Az Utolsó léghajlító tarolt az Arany Málnán

2011.02.27. 11:09 Módosítva: 2011.02.27. 11:22
Az Oscar-gála előtt egy nappal kiosztott Arany Málnán az Utolsó léghajlító című fantasy és a Szex és New York második része tarolt. A legrosszabb hollywoodi filmeknek járó öt dolláros műanyag díjat idén a legrosszabb 3D-filmnek is kiosztották. Az is az Utolsó léghajlító lett.

Mint 21 éve mindig, idén is az Oscar-gála előtti estén adták át az előző év legrosszabb hollywoodi teljesítményeinek járó Arany Málna-díjat. Az idei év nagy vesztese az Utolsó léghajlító, a Nickelodeon-képregényből készült fantasy ugyanis nem csak az év legszarabb alkotása lett, de M. Night Shyamalan ezért a filmért megkapta a legrosszabb rendezőnek járó díjat, és Jackson Rathbone pedig a legrosszabb mellékszereplőnek járó Arany Málánt érdemelte ki Sokka megformálásért. Az Utolsó léghajlító producere legfeljebb azzal nyugtathatja magát, hogy Rathbone Arany Málnájába az Alkonyat-szériában nyújtott iszonytató színészi játékát is beleszámították.

Ráadásul az Utolsó léghajlító nyert az idén először kiosztott az Év legrosszabb 3D-filmje kategóriában is, ami nem meglepő, hiszen olyan rosszul sikerült a térhatás utómunkája, hogy igazából észre sem lehet venni, hogy 3D az Utolsó léghajlító. Csak kicsit szellemképes a speciális 3D szemüveg nélkül.

A Razzie, azaz az Arany Málna másik nagy nyertese, vagy inkább vesztese a Szex és New York 2 volt, amely nem csak a legrosszabb folytatásnak járó díjat kapta meg, de a legrosszabb női főszereplőt illető Arany Málnát is. A film mind a négy főszereplőjét díjazták ugyanis, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon és Kristen Davis megosztva lett a legpocsékabb. És a Szex és New York kapta a legrosszabb filmes párosnak vagy társaságnak járó díjat is, csak hogy még egyszer, határozott láblendítéssel belerúgjanak az alkotókba.

A legrosszabb férfi főszereplő Aston Kucher lett a Valentin napban és a Bérgyilkosékban nyújtott feledhetetlenül pocsék játéka miatt, a legrosszabb női mellékszereplő díját pedig Jessica Alba kapta egész éves teljesítményéért a Machetétől a The Killer Inside Me című filmen át az Utódomra ütökig.

Az idei Arany Málna legnagyobb nyertese azonban az Alkonyat: Napfogyatkozás volt, mivel a hét jelölésből végül csak egy díjat kapott. És persze örülhetett az Exférj újratöltve stábja, mivel négy kategóriában, a legrosszabb filmnek, a legrosszabb női- és férfi főszereplőnek és a legrosszabb filmes párnak járó Arany Málnáért is versenyben voltak, de végül mázlijukra egyet sem kaptak meg.

Akik át merték venni

Az Arany Málna-díjat John Wilson alapította 1980-ban, a díjazottakra a díj alapítványának nemzetközi kuratóriumi tagsága szavazhat. Hagyományosan a nevezéseket egy nappal az Oscar-díj-nevezések előtt hirdetik ki, és a díjakat az Oscar-díj ceremónia előtt egy nappal osztják ki. Az Arany Málnát sokáig nem vették át a díjazottak, erre először Bill Cosby volt hajlandó, aki egyébként Leonard Part 6 című kémfilmjét maga is sokat ekézte nyilvánosan. A komikus csak annyit kötött ki, hogy a super8-as filmre helyezett, aranyfestékkel lefújt műanyag málna helyett valami drágábbat kapjon: ezért a Fox, amelynek műsorában élőben átvette a díjat, megcsinálta az Arany Málna aranyból és itáliai márványból készült másolatát.

Először 1996-ban a Showgirls rendezőjének, Paul Verhoevennek volt annyi bátorsága, hogy a díjkiosztón, személyesen vegye át a díjat. Többen kaptak Oscart és Arany Málnát is, először Brian Helgeland forgatókönyvíró, aki 1998-ban a Szigorúan bizalmasért vihette haza a Filmakadémia díját, míg egy nappal korábban a Kevin Costner-féle Jövő hírnökéért Arany Málnát kapott. Sandra Bullock tavaly egy nap különbséggel kapott Oscart és Razzie-t is (előbbit a Szív bajnokaiért, utóbbit, az Ő a megoldás című nagyon rossz vígjátékért), Halle Berry pedig például a Szörnyek keringőjéért kapott Oscar-szobrocskáját szorongatva ment el átvenni az Arany Málnát, amit a Macskanőért érdemelt ki.

Sőt olyan is előfordult már hogy egy színészt ugyanazért a szerepéért jelöltek Oscarra és Razzie-re is: James Coco a Csak, ha nevetekért 1982-ben és Amy Irving a Yentlért 1984-ben nyerhette volna el mindkét díjat, de végül egyik gálán sem kaptak semmit.