Norman Reynolds a Falcon díszletét építik (forrás: starwarsaficionado.blogspot.com)

Lucas vágóként dolgozó felesége, Marcia Lucas mellett díjat kapott a zeneszerző John Williams is, akinek egyébként ez már a harmadik Oscarja volt a Hegedűs a háztetőn és a Cápa után, ráadásul biztosra ment: ha nem a Csillagok háborújával akkor a Harmadik típusú találkozásokkal nyert volna 78-ban. Don MacDougall, Ray West, Bob Minkler és Derek Ball a hangokért kaptak díjat, de a Star Wars nyert egy speciális Oscart is a kuttyogó-prüttyögő űrlény- és robothangokért: az iszonyatosan lámpalázas Ben Burttnek az Oscar-hasonmás C3PO, R2D2 és Mark Hamill adták át az aranyszobrot:

R2D2 és C-3PO az 50.Oscar-gálán ad díjat

A Birodalom visszavág az 1981-es Oscar-gálán már csak a legjobb hang kategóriában tudott győzni (Bill Varney, Steve Maslow,
Gregg Landaker és Peter Sutton kapták a díjat), az Industrial Light & Magic speciális effektesei (Brian Johnson, Richard Edlund, Dennis Muren és Bruce Nicholson) viszont különdíjat vehettek át, többek között a stop motion technikával mozgatott AT-AT lépegetőkért és a hothi csata többi látványos trükkjéért. Edlund és Muren 84-ben az endori légirobogós üldözési jelenetért és a Jedi visszatér többi látványosságáért is Oscar-különdíjat kapott a Filmakadémiától.

Dennis Muren és csapata lépegetőket mozgat

Indiana Jones és a hét aranybálvány

Bevált recepten sose változtass: George Lucas a kalapos régészprofesszor nácik elleni harcához több Star Wars-veterán stábtagot is leigazolt, így természetesen a 82-es Ocar-gálán a Frigyláda is jól szerepelt a díszlet, speciális effekt és a hang kategóriákban, ráadásul Michael Kahn vágó is kapott egy díjat. A Star Wars-űrhajók építői, Norman Reynolds és Leslie Dilley látványtervezők ezúttal a nyitójelenetben látható dél-amerikai templommal és a lángoló nepáli kocsma díszleteiével nyerték meg a második Oscarjukat (Michael Ford az elsőt).

Indy és a kőgolyó (forrás: IMDb)
Indy és a kőgolyó (forrás: IMDb)

Az ILM jól összeszokott effektescsapata, Richard Edlund, Bruce Nicholson és Joe Johnston (Kit Westtel kiegészülve) az emlékezetes kőgolyó elől menekülős jelenetért (ahol Harrison Ford annak ellenére halálos veszélyben volt, hogy a golyó üveggyapotból készült!), a szétolvadó arcú nácikért meg a többi mechanikus és pirotechnikai trükkért vihetett haza újabb Oscart. West első munkája egyébként a Jedi visszatér légirobogós jelenetében volt, az ILM-esekkel eltöltött időkről itt mesél. A Birodalom visszavág Oscar-díjas hangfelelősei, Bill Varney, Steve Maslow és Gregg Landaker a Frigyládával is nyertek, és a film egy különdíjat is kapott a hangvágásért (Ben Burtt, Richard L. Anderson).

Bányamakett, bal alsó sarokban az üldözési jelenethez használt Indy-babával (forrás: TheRaider.net)
Bányamakett, bal alsó sarokban az üldözési jelenethez használt Indy-babával (forrás: TheRaider.net)

Az Indy-rajongók a Végzet templomát tartják a sorozat leggyengébb részének (Spielberg is bevallottan csak azért forgatott le, hogy megdughassa a női főszereplőt, Kate Capshaw-t), Dennis Muren viszont ismét megérdemelten vihette haza a sokadik Oscar-díját a lávató feletti csillés hullámvasutazásért, a műanyag majomagyvelőért és az ILM többi, szándékosan oldszkúl filmtrükkjéért (részletesen lásd itt). Murren egyébként kegyetlenül zseniális fickó, összesen 6 Oscart gyűjtött be olyan blockbusterekkel, mint az E.T., A Jedi visszatér, A mélység titka, a Terminator 2 és a Jurassic Park. A 89-es Utolsó kereszteslovag viszont hiába volt Sean Connery vendégszereplése és Indy fiatal évei miatt a legjobban sikerült epizód, Oscart csak Ben Burtt és Richard Hymns kapott a hangvágásért.

Alien Vs. Predator Vs. Terminator

A Nyolcadik utas: a Halál 1980-as speciális effekt-díja elsősorban a svájci szürrealista művésznek, H.R. Gigernek volt köszönhető, pedig a savat nyáladzó, duplafogsoros idegen faj igazából csak a szelídített változata a Ridley Scottot megihlető Giger-festmények péniszfejű űrparazitáinak. A szerencsétlen John Hurtből kikelő xenomorf embernagyságú verzióját egy nem kevésbé tehetséges bábos, Carlo Rambaldi készítette el latexből. Az Oscar-díjas trükkmesteri csapatban volt még az űrhajómodelleket készítő Denys Ayling, valamint Brian Johnson és Nick Allder, akik mindent a két kezükkel építettek meg a lángszóróktól kezdve a Nostromo kicsinyített másáig (az AliensOnline-on részletesen olvasható a munkájuk).

Carlo Rambaldi, H.R. Giger és az első Alien-fej (forrás: aliensandpredators.tumblr.com)
Carlo Rambaldi, H.R. Giger és az első Alien-fej (forrás: aliensandpredators.tumblr.com)

A 79-es Alien-trükkcsapat és James Cameron mellett a 2008-ban elhunyt zseniális maszkmesternek, Stan Winstonnak is óriási szerepe volt abban, hogy a videókorszak legendás Alien-Predator-Terminator mesterhármasából kettő Oscart kapott. Ő tervezte többek között a T-800-as fémcsontvázát, de az első Oscar-díját A bolygó neve: Halál habszivacs Alien-királynőjéért kapta (a film Don Sharpe cuppogásaival és halálordításaival a legjobb hang kategóriában is győzött, az effektek meghallgathatóak itt). Winston a Predátor raszta űrharcosával sajnos csak az Oscar-jelölésig jutott, a Terminator 2-vel viszont két díjat is bezsebelt: a félig fémarcú Schwarzi sminkjéért a legjobb maszk, a koponyákat kilapító Skynet-lánctalpasért a legjobb speciális effekt díjával jutalmazták. (Ezek mellé 94-ben egy negyedik Oscart is kapott a Jurassic Parkban autót borogató, animatronic T-Rexért, megosztva az Indy-filmeknél magasztalt Dennis Murennel.)

Stan Winston Tribute

A legkedveltebb blockbuster-szériák Oscar-díjai

Gyűrűk Ura-filmek: 17
A gyűrű szövetsége: 4 Oscar
Két torony: 2 Oscar
A király visszatér: 11 Oscar

Keresztapa-filmek: 9
Keresztapa: 3 Oscar
Keresztapa 2: 6 Oscar

Star Wars-filmek: 7
Csillagok háborúja: 6 Oscar + 1 különdíj a hangokért
A Birodalom visszavág: 1 Oscar + 1 különdíj a vizuális effektekért
A Jedi Visszatér: 1 különdíj a vizuális effektekért

Indiana Jones-filmek: 6
Az elveszett frigyláda fosztogatói: 4 Oscar + 1 különdíj a hangvágásért
A Végzet Temploma: 1 Oscar
Az utolsó kereszteslovag: 1 Oscar

Terminátor-filmek: 4
Terminátor 2 - Az ítélet napja: 4 Oscar

Mátrix-filmek: 4
Mátrix: 4 Oscar

Jurassic Park-filmek: 3
Jurassic Park: 3 Oscar

Alien-filmek: 3
A nyolcadik utas: a Halál: 1 Oscar
A bolygó neve: Halál: 2 Oscar

Rocky-filmek: 3
Rocky: 3 Oscar

Bourne-filmek: 3
Bourne-ultimátum: 3 Oscar

James Bond-filmek: 2
Goldfinger: 1 Oscar
Tűzgolyó: 1 Oscar
Akadémiai életműdíj Albert Broccoli producernek

Vissza a jövőbe-filmek: 1
Vissza a jövőbe 1: 1 Oscar

Star Trek-filmek: 1
Star Trek-reboot: 1 Oscar

Harry Potter-filmek: 0

Die Hard-filmek: 0

Rambo-filmek: 0

Predátor-filmek: 0

Halálos fegyver-filmek: 0

Alkonyat-filmek: 0