Lovagi rangra esélyes Colin Firth

2011.03.04. 13:58
Sir lehet a Király beszédéért Oscar-díjjal jutalmazott színészből.

Pénteki londoni sajtóértesülések szerint az 50 éves brit színész, aki minap vehette át Oscar-díját A király beszéde című alkotás főszereplőjeként nyújtott alakításáért, hamarosan az általa megszemélyesített néhai VI. György király leánya, II. Erzsébet királynő elé járulhat a lovagi címért. A Daily Mail bennfentes forrása szerint Colin Firth "nagy megbecsülésre tett szert" a királyi család körében VI. Györgyről festett "érzékeny színészi portréjával".

09

A lap úgy tudja, hogy Firth a királynő idei születésnapi kitüntetési listájára kerülhet fel. A jelölések már lezárultak, és az uralkodói kitüntetésre felterjesztettek listáját most tekinti át az ügyben illetékes kabinetiroda. A Daily Mail forrásai szerint azonban "valószínűsíthető", hogy Colin Firth a lovagi címre érdemesítettek között lesz. A legmagasabb királynői elismerésekben részesülők névjegyzékét hagyományosan az uralkodó júniusban esedékes hivatalos születésnapjának előestéjén teszik közzé, és az érintettek is csak egy héttel korábban kapnak értesítést arról, hogy felkerültek a kitüntetési listára.

A Mail szerint ugyanakkor Colin Firthnek - ha valóban lovagi rangra emelik - saját lelkiismeretével is meg kellene küzdenie, mielőtt elfogadja az elismerést, nemrégiben egy interjúban ugyanis kijelentette: számára "probléma", hogy a királynő személyében "nem választott" államfője van az országnak. Mindazonáltal növelné a kitüntetés fényét, hogy Colin Firth éppen II. Erzsébet királynő 85. születésnapján részesülne a lovagi címben. Az uralkodónak még az Oscar-ceremónia előtt levetítették a filmet, és udvari források szerint II. Erzsébetnek "tetszett" az alkotás.

A brit filmsztárnak VI. György - vagyis II. Erzsébet királynő édesapja - személyében egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie. VI. György soha nem készült és nem is vágyott az uralkodói a szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után - az angol-brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette -, számára is teljesen váratlanul találta magát a brit trónon.

A magának való, zárkózott - az alattvalók körében mégis rendkívül népszerű - VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában 2002-ben elhunyt - a filmben Helena Bonham Carter által alakított - Erzsébet anyakirályné tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát.