Natalie Portman esélyeit növeli, hogy terhes

2011.02.27. 08:26
Február 27-én, hétfő hajnalban adják át a 83. Oscar-gála díjait. A Colin Firth főszereplésével készülő A király beszéde 12 kategória, a Coen testvérek westernje 10, míg a Facebook film 8 kategóriában kapott jelölést. Mégis kevés esélyes kerül szóba a latolgatásokkor.

A király beszéde lehet a legjobb film az elemzések szerint. Összesen 12 Oscarra jelölték a brit mozit, és mindenki arra számít, hogy a legtöbb díjban tarolni fog. Ha az összes díjat besöpörné, ez lehetne a csúcstartó, hiszen az eddigi rekorderek, a Ben Hur, A gyűrűk ura - A király visszatér és a Titanic 11 szobrot vihettek haza.

Először még A közösségi hálót látták a legjobb film kategóriájában a legesélyesebbnek, pláne az Aranyglóbusz elnyerése után, de aztán A király beszéde sorban megnyerte a színészek, a rendezők és a producerek céhének a díját, ami statisztikailag jelentősen jobb esélyeket jelent.

Tom Hooper és David Fincher
Tom Hooper és David Fincher

A dadogó királyról készült angol dráma a producerek céhe díjával bizonytalanította el először a Facebook-film rajongóit, a producer, Harvey Weinstein erős kampánnyal lobbizik is filmjéért. Ezután a rendezők céhe díját kapták, ami azért volt meglepetés, mert az addig csaknem ismeretlen brit Tom Hoopert a hollywoodi veterán, David Fincher előtt választották legjobbnak. Az Oscaron eddig hat alkalmat kivéve mindig ugyanazt a rendezőt díjazták, mint a rendezők céhe. Ráadásul a színészek szervezete a legjobb szereplőgárda elismerését is A király beszéde stábjának adta.

A britek is A király beszéde győzelmén dolgoznak: a brit filmakadémia díjkiosztóján (BAFTA) minden fontos kategóriában tarolt. A BBC pedig januárban azzal érvelt a film esélye mellett, hogy a királyi karaktereket bemutató alkotások rendre jól szerepelnek az Oscaron is: példaként a Szerelmes Shakespeare-t említette, ami 1999-ben 7 Oscart nyert, a II. Erzsébetről szóló Királynő 2007-ben pedig Helen Mirren brit színésznőnek hozta meg a filmakadémia díját.

A király beszéde
A király beszéde

A Facebook-alapító történetét harvardi közegben feldolgozó mozi esélyei csökkentek, mióta az Oscar előszobájának tartott Aranyglóbuszon a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában elhappolta a díjakat VI. Györgyék elől. Azóta azért az írók céhe a film íróját, Aaron Sorkint találta jobbnak, ami azért számít, mert forgatókönyv kategóriában is jelölték.

Közösségi háló
Közösségi háló

A legjobb film-díjért versenyzik egyébként még A fekete hattyú, a Harcos, az Eredet, a Kids Are All Right, a Winter's Bone, A félszemű, a 127 óra és a Toy Story 3. Rendezőként pedig Fincher és Hooper mellett Darren Aronofsky is szóba jöhet: már A pankrátorért is járt volna valami, most pótolhatnak.

Legjobb rendező és legjobb filmek:
Darren Aronofsky – Fekete hattyú - 8,5 IMDb, kritikánk a filmről
Ethan Coen, Joel Coen – A félszemű - 8,1IMDb - kritika
David Fincher – A közösségi háló - 8,1 IMDb - kritika
Tom Hooper – A király beszéde - 8,5 IMDb - kritika
David O. Russell – Harcos - 8,1 IMDb - kritika
127 óra - 8,1 IMDb
Eredet - 8,9 IMDb
The Kids Are All Right - 7,3 IMDb
Toy Story 3. - 8,7 IMDB
Winter’s Bone - 7,4 IMDb

A nézett mozi növeli a show-t

A statisztikák szerint minél több a kasszasiker az Oscar-jelölt produkciók között, annál többen kíváncsiak a ceremóniára. A csúcsot a Titanic jelölése állította fel 1998-ban.

Jelenleg A király beszéde a legsikeresebb: 236 millió dollárt hozott, ráadásul kis összegből, 15 millióból készült a boxofficemojo szerint. A félszeműnek 163 milliós a bevétele. Darren Aronofksy művészthrillere, a Fekete hattyú sem teljesített rosszul: 13 millióból valósult meg, és eddig több, mint 102 millió dollárt hozott Amerikában.

Ha az illegális letöltők szavazhatnának, az Eredet nyerne, derült ki a Peer Media Technologies netes letöltések forgalmának megfigyeléséből. Július 16. óta 17 millió alkalommal töltötték le a filmet netről, ugyaninnen A közösségi hálót október 1. óta eddig 5,6 millióan látták. Miután január 25-én bejelentették az Oscar-jelölteket, még azon a héten A félszemű illegális letöltései 34 százalékkal növekedtek, A harcos 23 százalékkal, a Fekete hattyú 6 százalékkal.

A Google 30 napra vonatkozó keresési adatai alapján a filmek közül a Fekete hattyú a legnépszerűbb, nem sokkal marad el A harcos című életrajzi dráma és az idei év egyik legjobb filmjének tartott Félszemű.

Kevés az esélyes színész

A színészek között még markánsabb jóslatok születtek: a Fox News szerint például 95 százalék, hogy Colin Firth viszi haza a legjobb színésznek járó díjat, míg Natalie Portmannak 75 százalékot adtak.

Idén Jeff Bridges A félszemű-westernben nyújtott alakítása miatt lenne esélyes, de miután tavaly Colin Firth és a Pankrátorral majdnem győztes Mickey Rourke elől elhappolta a díjat, idén tényleg Firth következhet. "A Darcyként ismertté vált Colin Firth, ha kell esendő, ha kell királyi" - írta kritikusunk is az elismerő kritikákhoz csatlakozva a Büszkeség és balítélet című BBC-sorozatban befutott színészről, aki tavaly A Single Man című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte volna ki az Oscart.

A félszemű
A félszemű

Arra, hogy James Franco készülhetne köszönőbeszéddel a 127 órában sziklába szorult hegymászó megformálása miatt, kevesen tippelnek, mert ő show egyik házigazdája is egyben Anne Hathaway mellett. Míg mindenki arról cikkezik, hogy nem volt arra példa, hogy a házigazda nyerjen, és az 1973-as Michael Caine-t hozzák fel legismertebb példának, aki A mesterdetekív Oscarja miatt izgulhatott az est házigazdájaként hiába, hisz a borítékból Marlon Brando neve került elő A Keresztapából. Ugyanakkor van egy 1958-as példa, ami kivételként erősítheti a szabályt: David Niven házigazdaként hazavihette a legjobb főszereplő díjat a Külön asztalokban nyújtott alakításáért.

127 óra
127 óra

A legjobb női főszereplő kategóriában Natalie Portman a legesélyesebb. Egyrészt az Aranyglóbusz díj miatt, amit már megkapott a Fekete hattyú című megrázó drámában a balerina megformálásáért, miután a kritikák elismerősen írtak az erős és összetett alakításáról: a 94-es A Leon, a profi Mathildéje megmutatta, milyen jó színésznővé érett. De az insidemovies szerint nőttek az esélyei azzal is, hogy terhes (a film forgatásán jött össze Benjamin Millepieddel). Rachel Weisz is terhes volt, mikor átvehette a legjobb mellékszereplőnőnek járó díjat Az elszánt diplomatáért, ahogy Catherina Zeta-Jones is, mikor a Chicagóért díjazták. Viszont Cate Blanchett a nyolcadik hónapban járt, mikor a legjobb fő-és mellékszerep kategóriában is elbukta az Oscart.

Fekete hattyú
Fekete hattyú

Sok érv szól Annette Bening mellett is, aki a leszbikus családi vígjáték (The Kids Are All Right) főszerepével aratott sikert, és már háromszor távozott üres kézzel az Oscar-gáláról, pedig 21 éve jelölték először Oscarra a Svindlerek vékony combú mellékszerepéért.

A harcos kedvéért alaposan lefogyott Christian Bale neve kerülhet elő a borítékból a legjobb mellékszereplők között, hisz a híres bokszoló, Micky Ward életét feldolgozó mozi nem Davi O. Russell munkájáról szól, miután Bale ismét eldobta a Batmanekre felépített izmos testét és kilóit. Itt még Geoffrey Rush is szóba jöhet (A király beszéde). Legjobb nőiként Helena Bonham Carter esélyes (A király beszéde). Utóbbi kategóriában jelölték A félszemű 14 éves főszereplőjét, Hailee Steinfeldet is. A legfiatalabb nyertes egyébként Tatum O´Neal 10 évesen kapta meg a Papírhold mellékszerepéért 1973-ban az Oscart.

Hiába emelték tehát a legjobb film kategóriába jelölhető alkotások számát is a műsor izgalmasabbá tétele miatt tavaly ötről tízre, a tippelések idén elég szűk számra korlátozódtak.

Legjobb férfi főszereplő:
Javier Bardem – Biutiful
Jeff Bridges – A félszemű
Jesse Eisenberg – A közösségi háló
Colin Firth – A király beszéde
James Franco – 127 óra

Legjobb női főszereplő:
Annette Bening – The Kids Are All Right
Nicole Kidman – Rabbit Hole
Jennifer Lawrence – Winter’s Bone
Natalie Portman – Fekete hattyú
Michelle Williams – Blue Valentine

összes jelölt itt.