Csúszik Tarr Ezüstmedve díjas filmjének márciusi bemutatója

2011.03.01. 17:22
Mégsem mutatják be Tarr Béla A torinói ló című, a berlini filmfesztiválon Ezüstmedve díjjal kitüntetett filmjét március 10-én. Későbbi, áprilisi bemutatót terveznek a film producere, Téni Gábor szerint.

Legalább egy hónappal csúszik A torinói ló című filmnek a bemutatója a tervezett a március 10-eihez képest. A film forgalmazója, a Mokép és a gyártó TT Filmműhely ugyanis március 1-én, kilenc nappal a bemutató előtt közös megegyezéssel megszüntette a forgalmazói szerződést.

Az Indexhez is eljutatott nyilatkozatot a filmműhely részéről Téni Gábor ügyvezető, a forgalmazótól Gulyás Balázs igazgató írta alá. Mint írták, a félreértések eloszlatása miatt tették a közös nyilatkozatot.

"Áprilisban szeretnénk bemutatni, és jelenleg keresünk egy másik forgalmazót" - mondta az Indexnek a film producere az idősödő apáról és felnőtt lányáról szóló drámának, Tarr nyolcadik filmjének a magyarországi bemutatójáról.

A torinói ló terjesztésének módjában és mértékében voltak különbözőek az álláspontok a két fél között, hangsúlyozta Gulyás, nem a Tarr Béla Tagesspiegelnek adott interjújától való elhatárolódása miatt történt a szerződésbontás. A produkció által elvárt kópiaszámmal a cég nem tudta volna gazdaságosan terjeszteni azt. Bár erről nem nyilatkozott egyik fél sem, de stábközeli forrás szerint öt kópiához ragaszkodott a rendező, míg a harmincfölötti e-cinema terjesztést nem akarta igénybe venni.

A filmből eddig csak a nyomtatott sajtónak tartottak itthon vetítést. A magyar-német-francia-svájci koprodukcióban készült mozit Nagy-Britanniába, Lengyelországba, délszláv országokba, Romániába, Görögországba, Portugáliába és Japánba is eladták a Filmunió vezetőjének tájékoztatása szerint.