James Cameron filmjét utálják a kritikusok

2011.03.17. 14:40
A sajtó lehúzta a Sanctum 3D című búvárfilmet, mégis 71 millió dollárt kaszált. Egy év késéssel végre Kocsis Ágnes túlsúlyos ápolónője is bedübörög a hazai mozikba, de nézhetünk a héten Los Angeles-i ufóinváziót, román börtöndrámát és szerb zenészeket is.

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles

15 évvel a Függetlenség napja és 6 évvel Spielberg gyilkos tripodjai után végre megint űrinváziós filmet vetítenek a mozik. A korábban csak rövidfilmet és Texasi láncfűrészes-előzményfilmet forgató Jonathan Liebesman 70 millió dollárt tapsolhatott el tenger felől támadó, városrombolóufókra meg a sok lezuhanó helikopterre. A főszereplő hős megmentők között ott találjuk Michelle Rodriguezt, az akciófilmek és tévésorozatok (Avatar, Machete, Lost) kötelező, fegyverfetisiszta latináját és Aaron Eckhartot is, aki legutóbb Kétarcot játszotta a Sötét lovagban. A büntető magyar címet kapott A Föld inváziója - Csata: Los Angeles a nézőknek bejött, a kritikusoknak már kevésbé: eddig 55,3 millió dollárt kaszált és 6,7 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson viszont csak 33 százalékot kapott. A Variety szerint "az egész olyan, mint egy FPS-játék, ahol a tengerészgyalogosok csak egy árnyalatnyival kidolgozottabb jellemek az arctalan idegeneknél", de a Washington Post is fanyalgott: "H. G. Wells története jobb volt."

Sanctum 3D

James Cameron producerként vett részt Alister Grierson 30 millióból forgatott, víz alatti 3D-filmjében, de a Sanctum nem tudta megismételni az Avatar sikrét, és a februári premiere óta csak 72,2 milliót szedett össze. A barlangokban tobzódó, de mélytengeri szörnyeket nélkülöző történetet csak a nézők szerették, a kritikusok inkább szidták (IMDb 5,6 pont, Rottentomatoes 31 százalék). "Felejtsd el a 127-et, ez a film sokkal nagyobb büntetés, mint elveszíteni a fél karodat" - írja a Washington Post, "háromdimenziós barlangok, kétdimenziós szereplőkkel" - gyalázkodott a Boston Globe, az Arizona Republic kritikusa pedig így akadt ki: "Csapnivaló színészi játék és sok víz alatti jelenet? Hát persze, hogy James Cameron volt a film executive producere." Andrew Wight egyébként a saját halálközeli élményei alapján rakta össze a forgatókönyvet: búvárként egyszer egy vihar miatt csapdába került egy víz alatti barlangban.

Pál Adrienn

Kocsis Ágnes túlsúlyos ápolónős drámája eddig a Magyar Mozgókép Közalapítvány körüli balhék, szerzői jogi gondok és pénzhiány miatt maradt ki a műsorból, de csütörtöktől már a mozikba kerülhet (a pénzügyi problémákat itt részleteztük). A magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült film tavaly a kritikusok FIPRESCI-díját is elhozta Cannes-ból, ahol vették a poénokat is. "A Piroska nevű óriási ápolónő az élettelenbe próbál valami életet vinni" - jelentettük tavaly májusban, és videóinterjút is készítettünk a stábtagokkal, és az ápolónőt alakító, elsőfilmes amatőr színésznővel, Gábor Évával.

Fütyülök az egészre

Florin Serban román rendező 2010-es börtöndrámáját a ComingSoon moziblogon olyan klasszikusokhoz hasonlítják, mint Pacino Kánikulai délutánja és De Niro Taxisofőrje. Lehet benne valami: a Fütyülök az egészre Berlinben Ezüstmedvét és Alfred Bauer-díjat kapott, az elsőfilmes főszereplő, George Pistereanut pedig a stockholmi filmfesztiválon söpörte be a legjobb színész díját. A történet a négy évre fiatalkorúak börtönébe zárt Silviu utolsó 10 napját mutatja be, ami alatt paradox módon egyre többször hágja át a rács mögötti szabályokat.

Dobolj, ha tudsz!

A korábban szerb rövidfilmekben rendezőasszisztenskedő Vanja Kovacevic 2009-ben saját magáról forgatott dokut: 30-hoz közeledve a Decemberists I Was Meant for the Stage című számának hatására nemcsak összegründolt egy tribute zenekart, de 10 hónap alatt dobolni is megtanult, ráadásul az egészet lefilmezte.