80 éves Kirk kapitány és T.J. Hooker

2011.03.22. 16:14
A kanadai William Shatner máig saját regényekben folytatja a Star Treket, amiért 94-től lecserélték Kirket Picard kapitányra. A végső határért két Aranymálnát, a Boston Legal című ügyvédszériáért Golden Globe-ot és Emmy-díjat is kapott.
Shatner a 2005-ös Golden Globe-gálán (forrás: IMDb)
Shatner a 2005-ös Golden Globe-gálán (forrás: IMDb)

1931. március 22-én született William Shatner, a Golden Globe-díjas kanadai színész, aki Kirk kapitánnyal és T.J. Hookerrel örökre beírta magát a mozgókép-történelembe. 1983-ban csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Shatner az 50-es évek elején kezdte filmes és tévés karrierjét. 1958-ban már Yul Brynnerrel szerepelt együtt a Karamazov testvérekben, a 60-as évektől pedig sorra kapta az epizódszerepeket a horrorszériákban (Twilight Zone, The Outer Limits) a tévés westernekben (Outlaws, Gunsmoke)és egyéb sorozatokban, ahol előszeretettel osztották rá a pisztolyhős karaktereket.

Az NBC 1966-ban elstartoló Star Trek-sorozatában eredetileg Pike kapitánynak hívták volna az Enterprise űrhajó parancsnokát, akit a 64-ben leforgatott, első pilot epizódban egy veterán westernszínész, Jeffrey Hunter alakított (miután a Délidő sztárja, Lloyd Bridges úgy döntött, nem akarja egy bizonytalan fogadtatású sci-fivel derékba törni a karrierjét). Ezt a verziót az NBC-vezetőség elutasította, de a Star Trek atyja, Gene Roddenberry 1965-ben bemutathatott egy második pilot epizódot is, amiben a régi gárdából csak a Spockot alakító Leonard Nimoy-t tartotta meg, Majel Barrettből pedig első tiszt helyett Chapel nővért lett. A westernhős-mentalitású, jóságos csillagközi sheriff szerepét William Shatner kapta meg.

Han Solo előképe: Kirk kapitány, a csillagközi cowboy
Han Solo előképe: Kirk kapitány, a csillagközi cowboy

Az egyetemes békéről, a népek nagy barátságáról és a tudomány diadaláról szóló első Star Trek-széria 1966 és 69 között futott Amerikában. Roddenberryék nagy újítása volt, hogy komoly szerepet adtak egy színes bőrű nőnek (Nichelle Nichols alakította Uhurát, Whoopi Goldberg is miatta lett színész), az orosz Csekov zászlós (Walter Koenig) pedig a Pravda újságíróinak nyomására került az Enterprise fedélzetére, mert szerintük a Szovjetuniónak Gagarin miatt kijár ennyi cameo egy amerikai sci-fiben.

A sorozat és az eredeti szereplőgárdával leforgatott hat mozifilm számos díjat begyűjtött, bár ezek között voltak kétes értékűek is: Shatner a 79-es Star Trek: Űrszekerek mozifilmért és a 82-es Khan haragjáért is díjat kapott az amerikai Sci-fi, Fantasy és Horror Akadémiától, a Star Trek 5 - A végső határért viszont rendező és főszereplő kategóriában is neki ítélték az Aranymálnát. A 66-os tévésorozat Aréna című epizódjában látható Kirk Vs. Gorn összecsapást a neten kiáltották ki minden idők legrosszabb verekedős jelenetének:

Shatner a 80-as években forgatta le kultikus zsarusorozatát, a T.J. Hookert, amiben ő volt a címszereplő mintarendőr, bár a széria a népszerűségét valószínűleg nem neki, hanem a Stacy őrmerstert alakító szőke bombázónak, Heather Locklearnek köszönhette. A színész 2004 és 2008 között főszereplője volt a Boston Legal című, ügyvédes sorozatnak is (ez a nyolc évados The Practice-ből nőtte ki magát spinoffá), amiért 2005-ben Golden Globe-bal és Emmy-díjjal jutalmazták.

A 80 éves Shatnerről talán csak a hardcore Trekkie-k tudják, hogy Judith és Garfield Reeves-Stevens társszerzőkkel számos Star Trek-regényt írt. A legenda szerint nagyon megsértődött azon, hogy a forgatókönyvírók megölték Kirket a 94-es Star Trek 7. - Nemzedékekben, ezért egy alternatív történetszálban tovább folytatta a kapitány kalandjait. 95 óta futó könyvsorozatában, amit a rajongók Shatneverse-nek keresztelték el, eddig tíz rész jelent meg, az utolsó trilógia második része Trial Run munkacímmel készül 2007 óta. A The Ashes of Eden című nyitókötetnek egyébként már képregényváltozata is van.

shatner books450

William Shatnertz idén a $#*! My Dad Says sorozatban és a Horrorween című horror-vígjátékban láthatjuk.