Lucas exnője mentette meg a Star Warst

2011.03.13. 09:57
A blastr.com most George Lucas volt feleségét, az Oscar-díjas Marcia Lucast magasztalja, amiért megölette Obi-Want, újravágta a Halálcsillag elleni támadást, és összehozta Indyt a nácik közt felejtett Marionnal. Íme a vágószoba titkai, Star Wars-videókkal.

Marcia Lucas, a 77-es Csillagok háborújáért Oscar-díjjal jutalmazott vágó 1969 és 83 között volt George Lucas felesége. A hollywoodi legendárium szerint a Végzet temploma pont a válásuk miatt lett sötétebb és gyengébb a többi Indiana Jones-filmnél, a Csillagok háborúja és az Elveszett frigyláda fosztogatói sikeréhez viszont Lucasné is jelentősen hozzájárult.

Marcia Lucas és George Lucas a vágószobában (forrás: secrethistoryofstarwars.com)
Marcia Lucas és George Lucas a vágószobában (forrás: secrethistoryofstarwars.com)

Öld meg C3PO-t és Kenobit!

Obi-Wan megformálójának, Sir Alec Guinnessnek köztudottan rengeteg vitája volt George Lucasszal: gyengének találta a párbeszédeket, és ki akarta íratni a történetből a bölcs Jedi mestert. Lucas így emlékszik vissza ezekre a sötét időkre: "Újraírtam a forgatókönyvet, és azon tipródtam, mi legyen Bennel. Ekkor javasolta a feleségem, hogy öljem meg, mert ez egy szörnyű, de meglepő fordulat lenne" (érdekesség, hogy a 2000-ben elhunyt színész a saját ötletének tartotta Kenobi halálát). Lucasné egyébként először azt javasolta a férjének, hogy a Halálcsillag alagútjaiban C3PO-t lőjék le, de Lucas ezt nem engedte, mivel a filmet a vicces tolmácsdroid és R2D2 bemutatásával akarta elkezdeni és lezárni (ehhez a későbbi filmek forgatásakor is ragaszkodott).

Maradjon a szerencsesmaci!

Marcia Lucas nyomására maradt benne a Csillagok háborúja végleges változatban a szerencsecsók is, amit Luke kapott Leiától, mielőtt halált megvető bátorsággal átlendült volna a Halálcsillag egyik fémvermén. Mark Hamill szerint Lucas ki akarta dobni ezt a jelenetet, mert a tesztvetítésen kiröhögték. Végül Lucasné mégis meggyőzte: "George, az emberek azért nevettek, mert ez egy édes és váratlan pillanat". (Persze ehhez a vágószobai érdekességhez el kell hinnünk azt is, hogy Luke és Leia már a kezdetektől fogva testvérként szerepelt Lucas történetfolyamában.)

Luke Skywalker ne legyen lúzer!

Marcia Lucas újravágott jeleneteivel a Halálcsillag elleni támadás is sokkal izgalmasabb lett. Az eredeti forgatókönyvben a Birodalmiak nyugdíjas tempóban reagálták le az eseményeket: Tarkinnak például csak azután jelentették a Halálcsillag-árokban lövöldöző felkelőket, hogy az Y-szárnyúak és a Vörös vezér felsülése után Luke sem talált bele első nekifutásra a szellőzőaknába (lásd a videót, 3:14-nél). Marcia Lucas itt azt javasolta a férjének, hogy Luke inkább csak a legutolsó, nagy támadásban vegyen részt, és az legyen a végsőkig fokozva, máskülönben nem lesz ütős Han Solo nagy visszatérése.

Az eredeti forgatókönyvben Luke csak a torpedók kilövésénél hallotta volna Ben Kenobi hangját és dobta volna félre az X-Wing célzóberendezését, hogy az Erőre hagyatkozhasson. Ezt a jelenetet Marcia Lucas jóval előrébb, a Darth Vader vadászgépe előli meneküléshez rakta, ráadásul feszültséggenerálásnak a Halálcsillag felrobbanása elé is bevágott még pár képet a szuperlézert irányító katonákról és az önelégült Tarkinról, hogy a néző az utolsó pillanatig bizonytalan legyen a felkelők sikerében. Lucas neje a film végébe is belenyúlt: a Halálcsillag pusztulását túlélő Vadert trükkösen csak azután mutatta meg, hogy a lázadók már kiujjongták magukat - ez az eredeti forgatókönyvben még fordított sorrendben szerepelt. Szintén Marcia ötlete volt, hogy Ben Kenobi egyik híres mondatát („Az Erő veled lesz. Mindig.”) az öreg ne a Halálcsillagon kommandózásnál süsse el, hanem itt, a nagy csata végén, szellemhangként.

Több romantikát a Frigyláda végére!

Marcia Lucasnak köszönhető az is, hogy Az elveszett frigyláda fosztogatói végén Indy Marionnal az oldalán távozik a titkosszolgálat főhadiszállásáról. Eredetileg ugyanis nem lett volna ilyen érzelmes a befejezés, csak Lucas felesége rászólt Spielbergékre, hogy mégsem kéne csak úgy otthagyni szegény Mariont a szénné égett nácik társaságában, egy Isten háta mögötti szigeten. Spielberg megfogadta a tanácsát, és San Franciscóban újraforgatta a Frigyláda végét. George Lucas és a felesége A Jedi visszatér vágószobájában dolgoztak utoljára együtt. Az Indiana Jones és a végzet temploma forgatása idején elváltak, és Marcia Lucasnak azóta is csak egyetlen film szerepel az életrajzában: executive producerként jegyzi a No Easy Way című, 96-os drámát.

Indy és Marion a Frigyláda végén (forrás: blastr.com)
Indy és Marion a Frigyláda végén (forrás: blastr.com)

További forgatási érdekességek Michael Kaminski The Secret History of Star Wars című könyvéből itt.