Elsüllyedhet a Titanic

2011.03.22. 19:06
Horváth Györgyöt pár napja értesítette Bokor Attila, a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) filmfőosztályvezetője , hogy nem tudják állami támogatásban részesíteni az április 7-17-re bejelentett 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, derült ki a kedd délutáni szűk körű sajtótájékoztatón az Uránia moziban.

"A Nefminél 25 millió forintra pályáztunk, a teljes elutasításon meglepődtünk" - reagált Horváth György, a fesztivál vezetője a legfrissebb eseményekre.

A 80 millió forintos költségvetés 30 százalékát szokták a Titanicon állami pénzből finanszírozni, de idén a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) költségvetését zárolták, és a főváros sem támogatja az eddigi évekre jellemző fél-egymillióval. Így az Nemzeti Kulturális Alapon kívül, ahol utófinanszírozásra hatmilliót kaptak, a Nefminél próbálkozhattak csak.

"Logisztikájában, szakmai minőségében, volumenében a filmszemle után a Titanic a második legnagyobb fesztivál, ráadásul nemzetközi, amilyen a filmszemle szeretne lenni" - tette még hozzá Horváth, aki azért is meglepődött az elutasításon, mert a Magyar Filmszemlét 70 millióval támogatják, és úgy értesült, hogy a Mediawave-et is segíti a Nefmi.

"Eddig sem volt túltámogatva a Titanic, de kialakítottunk egy olyan módszert, amivel tovább tudunk lépni. Szponzoraink is vannak, de ekkora állami megvonást nem tudunk fedezni" - mondta Vízer Balázs programkordinátor, akinek két napon belül már a nyomdába kellene adnia a részletes műsortervet.

A fentiek ellenére a szervezők mindent megtesznek, hogy a hazai közönség elé tárhassák az elmúlt év nemzetközi filmtermésének legjavát. Ezért most a sajtó és a nyilvánosság segítségét kérik, hogy helyzetük minél nagyobb hírverést kapjon, és potenciális támogatók, szponzorok felbukkanásával, illetve további állami pénzforrások esetleges megnyílásával lehetőség nyíljon a fiskális nehézségek enyhítésére.

A fesztivál 11 napja alatt négy budapesti artmozi számára is kiemelkedő látogatottságot biztosít, ami ezeknek a moziknak létkérdés.